Odată cu plecarea lui Bogdan-Alexandru Stănescu de la editura Polirom la editura Pandora M (parte a Grupului Editorial Trei), pe piața editorială românească a apărut o nouă colecție, Anansi World Fiction (sub patronajul zeului african Anansi care a deschis cutia în care erau închise poveștile lumii). Toamna aceasta au apărut primele titluri: „Viața mincinoasă a adulților” de Elena Ferrante, „Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Autobiografia” de José Luís Peixoto, „Dora și Minotaurul” de Slavenka Drakulić, „Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell și „Nu voi mai vedea lumea niciodată” de Ahmet Altan.
Shaun Bythell este proprietarul celui mai mare magazin de cărți vechi din Scoția. Cele peste 100.000 de cărți așezate pe un kilometru de rafturi, formând coridoare întortocheate ar trebui să fie un paradis al iubitorilor de cărți. Dar Shaun Bythell, asemenea lui George Orwell (care a fost librar cu jumătate de normă pentru o perioadă, experiență în baza căreia a scris eseul „Amintirile unui librar”), arată cu lucrurile nu sunt tot timpul roz într-un astfel de spațiu. Clienții și concurența librăriile online pot da mari bătăi de cap celor care lucrează în librăriile fizice. Cu destul de multă rigoare Shaun Bythell ne introduce într-o lume fascinantă a unui orășel de provincie scoțian, ne poartă cu el prin case de licitații și la familiile care se pregătesc să vândă cărțile din casă, ne face recomandări de autori contemporani, dar și clasici, ne transmite din fiorii pe care îi simte când face câte o descoperire remarcabilă.
„Jurnalul unui librar” este și strigătul de disperare al unui mic afacerist care se chinuie să se lupte cu giganții care au pus monopol pe piața de carte (Amazon).