Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/10/2020
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului

PREMIERE: Kilometrul Zero este la Odeon

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERE: Kilometrul Zero este la Odeon Share PREMIERE: Kilometrul Zero este la Odeon


Kilometrul Zero este la Odeon

PREMIERE: Kilometrul Zero este la Odeon

Nicoleta Lefter FOTO Andrei Gindac

Sunt Nicoleta Lefter și vă aștept cu mare drag și dor la Teatrul Odeon în sală nu în parc, la premiera spectacolului “Kilometrul 0”. Eu voi fi chiar vocea autoarei acestui text, Saviana Stănescu. Poate că s-a vorbit suficient despre Revoluție sau poate că nu s-a vorbit deloc, poate s-au tras niște concluzii o dată cu clasarea unor dosare sau poate că suntem în același punct… eu vă invit totuși să veniți să vedeți acest spectacol, că poate reușim împreună să descoperim o bucățică de adevăr din istoria recentă. Mi-e dor de voi dragi spectatori!, ne transmite valoroasa actriţă a Odeonului, pe care o puteţi vedea alături de Andi Vasluianu pe 3 şi 4 octombrie şi în Red Line, spectacol-lectură româno-francez difuzat în premieră, online, în cadrul Platformei Internaţionale de Teatru Bucureşti. Nu am menţionat întâmplător în acest context PITB fiindcă tot în cadrul Platformei, anul trecut, piesa Kilometrul Zero a fost prezentă sub forma unui spectacol-lectură, fiind dezvoltată de autoare în rezidenţă a Muzeului Naţional al Literaturii Române.

AFIS

Cu toate că este construit pe raportarea reprezentanţilor unor generaţii diferite la Revoluţia din Decembrie ’89 ca şi Jurnal de România.1989 de la TNB, Kilometrul Zero (The Revolution Project) nu are precum acesta miza unui spectacol documentar întrucât reprezintă un demers imaginativ, un parcurs tur-retur între ficţiune şi realitate, asumat ca fiind o perspectivă pur personală al ARTivistei şi scriitoarei romano-americane Saviana Stănescu, actualmente profesor asociat de arte teatrale la prestigiosul Ithaca College din New York. Montarea de la Odeon are în distribuţie patru actori binecunoscuţi publicului bucureştean, Ioana Bugarin, Diana Gheorghian, Nicoleta Lefter şi Alexandru Papadopol, iar regia este semnată de Andrei Măjeri pentru care “relevanța proiectului, acum când orice reper pare să fie aneantizat, a constituit întrebarea fundamentală, perpetuă. Am plecat de la premisa deloc modestă că generația mea (cei născuți după ’90) trebuie pusă în contact intim cu acest eveniment zguduitor, ca într-o platformă de dialog.” Resursele creative implicate nu pot decât să incite la vizionarea Kilometrului Zero, mai ales dacă avem în minte proiectele ieşite din comun pe care le-a semnat în ultimii ani Andrei Măjeri, de la Medea’s Boys ori Pulverizare de la Apollo 111 până la foarte recentul Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, ce a avut premiera în septembrie la Reactor în Cluj.

ANDREI MAJERI

Andrei Majeri FOTO Andrei Tanase

 

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută