Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/10/2020
Artă & Cultură Viața Orașului

Octombrie: Expo, Film, Teatru, Muzică

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Octombrie: Expo, Film, Teatru, Muzică Share Octombrie: Expo, Film, Teatru, Muzică


Regal de evenimente culturale în luna octombrie la Institutul Cervantes din București

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

Această reîntoarcere în spațiul fizic debutează cu o expoziție care are drept temă chiar spațiul și teritoriul. De Noaptea Galeriilor, care anul acesta se organizează în trei seri consecutive, pe 2, 3 și 4 octombrie, publicul român va avea ocazia să cunoască doi artiști spanioli inovatori în ceea ce privește reflectarea spațiului în fotografie, punând într-o lumină nouă un loc încărcat simbolic pentru români, Transfăgărășanul.

„Marcăm revenirea la sediu cu această expoziție care se înscrie perfect în direcția ideii pe care am dorit să o transmitem încă de anul trecut, când am sărbătorit cea de-a 25-a aniversare a inaugurării oficiale: să evidențiem strânsele legături umane, personale și sociale între cele două țări. Cu atât mai strânse cu cât nu este vorba doar despre relații diplomatice și economice. Această revenire o facem cu opera a doi artiști spanioli despre o construcție ce trezește încă amintiri dureroase în mentalul poporului român. O construcție plătită cu un preț ridicat în vieți, bani și în impactul asupra mediului, dar care, în prezent, pentru străini reprezintă ruta unei geografii spectaculoase, pline de emoții și provocări.” (Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București)

EXPO

Expoziția de fotografie realizată de artiștii Eriz Moreno și Amaia Molinet, care va putea fi vizitată în sala de expoziții a Institutului Cervantes, scoate în evidență Drumul Național 7C ca mijloc de apropiere de un spațiu și un teritoriu. Fotografiile propuse de cei doi sunt vectori în care converg diferite aspecte ce au legătură cu actul mișcării: experiența noastră personală, drumul ca obiect și relația cu peisajul pe care acesta îl străbate. Vernisajul expoziției, în prezența celor doi fotografi, este plănuit să aibă loc pe data de 6 octombrie.

Octombrie: Expo, Film, Teatru, Muzică

„Opera Amaiei și a lui Eriz permite nu doar să se admire peisajul grandios pe care șoseaua îl străbate, dar îl și rănește, dar consider că face direct legătura cu istoria, cu originea sa. Când privesc fotografiile, simt că ele mă poartă dincolo de simpla contemplare a unui mediu natural spectaculos. Pentru privitorii autohtoni va fi inevitabilă întoarcerea în timp la momentul, marcat de suferință, al construirii acestui drum; pentru noi, este o invitație de a ne apropia de acele trăiri, sentimentul de apropiere fiind cel care, vreme îndelungată, a creat o punte de legătură între țările noastre.” (Jorge Jiménez-Zumalacárregui)

FILM

În luna octombrie, Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România, continuă programul de difuzare a filmelor spaniole online cu un program de scurtmetraje de ficțiune și documentare, reprezentative pentru diferite forme de expresie și de reprezentare a grupului LGBTI+. Peliculele, excelente producții cinematografice din Spania, Columbia sau realizate în coproducție mexicano-americană, își propun să ofere o imagine a creativității acestor identități, oferind spectatorilor o mostră cinematografică ce face vizibile diferite indentități sexuale. Includerea în program a unui conținut legat de politica de a face vizibile grupurile LGTBI+ reprezintă o necesitate în demersul institutelor culturale europene de a dinamiza și a pune în evidență acele voci mai vulnerabile din cultura lor. Libertățile dobândite de multe dintre persoanele care nu se încadrează în categoria heterosexualității sunt un câștig al societăților noastre.

Octombrie: Expo, Film, Teatru, Muzică

Program:

6 octombrie:  Eva menos Candela/Eva fără Candela (Columbia: Ruth Caudeli, 2018),

9 octombrie: Juan de las brujas (Mexic: Andrew Houchens, 2019),

13 octombrie: Princesa de hielo/Prințesa de gheață (Spania: Pablo Guerrero, 2017), 16 octombrie: Piscina (Spania: Carlos Ruano, 2017), pe 20 octombrie: El niño que quería volar/Băiatul care voia să zboare (Spania: Jorge Muriel Mencia, 2018),

23 octombrie: Visibles/Vizibili (Spania: Enrique Rey Monzón, 2018)

27 octombrie: En la azotea/Pe acoperiș (Spania: Damià Serra Cauchetiez, 2016).

Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.

https://vimeo.com/institutocervantes

De asemenea, programul lunii octombrie include și o selecție specială de filme dedicate dansului contemporan. Filmele vor fi difuzate online în perioada 28-31 octombrie, selecția fiind realizată în colaborare cu Festivalul de film de dans FIVER din Spania.

TEATRU

Și teatrul se regăsește în programul din luna octombrie al Institutului Cervantes din București: pe data de 19 octombrie, în colaborare cu UnTeatru, Institutul Cervantes prezintă „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes, în regia Marianei Cămărășan, în interpretarea actriței Florina Gleznea. Proiectul își dorește să marcheze împlinirea, pe 17 octombrie, a celor 100 de ani de la nașterea lui Miguel Delibes, unul dintre cei mai reputați și premiați scriitori spanioli ai secolului XX, membru al Real Academia Española.

MUZICĂ

Tot în luna octombrie, Institutul Cervantes din București va organiza, la sediul instituției, recitalul de saxofon solo sustinut de tânărul muzician spaniol Borja Sánchez Solis. Absolvent al Conservatorio Superior de Música Bonifacio Gil (unde l-a avut profesor pe Vicente Contador), Borja Sánchez Solis a studiat la Hochschule für Musik und Tanz Köln (cu Daniel Gauthier) și la Folkwang Universität der Künste (cu Barbara Maurer). Este membru al Schleswig-Holstein Festival Orchestra și al Junge Deutsche Philharmonie. A participat la masterclassurile ținute de Arno Bornkamp, Marie-Bernadette Charrier, Jean-MarieLondeix, Lars Mlekusch și Juani Palop.  
 
În afara evenimentelor culturale, programul de cursuri de limba spaniolă al Institutului Cervantes din București se desfășoară în format hibrid, cu prezență fizică și online. Mai multe informații despre înscrierile la modulele din această toamnă ale cursurilor, pe site-ul Institutului Cervantes.

Biblioteca nu va avea activitate cu prezență până la finalul acestui an. Toate solicitările legate de bibliotecă se vor face online, prin mesaj trimis la adresa de mail: bibbuc@cervantes.es

Serviciul de relații cu publicul al Institutului se desfășoară online sau  cu programare în prealabil, solicitată la următoarele adrese de mail: cursosbuc@cervantes.esacx1buc@cervantes.es

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută