Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/10/2020
Artă & Cultură

Ploaie de oktoberfestivaluri

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Ploaie de oktoberfestivaluri Share Ploaie de oktoberfestivaluri


Gata, a venit toamna şi sigur nu-i ca vara. Cel puţin în ce priveşte experienţele culturale şi de entertainment. Că n-o să rişte greieraşii ce-au scos un hit estival, gonflaţi de jdemiile de vizualizări pe net, să îşi facă auzită pe bune vocea neprocesată în faţa a doar câtorva zeci de spectatori. Şi, din cauza restricţiilor, nici organizatorii de şuşe cu muzică asezonată de cârnaţi, mici şi valuri de bere nu mai pot spera să îşi umple buzunarele vânzând praf de stele.

S-a cam terminat cu spectacolele ieftine de tip Oktoberfest fiindcă s-a dus naibii, din păcate, o mare parte din buna noastră dispoziţie. Şi nu doar pentru că vremea devine mohorâtă, că traficul ne accentuează stresul odată cu începerea şcolilor şi nici din cauza alegerilor, că în privinţa asta cu certitudine nu se schimbă nimic. Nu, entuziasmul ne este diminuat fiindcă, odată cu venirea toamnei, opţiunile de exterior pentru experienţele live încep treptat să dispară şi ne vedem obligaţi să ne refugiem între nişte pereţi pentru a asista la spectacole. În condiţii de securitate sanitară, deci mai puţini, mai precauţi, mai înstrăinaţi social. Virusul ne-a afectat serios inclusiv gustul pentru spectacol.

Ploaie de oktoberfestivaluri

Nu trebuie să disperăm însă pentru că, în plus faţă de oferta (pop) culturală curentă, încă firavă în sălile de teatru, cinema şi concert, în octombrie avem câteva festivaluri cu profiluri suficient de diverse încât să ne putem asezona calendarul de ‘going out’ cu propuneri satisfăcătoare. La fel ca şi Unfinished 2020, primul festival multidisciplinar din România, sau de Platforma Internaţională de Teatru, care se derulează ambele online până pe 4 octombrie, Festivalul Naţional de Teatru (16-25.10), ajuns la a XXX-a editie(!) nu se pune în discuţie întrucât anul acesta se consumă şi el exclusiv în mediul digital, dar asta aduce măcar bucuria că FNT devine cu adevărat naţional din perspectiva publicului larg, frustrat până acum de accesul limitat la evenimente.

Ploaie de oktoberfestivaluri

Dintre festivalurile ce propun ieşiri in oraş pe care merită să le aveţi în vedere, indiferent de vârstă sau preferinţe, două se detaşează clar de pluton. Ajuns în mod aproape miraculos la a 10-a ediţie, Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent se desfăşoară între 9 şi 18 octombrie şi câteva dintre cele 26 de spectacole se vor juca la Teatrul Apropo şi la Green Hours, iar Festivalul Naţional de Improvizaţie – !MPRO (22-25.10) va avea loc pe terasa acoperită a Casei Universitarilor şi programează 16 spectacole, selectate sau invitate. În rest, dacă sunteţi cinefilii într-un ‘mood’ festivalier, vă puteţi grăbi să mai prindeţi ceva din Festivalul Filmului Francez în primele zile ale lunii la Cinema Elvire Popesco sau să revedeţi animaţii devenite deja clasice la OCC, în cadrul KINOdiseea, dar e limpede că sezonul festivalurilor de film s-a cam încheiat. Deh, a venit toamna şi popcornul din multiplexuri a înlocuit cu repeziciune cârnaţii de la oktoberfesturi.

  • Editorial de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută