Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/10/2020
Zile si Nopti

Legătura dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, explicată într-o expoziție în Piața Mare

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Legătura dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, explicată într-o expoziție în Piața Mare Share Legătura dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, explicată într-o expoziție în Piața Mare


Expoziția: Food will win the war / Hrana va câștiga războiul

Locul desfășurării: Sibiu, Piața Mare

Durata: octombrie – noiembrie, 2020

Curatori: dr. Alexandru Chituță, dr. Raluca Teodorescu

Fotografie: Daniela Oană și Cristian Radu

Regie și documentarea pentru fotografie: Adrian Teodorescu și Toma-Cosmin Roman

Prelucrare grafică: Chris Balthes

Partener: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu

Expoziția face parte din proiectul cu același titlu, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

 

Text de la curatori:

În anul 1917, Statele Unite ale Americii lansau campania „Food will win the war” (Hrana va câștiga războiul), cu scopul de a convinge oamenii obișnuiți să își schimbe obiceiurile legate de hrană, astfel încât să existe suficiente alimente pentru soldați și civilii europeni.  Tema a fost reluată de Studiourile Walt Disney în scurt metrajul de animație „Hrana va câștiga războiul”, după atacul de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941).

De-a lungul istoriei, criza și nesiguranța hranei au amenințat generații întregi. Chiar și astăzi, foametea nu a fost eradicată iar problema hranei sănătoase este în continuă dezbatere. Sloganurile anului 1917 pot fi încă întâlnite, într-un context schimbat: „Lunea fără carne” din timpul războiului are un mesaj similar cu promovarea vegetarianismului; „Miercurea fără făină” corespunde dietelor „Fără carbohidrați” pe când „Mai puțin zahăr alb” a devenit un leitmotiv, de la începutul sec. XX până în zilele noastre.     

Expoziția sintetizează în 12 panouri mai multe aspecte legate de hrană în perioadele de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, continuarea luptei pentru economisirea alimentelor (de la penuria în vreme de război, la actuala protecție a mediului).

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.