Anita Beloiu are grijă de animale atunci când stăpânii lor pleacă pentru câteva zile de acasă. Îngrijește pisici, câini, hamsteri, papagali sau pești și chiar iese la plimbare cu cățeii pe care nu are nimeni timp să îi scoată pe afară la socializare și joacă. Job-ul de bază este de veterinar la un cabinet, însă în timpul liber îi place să fie tot printre animăluțe. Anita povestește ce înseamnă să fii bonă de animale, cât de apreciată este această meserie și dacă se pot face bani de pe urma ei.
Poți face bani, că bonă de animale, în România? În primul rând trebuie ca totul să fie raportat la economia noastră actuală. Eu mi-am dorit cât mai mulți oameni să își permită să aibă bonă pentru animalele de companie și până acum pot spune că am câștigat îndeajuns cât să pot continuă mai departe cu această activitate.
Cât de apreciată e meseria ta în Sibiu? Inițial și eu am avut dubii dacă acest concept va fi de succes. Ce m-a încurajat mereu să continui a fost faptul că toți oamenii cu care am făcut cunoștință, prin această activitate, au fost foarte bucuroși că există cineva să facă asta.
Haide să facem un exercițiu de imaginație: dacă Sibiul ar fi un animăluț, ce fel de animal ar fi? Ce ai face, că bonă, pentru el? Pentru mine Sibiul este ca un German Shepherd, acei câini lupi frumoși. Sunt foarte loiali, inteligenți și curajoși. Pentru un astfel de câine sunt foarte importante mișcarea și activitățile care îi antrenează spiritul sau inteligența. Plimbările și alergările la aer curat sunt ideale pentru el. Iar eu aș prefera și jocul cu frisbee care îi cere atenția și concentrarea.
În plus, pentru această rasă este foarte importantă și toaletarea blăniței. Periajul măcar de două ori pe săptămână le conferă acea strălucire frumoasă și sănătoasă a blănii. Tot pentru acest aspect sănătos este importantă și hrana, iar eu mă asigur mereu sau ofer sfaturi despre ce hrană e cât mai potrivită pentru animalele la care merg că bonă. În plus, pentru seniori sau puiuți dacă au nevoie de tratamente sau de o dietă specială urmez indicațiile stăpânilor.
Ce înseamnă o bonă bună pentru animale? Ce trebuie să faci pentru ele să fie fericite? În primul rând trebuie să înțelegi caracterul fiecărui animal. Toate au trăsături aparte, tocmai de aceea sunt atât de speciale. Este extrem de important de știut aceste aspecte pentru a nu avea niciodată surprize la o plimbare/activitate alături de animalul pentru care sunt bonă.
Eu întotdeauna fac o ședință de cunoaștere cu familia și animăluțul/animăluțele pentru care urmează să fiu bonă. Această primă ședință este gratis și petrec îndeajuns timp cu familia încât să știu ce este important și deosebit pentru animalele de care voi avea grijă.
Există animale de care nu ai putea să ai grijă? De ce animale te-ai ocupat până acum? Până acum nu m-am ocupat de reptile și amfibieni. Știu că sunt oameni în Sibiu cu această nevoie dar pentru asta este important să fie implicat cineva cu o specializare specifică. Cât despre tipurile de animale de care am avut grijă, acestea au variat de la câini, pisici, hamsteri, pești, porcușori de guineea, iepurași.
De CRISTINA BĂLĂU