Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/09/2020
Zile si Nopti

Interviu cu Liliana Popescu, managerul Salonului Internațional de Artă Fotografică: ”Anul acesta e unul din cei mai buni”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Liliana Popescu, managerul Salonului Internațional de Artă Fotografică: ”Anul acesta e unul din cei mai buni” Share Interviu cu Liliana Popescu, managerul Salonului Internațional de Artă Fotografică: ”Anul acesta e unul din cei mai buni”


Salonul Internațional de Artă Fotografică s-a bucurat anul acesta de numai puțin de 3000 de fotografii înscrise, din care au fost selectate 1316.

O ediție excepțională, comparativ cu ultimii ani, spune Liliana Popescu, managerul salonului. Ineditul ediției din 2020 este acela că tradiționala secțiune „Open” a fost împărțită în două – una pentru fotografii color, una pentru fotografii alb-negru.

Am stat de vorbă cu Liliana Popescu despre toate acestea și restul surprizelor pe care le pregătește pentru Salonul Internațional de Artă Fotografică.

 

Ce aduce nou anul acesta Salonul Internațional de Artă Fotografică?

Salonul Internațional de Artă Fotografică a demonstrat de-a lungul anilor că arta fotografică presupune o continuă căutare, creativitate, imaginație și inspirație. Misterul “spectacolului” oferit de fotografiile selectate la cea de a XXI-a ediție este o știință învățată în focul experienței vizuale.

La această ediție, tradiționala secțiune “Open” a fost divizată în două părți – una dedicată exclusiv fotografiilor color și una numai pentru fotografiile alb-negru (monocrom). Astfel, artiștii fotografi de pe întreg mapamondul specializați sau iubitori ai imaginilor monocrom au avut șansa de a-și etala creațiile, fără ca acestea să intre în competiție cu imaginile color. Sufletul artiștilor răzbate din fiecare operă pe care o creează, renaște cu fiecare plăsmuire a sa, arătând că aceasta trăiește prin și pentru fotografie, cu finețe și rafinament.

 

Ați întâmpinat probleme în contextul pandemiei?

Poate pare șocant, dar anul acesta este unul din cei mai buni ani, atât din punct de vedere al numărului artiștilor participanți, cât și a calității lucrărilor primite. Se pare că perioada  stărilor de urgență și alertă a fost foarte creativă pentru artiștii fotografi din întreaga lume. Am descoperit cu plăcere artiști din țări, în care nu credeam că arta fotografică are reprezentanți. Astfel, anul acesta ne putem mândri cu participanți din 61 de țări de pe 5 continente.

 

Câte lucrări aveți înscrise și selectate?

Din cele aproape 3000 de fotografii înscrise, juriul de specialitate a selectat un număr de 1316 fotografii pentru ediția din acest an: 489 fotografii la secțiunea open color, 437 fotografii la secțiunea open monocrom și 390 fotografii la secțiunea natură.

 

Care sunt temele ediției 2020?

Secțiunile impuse pentru această ediție sunt Open color (temă liberă color), Open monocrom (temă liberă monocrom) și Natură. Regulamentele internaționale impun la această ultimă temă o serie de restricții. Astfel elementele umane nu trebuie să fie prezente, cu excepția cazurilor în care acele elemente sunt părți integrante ale poveștii naturii.

 

Ce ne puteți spune despre secțiunea dedicată studenților?

Casa de Cultură a Studenților Sibiu acordă anual un premiu special, pentru o lucrare a unui student. Lucrările studenților sunt jurizate împreună cu celelalte fotografii, iar la final organizatorii decid lucrarea care urmează a fi premiată. De multe ori, de-a lungul anilor, fotografii care au avut drept autori studenți au fost premiate cu medalii, chiar de aur, decernate de marile federații de specialitate. Prin această secțiune, încercăm să descoperim și să promovăm la nivel internațional tinerii talentați. Anul acesta premiul este acordat lui Eduard Gross, masterand de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca pentru lucrarea “Blinded”.

 

Când și unde vom putea admira lucrările premiate?

Vernisajul programat în data de 4 octombrie 2020 este restricționat din punct de vedere al numărului de participanți, însă avem încredere că iubitorii acestei arte nu vor ezita să viziteze Salonul în săptămânile următoare. Salonul rămâne deschis până în data de 18 octombrie 2020 în generosul spațiu oferit de Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Sibiu.

 

Ce premii sunt acordate anul acesta?

Valoarea Salonului Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu a fost reconfirmată şi în acest an prin prin acordarea cotaţiei maxime de 5 stele (pentru ediția 2019) de către Federaţia Internaţională de Artă Fotografică din Europa.

Anul acesta Salonul Internațional de Artă Fotografică de la Sibiu este patronat atât de Federația Română de specialitate (AAFR) cât și de: Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), Photographic Society of America (PSA), Global Photographic Union (GPU), Images sans Frontière (ISF), un număr de 90 de premii urmând a distribuite câștigătorilor de pe cele 5 continente.

 

Ce anume face ca acest concept să reziste încă, după atât de mulți ani?

Continuăm o tradiție începută în anul 1983, de echipa profesorului Gheorghe Lăzăroiu care a hotărât organizarea pentru prima dată a unui salon internațional de artă fotografică. Alături de Festivalul de Jazz, Salonul Internațional de Artă Fotografică de la Sibiu s-a dovedit a fi unul din evenimentele internaționale cele mai longevive, care au răzbit în timp, tocmai datorită pasiunii, valorii culturale și spirituale a maeștrilor noștri, atitudinii și poziției lor responsabile. Astăzi, când fotografia este mai mult ca oricând accesibilă, devenind parte integrantă din viața noastră, astăzi când aproape oricine dispune de un aparat foto digital, continuăm să credem că pasiunea pentru fotografie naște capodopere adevărate.

Menținerea unui eveniment cultural pentru o durată de aproape patru decenii, presupune pe lângă pasiune, o permanentă reinventare prin adaptare și integrare de noi tehnologii și metode creative de implementare, promovare și expunere de lucrări de artă.

 

De CRISTINA BĂLĂU

 

Interviu cu Liliana Popescu, managerul Salonului Internațional de Artă Fotografică: ”Anul acesta e unul din cei mai buni”

Interviu cu Liliana Popescu, managerul Salonului Internațional de Artă Fotografică: ”Anul acesta e unul din cei mai buni”

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută