Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/09/2020
Artă & Cultură / Art Expo Viața Orașului

WAS JETZT? Şi mai departe? – Laborator artistic

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii WAS JETZT? Şi mai departe? – Laborator artistic Share WAS JETZT? Şi mai departe? – Laborator artistic


Expoziţie pluridisciplinară: arte vizuale, performance, concerte live

Până pe 28 octombrie 2020 Bilblioteca Națională a României va găzdui expoziția de artă contemporană WAS JETZT? Și, mai departe?, un laborator artistic în care 17 artiști din România, Belgia și Franța lansează o invitație la reflecție asupra transformării socio-economice și culturale, catalizată azi de criza pandemiei.

WAS JETZT? Şi mai departe? – Laborator artistic

Cele 25 de lucrări expuse – pictură, sculptură, instalații video și audio, fotografie, editare de carte și performance – aduc în atenția publicului teme complexe, privite din perspectiva transformării: spațiul, individul și identitatea colectivă, relația cu universul cotidian, cu Celălalt, limbajul și fonetica, percepția asupra propriei existențe și asupra mediului. Dialogul intercultural generat de expoziție se va extinde printr-o serie de concerte live. Programul complet al evenimentelor va fi disponibil pe pagina de Facebook WAS JETZT? Si, mai departe?.

„Nu întâmplător a fost aleasă versiunea în limba germană a sintagmei – titlu, ca reper al memoriei colective plasat în «punctul zero» al mişcărilor sociale din 1989. Privită metaforic, căderea Zidului Berlinului a creat o altă mentalitate colectivă, o altă percepţie asupra prezentului şi asupra viitorului, un alter – ethos ce devine pretext pentru multiple întrebări. Lucrările artiştilor din expozitia WAS JETZT? crează un univers în contrast cu noţiunea de stereotip, un univers a cărui energie atrage privitorul în propriul proces al interogării”, a declarat Simona Tache Tărtăcuță, curator și co-organizator al proiectului.

Simona Tache Tărtăcuță

Simona Tache Tărtăcuță, foto facebook (UCIMR)

Majoritatea lucrărilor au fost realizate de artiști pentru proiectul WAS JETZT? Si, mai departe? sau sunt reinterpretări realizate ca replici în dialogul intercultural generat de expoziție, prin abordarea unui nou mediu de expresie – de la pictura la video, de la compoziție grafică la performance interactiv.

„De ce WAS JETZT? tocmai pentru că… Și mai departe. Ne confruntăm prea des cu «Unde? Când? Cât? Orice, Oricine, Oricum» ca să nu ne punem întrebarea « Și, mai departe?». Contextul actual a dezvăluit o criză a legăturilor. Proiectul reunește artiști plastici din România, Belgia și Franța ce interoghează atât din perspectiva trecutului cât și a viitorului relația cu sinele, cu ceilalți, cu lumea ce ne înconjoară. În calitate de co-organizator consider important să susțin și să împărtășesc aceste reflecții cu un număr cât mai mare de persoane”, a declarat Pierre Van Hulle, artist plastic și curator.

Cei 17 artiști plastici au intrat, prin lucrările lor, într-un dialog intercultural și intergenerațional pe temele din ecosistemul WAS JETZT? în intenția de a antrena publicul într-un demers similar, continuat direct sau în mediile de comunicare virtuale. Marea parte a artiștilor din Belgia și Franța au intrat în conexiune, în demersurile lor creative, cu elemente ale patrimoniului cultural românesc: Emmanuel Guise, JolieJulien, Sophie Monroy, Pierrick Debeaussart, Céline Prestavoine, Pierre Van Hulle.

La rândul lor, artiștii români prezenți propun lucrări ce invită la contemplație, la cugetare: Elena Albu, Raluca Băjenaru, Andrei Bîrsan, Gabriel Brojboiu, Cătălina Coşoiu, Adrian Dică, Daniel Alexandru Florea, Laura Niculescu, Răzvan Augustin Radu, Ile Ştefi, Adriana Untilov. Ca invitat special, MARe/Muzeul de Arta Recentă va fi prezent în expoziție cu o lucrare din colecția proprie.

Razvan Radu; Adrian Dica

Razvan Radu, Adrian Dica

ILE STEFI, Work in progress

ILE STEFI, Work in progress

Concerte 

Concertele live vor fi susținute de artiști consacrați pe marile scene ale României. Printre aceștia se numără soliștii Mădălina Pașol, Alexandru Anastasiu, Ladislau Csendes, Costin Soare, Ana Maria Galea, alături de tineri muzicieni aflați în plină afirmare.

  • Proiectul WAS JETZT? Şi, mai departe? este organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, curatori Simona Tache Tărtăcuță și Pierre Van Hulle.
  • Parteneri culturali: Biblioteca Naţională a României, Centrul Cultural Expo Arte.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută