Dragă Hansel (sau Gretel),
Posibil să-ți fi fost și ție marcată copilăria, într-un fel sau altul, de poveștile Fraților Grimm. Poate ți-au rămas în minte locurile de basm, pădurile fără de sfârșit, trăirile pline de dragoste ale personajelor, intrigile, emoția descoperirilor lor sau inserția de groază pe care invariabil o are fiecare dintre povești. Totuși, dacă mă uit în urmă prin ochii copilului învățat să vadă bunul și frumosul din orice, îți spun drept că în povești precum Hansel și Gretel eu nu am observat nicio clipă trimiterile repetate către abandon, infanticid sau canibalism, nu m-am întrebat cum de nu s-a găsit nimeni să sune la Protecția Copilului, să îi decadă din drepturi pe părinți sau să îi facă dosar penal băbuței care voia să facă gulaș din ei. Nu, eu am remarcat căsuța de turtă dulce și cu asta basta. Și ani de zile m-am întrebat oare unde în lumea asta s-o găsi o asemenea căsuță și dacă îmi va fi dat să o văd și eu. Iar apoi, am crescut mare și am ajuns în Polonia. Și am văzut că sunt cu sutele!
Polonia e o destinație pe care, dintr-un motiv sau altul, am amânat-o de ani de zile. Probabil că, în afara contextului pandemic actual, context care a restrâns foarte mult aria posibilităților de călătorie, aș fi făcut-o în continuare. Dar, pe cât de lungă a fost păsuirea, pe atât de grozavă a fost răsplata întâlnirii. Polonia e o țară surprinzător de diversă, cu orașe mari și colorate, cu o infrastructură foarte bine pusă la punct, cu burg-uri micuțe și cochete cu iz medieval, cu sătuce rupte de realitate, munți înalți, lacuri glaciare, castele impresionante și plaje cu ieșire la Marea Baltică. Toate astea, alături de faptul că Polonia a scris istorie și a reușit să nu se lase cu totul îngropată de ea, ba din contră, a renăscut și înflorit parcă mai frumos și mai puternic decât la început. Aș putea spune că am fost întâmpinată de o țară cu comportament vestic, cu educație nordică, dar cu prețuri estice. Bonus, plină cu căsuțele de turtă dulce ale lui Hansel și Gretel!
Îți voi face poftă, în cele ce urmează, cu 3 astfel de orășele dulci.
Gdańsk
Gdańsk este unul dintre cele mai aglomerate orașe pe care le-am vizitat vreodată. Chiar și în timpul săptămânii, chiar și acum, în vreme de pandemie. Poate pentru că este un oraș port foarte mare, poate pentru că e unul dintre puținele orașe poloneze cu ieșire la Marea Baltică, poate pentru că e un miracol renăscut din aproape nimic, în urma celui de-al Doilea Război Mondial, poate pentru că e plin de căsuțe de turtă dulce sau, poate, pentru simplul fapt că este incredibil de frumos! Centrul vechi al orașului este un muzeu în aer liber, în care nu poți merge altfel decât cu capul dat pe spate și gura căscată. Clădirile sunt proaspete, bine întreținute, colorate, care pictate, care pline de fresce și creneluri, care cu statui și, musai, care mai de care mai colorate. Nu departe de Strada Lungă, strada asta plină de sori, curcubeie și minuni arhitecturale despre care îți povestesc, se află portul medieval, o promenadă superbă, plină și ea de căsuțe de turtă dulce, despărțită de râul Motlawa.
Gdańsk-ul este plin de atracții turistice, muzee, turnuri de unde poți vedea orașul de la înălțime, excursii organizate însă, înainte de toate astea, îți recomand să îți aloci măcar câteva ore pentru plimbarea pe străzile din centru și pe lângă canal, să asculți muzicanții care își fac veseli de ureche pe la colțuri, să te oprești la o bere pe marginea apei, să observi picturile de pe case și să inspiri aerul cosmopolit al unui loc cu adevărat deosebit.
Wrocław
Cum mai toate țările europene au luat obiceiul de a-și declara câte un oraș ca fiind propria lor Veneție, Polonia nu a făcut nici ea excepție, iar acest oraș este Wrocław. Construit pe 12 insule peste râul Odra, conectate prin peste 100 de poduri, este considerat a fi cel mai cochet oraș al Poloniei. Oraș germanic, totuși, lucru care se vede cu ușurință, e poate cel mai aproape de nemții Hansel și Gretel, cărora le-au și atribuit 2 clădiri vechi, unite printr-o arcadă barocă. Ca și Gdańsk, Wrocław este și el un muzeu în aer liber. Dincolo de arhitectura de turtă dulce din zona centrală, poți merge pe urmele celor 163 de pitici meseriași (și la propriu și la figurat) dispuși prin tot orașul și transformați în sursă de treasure hunt atât pentru turiști cât și pentru copiii localnicilor, te poți minuna la picturile stradale din Nadodrze, cartierul rău famat al Wrocław-ului, transformat într-o adevărată operă de artă sau poți trece peste poduri până în ostrovurile micuțe din împrejurimi care au propria lor viață tihnită. Cu părere de rău că am avut doar câteva ore la dispoziție în Wrocław, ție ți-l recomand cu drag, iar mie îmi fac promisiunea că voi reveni.
Poznan
Fost oraș german și el, Poznan este fratele mai mic de turtă dulce al celor 2 de mai sus, o idee mai liniștit, mai aproape de atmosfera fără grabă a Sibiului și a Sighișoarei, însă nu mai puțin spectaculos sau colorat. Situat pe malul râului Warta, Poznan e și el o mărturie vie a renașterii în urma războiului, ba chiar are o relație mai apropiată cu el decât celelalte, deoarece castelul din Poznan este sediul fostului birou al lui Hitler și reședința guvernatorului nazist al acestei regiuni ocupate a Poloniei. Are tot mai mult sens de ce am găsit întruchiparea puilor de neamț Hansel și Gretel mai degrabă în Polonia, decât în Germania… Cele mai colorate căsuțe le-am găsit, într-adevăr, aici, în Piața Stary Rynek, o bijuterie arhitecturală care a trecut și ea prin grele încercări în anii războiului. Voi fi sinceră și o să îți mărturisesc că nimic nu m-a încântat mai tare decât să savurez o bere și o porție de pierogi tradiționali la o terasă din centru, cu o vedere absolut strategică asupra căsuțelor lui Hansel și Gretel. Am găsit ce am căutat și nu mi-a rămas decât să mă bucur de asta!
Dragă Hansel (sau Gretel),
Poate ți-ai fi dorit să fii într-un alt colț de lume, acum, când citești asta. Poate ți-ai imaginat finalul de vară altfel și ho-hooo câte planuri îți făcuseși pentru toamnă. Îți doresc, ca și până acum, întocmai ce îmi doresc și mie – să te bucuri de zile așa cum sunt și să cauți să descoperi minunile care îți erau și până acum la îndemână, dar nu aveai timp de ele. Îți doresc să vezi doar căsuțele de turtă dulce din toate poveștile care te înconjoară, să iei din lume binele și să dai înapoi lumii tot bine. Între timp, te aștept să mă urmărești pe Instagram – www.instagram.com/swit.rocs – și să îmi lași un mesaj ori de câte ori vezi un crâmpei de frumos în pozele mele și ți-ar plăcea să citești un articol despre el.
Cu drag,
O Gretel care și-a găsit căsuța de turtă dulce a copilăriei
www.instagram.com/haihui.cu.swit.rocs