Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/08/2020
Zile si Nopti

Interviu cu Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu: „Cultura e o boală incurabilă”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu: „Cultura e o boală incurabilă” Share Interviu cu Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu: „Cultura e o boală incurabilă”


Directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Cristian Lupeș, spune că instituția pe care o conduce este unică în lume în ceea ce privește modul în care s-a adaptat la situația actuală. Cu eforturi depuse pe toate planurile, filarmonica a reușit să vină în atenția publicului iubitor de artă cu numeroase concerte desfășurate în condiții de maximă siguranță, păstrând astfel bucuria și muzica de cea mai bună calitate în mijlocul orașului nostru medieval, chiar și această perioadă întunecată.

Am stat de vorbă cu Cristian Lupeș despre toate acestea, dar și despre modul în care Sibiu Opera Festival se va desfășura anul acesta, în prima parte a lunii septembrie – programul special „Take an opera break”, din cadrul evenimentului, se va desfășura în mai multe locații decât până acum, iar artiști de renume vor putea fi admirați, în perioada 7-13 septembrie.

 

„Se spune că dacă înveți să mergi pe bicicletă, nu uiți niciodată: Asta se întâmplă și cu cititul, ascultatul muzicii și mersul la teatru.”

 

Ce concert special ați pregătit pentru debutul ediției?

Avem norocul să vă prezentăm una dintre cele mai frumoase voci ale României, mezzosoprana Ruxandra Donose. Publicul sibian este primul care are ocazia să sărbătorească într-o gala extraordinară cei 30 de ani de carieră internațională ai celebrei dive. Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu va fi condusă de dirijorul Operei Naționale Române din București, maestrul Tiberiu Soare.

 

Cum ați gândit festivalul, în așa fel încât să fie în conformitate cu cerințele actuale în pandemie?

De la finalul stării de urgență până astăzi, Filarmonica de Stat din Sibiu a organizat 50 de concerte în aer liber. Este ușor de imaginat că suntem cea mai experimentată instituție din țară în organizare de concerte în noile condiții. Organizăm totul respectâmd cu strictețe toare reglementările, distanțarea socială, normele sanitare, delimitarea perimetrului destinat spectatorilor, lucrăm cu echipe de profesioniști. Locurile pe scaune se vor ocupa pe baza unei rezervări prealabile, care expiră cu 10 minute înaintea începerii concertului, în caz de neprezentare. Vă invităm să ne urmăriți pe site, aplicație, facebook, pentru a fi la curent cu ultimele detalii.

 

Ce surprize pregătiți pentru iubitorii festivalului?

Definiția surprizei este de a rămâne necunoscută. Totuși, vă pot spune că așteptatele momente Take an Opera break vor reveni, pe lână Ruxandra Donose, vom avea și o altă divă din noua generație, soprana Teodora Gheorgiu, care are de asemenea o carieră internațională.  Nu vor lipsi Cantatele de Bach, cântate de Veronica Anușca și Melinda Samson și nici Luceafărul lui Eminescu, adus pe scenă de opera rock a lui Adrian Tăbăcaru, Lucifer.

 

Take an opera break va mai avea loc? Dacă da, care sunt locațiile alese anul acesta?

Take an Opera Break se va extinde anul acesta. Ca de obiecei, va avea loc la Consiliul Județean, Primărie, Hotel Împăratul Romanilor, Carrefour, Sala Transilvania, etc și pentru prima dată, va părăsi orașul, vizitând Orlat, Săliște, Sibiel, sperând să ajungem până la Jina.

 

Când va avea loc festivalul?

Ne vom desfășura între 7 și 13 septembrie, în Piața Mare, pe strada Cetății pe Esplanada Filarmonicii și în toate celelalte locuri enumerate mai sus.

 

Și acum să vorbim puțin despre anul acesta, per total. Cum a decurs până acum programul estival?

La începutul anului, eram foarte optimiști, având în plan foarte multe concerte. Unul dintre invitații promiși publicului era chiar celebrul dirijor Camil Marinescu, pe care, din păcate COVID l-a învins. Sperăm totuși să îl putem reprograma pe Cristian Mandeal și să ne deschidem stagiunea, așa cum am promis, cu Michael Barenboim. Probabil suntem unici în lume, deoarece am organizat până acum 50 de concerte outdoor, în aceste condiții, într-o stagiune estivală denumită Vara Filarmonicii pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Ne bucurăm de susținerea Consiliului Județean și de relația bună cu doamna Președintă Daniela Cîmpean, care ne-a încurajat și a înțeles nevoia echipei Filarmonicii de a întoarce către comunitate sprijinul oferit de aceasta în timpul pandemiei. Toată vara, am încercat să suplinim lipsa evenimentelor stradale cu care Sibiul era obișnuit. Am trecut prin muzică simfonică și camerală, mult jazz, i-am avut invitați chiar și pe cei din Suburbia 11, pentru că trompetistul lor, Șoni, este membru al Orchestrei Filarmonicii. Sperăm ca în viitor, să îi avem invitați și pe cei de la Hara, pentru că, de asemenea, Mihai, violonistul lor, e și violonistul nostru.

 

Mai au curaj oamenii să vină și să își ia „doza” de cultură?

Cultura este o boală incurabilă. Se spune că dacă înveți să mergi pe bicicletă, nu uiți niciodată: Asta se întâmplă și cu cititul, ascultatul muzicii și mersul la teatru. Odată ce ne obișnuim cu o viață culturală, nu ne mai putem desprinde de ea. Din păcate, acum numărul de spectactori este limitat, motiv pentru care una dintre soluțiile acestei veri, dar și ale viitorului, este să dublăm numărul de concerte, în așa fel încât să putem oferi muzica unui număr cât mai mare de spectatori. Le mulțumim tuturor că ne susțin prin prezența lor și îi așteptăm cu căldură să se bucure de muzică și să ne transmită sugestii în public, pe sitem facebook și pe unica aplicație de mobil a unei Filarmonici din România.

 

Interviu de CRISTINA BĂLĂU

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută