Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/08/2020
Artă & Cultură Lifestyle

Arta fotografică: Gabriel T. Bălănescu

Gabriel Balanescu De Gabriel Balanescu
Comentarii Arta fotografică: Gabriel T. Bălănescu Share Arta fotografică: Gabriel T. Bălănescu


Cu toții suntem fotografi. Prin simpla natură a modului în care privim, traducem imaginea înregistrată prin retină, cu ajutorul sistemului nervos și conștientizăm că privim. Realizăm astfel principiul fotografiei, adică a scrie cu lumină. Dacă practica aduce iluzoria perfecțiune atunci fiecare dintre noi are suficientă practică, ce împiedică însă este actul de conștientizare al exercițiului. Suntem atât de prinși de zgomotele din capul nostru, încât simplul act de a privi devine un vacarm de idei, multe nici măcar ale noastre, căci 95 la suta din gândurile noastre zilnice sunt automate. Și gânduri sunt multe, cea mai frecventă statistică despre gândurile noastre estimează la 75.000 de gânduri…îți dă de gândit sau ar trebui să ne sperie.

Gabriel T. Bălănescu

Foto: Gabriel T. Bălănescu

Dar să revenim la fotografie, căci astăzi limbajul primordial este unul vizual. Am reușit, în timp, să ne dăm seama că fără imagine comunicarea nu are aceeași greutate. Odată cu apariția telefoanelor, așa zis deștepte, fotografia a devenit o practică de distanțare, nu doar sociala ci și de conștientizare. Uităm să privim cu ochiul liber, să ne bucurăm de ceea ce este, așa cum este în jurul nostru și ne transformăm în colecționari avizi de informații vizuale. Dar cum este vorba de practica fotografiei, poate că totul este catre un bine mult așteptat.

Gabriel T. Bălănescu

Foto: Gabriel T. Bălănescu

Așadar, în plin sezon estival, populația își începe migrația către orice loc mirific care nu este acasă, căci de acela suntem supra încărcați. Mai ales în contextul pandemiei ce ne-a ținut pe toți în casă. Așa că, prinși de aripile imaginitației, roțile mașinilor și sutele de bagaje, am plecat cu toții la vânătoarea vacanței perfecte. Contează foarte puțin destinația, căci fiecare dintre noi suntem diferiți, însă ne întâlnim în spatele telefoanelor, preocupați să imortalizăm momentele unice pe care le trăim. Dorința noastră de expresie vizuala nu are nimic eronat în ea, aceasta dacă suntem conștienți de moment, adică dacă reușim să privim conectand ochiul, mintea și sufletul cu mijlocul de fotografiere.

Gabriel T. Bălănescu

Foto: Gabriel T. Bălănescu

Uitați de fotografiile cu cele mai multe like-uri pe social media, oricum acestea tind să indice doar mimetismul naturii noastre umane, mai degrabă simțiți ceea ce se întâmplă în jurul vostru. Trăiți momentul în toată splendoarea lui căci șanse sunt să fiți înconjurați de oamenii dragi vouă, de bucuria de a fi și natura ce se desfașoară în toată splendoarea ei.

Foto: Gabriel T. Bălănescu

Foto: Gabriel T. Bălănescu

Deci dacă vreți fotografie, priviți în interior mai întâi de orice. Ce simțiți? De ce aceste momente și nu altele vă mișcă acum, unicitatea lor ține de suflet nu de exterior, ține conectarea dintre noi cu noi înșine. Uitați rețetele căci ele nu țin de locul în care vă aflați, mai degrabă transformați frumosul în memorie folosind lumina disponibilă pentru a transmite povestea locului în care vă aflați. Nu vă aranjați, nu vă poziționați, nici pe voi nici pe cei dragi vouă, priviții pe cei dragi în momentul lor, bucuria nu are rețete, ea apare natural. Nu uitați, nu sunteți tripod, vă puteți mișca în jurul subiectului deci bucurați-vă de libertate și înconjurați subiectul cu privirea și mai apoi declanșați, căci privind conectați transmiteți ceea ce vedeți în suflet și nu în minte. Cel mai bun curs de fotografie este însuși manualul telefonului, căci vă explică ce acesta poate face și în ce condiții. Consumați cât mai multă fotografie, nu social media ci chiar fotografie, documentară, jurnalistică, artistică, vă ajută să cultivați cultura vizuală. Atenție la lumină și la ce se întamplă în jurul vostru, pentru orice altceva sigur exista solutii, trebuiesc doar cautate.

 GT Balanescu

  • Citește și:

→ Lucruri pe care le știi doar dacă ești ANTROPOLOG

→ Dincolo de ziduri… mai, 2020, Brașov

 Orașul nu se schimbă… dar poate ne schimbam noi.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută