Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 21/08/2020
Film Viața Orașului

Premiere românești la One World Romania #13

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Premiere românești la One World Romania #13 Share Premiere românești la One World Romania #13


Vineri, 21 august, debutează a 13-a ediție a festivalului internațional de documentar și drepturile omului One World Romania. Startul prezentei ediții se va da la ora 19.30, la Verde Stop Arena, cu proiecția filmului „Acasă”, în regia lui Radu Ciorniciuc – premiat la Sundance și la TIFF 2020. Acesta rulează pentru prima oară la București, iar alte trei filme realizate sau co-realizate de cineaști din România sunt premiere naționale sau bucureștene în cadrul OWR #13.

Radu Ciorniciuc: “Acasă – My Home” Official Trailer

Debutul lui Radu Ciorniciuc urmărește traiul cotidian al familiei Enache, care locuiește în Delta Văcărești – un fantastic teatru de război dintre civilizație și natură aflat în inima capitalei. Cei nouă copii ai soților Enache au crescut acolo după ce natura și-a reintrat în drepturi și a năpădit rămășițele unui grandios proiect urban ceaușist abandonat în 1989. Radu Ciorniciuc construiește cu respect și delicatețe o poveste universal umană care combină filmările spectaculoase și idilice cu intimitatea devastatoare a unei familii sub presiunea vremurilor.

Proiecția de la Verde Stop Arena se va desfășura în prezența regizorului, a producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan și a protagoniștilor filmului.

 

Monica Lăzurean-Gorgan: “Lemn – Wood” Official Trailer

Monica Lăzurean-Gorgan va fi prezentă în două calități la OWR#13: în cea de producător, dar și în cea de co-regizoare a filmului „Lemn”, un thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C., reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Monica Lăzurean-Gorgan urmărește eforturile acestui justițiar modern, care duce o luptă a cărei urgență devine din ce în ce mai evidentă în societatea românească.

Filmul „Lemnva fi proiectat pentru prima dată în București miercuri, 26 august, de la ora 20.15, la Verde Stop Arena, în prezența cineastei.

Inedit UNCUT concert

UNCUT AFIS OWR

După film, va urma un moment muzical inedit semnat UNCUT. Preocupat de înregistrările sonore pe teren şi de studiul morfologiei pădurii, artistul Cătălin Rulea a explorat pădurile din România sub ghidarea Greenpeace. Acesta a fost începutul platformei UNCUT – un proiect util nu numai pe plan artistic, dar şi pe plan ecologic şi social.

UNCUT – Concert cu sunete din pădure, saxofon și tambur cümbüş (ep. 3)

Live performance-ul UNCUT este o improvizaţie, folosind coloana sonoră înregistrată în pădurile de importanță naţională din România, dar şi instrumente acustice sau electronice.

 

Radu Jude și Adrian Cioflâncă: “The Exit of the Trains / Ieșirea trenurilor din gară” Official Trailer

Numeroasele provocări ale prezentului nu trebuie să ne facă să uităm să privim uneori înapoi cu mânie și să tragem învățăturile trecutului. Precum ne-au obișnuit, Radu Jude și Adrian Cioflâncă se dedică în cel mai recent film al lor scoaterii la lumină a unor evenimente îngropate de istoria oficială. În „Ieșirea trenurilor din gară”, care va fi proiectat în premieră națională marți, pe 25 august, de la ora 19.00 la Verde Stop Arena, zeci (sau, poate, sute) de fotografii-portret inedite, cu victimele Pogromului de la Iași din anul 1941 conferă un chip concret uneia dintre marile atrocități petrecute pe teritoriul românesc în secolul al XX-lea. Tot atâtea rememorări, desprinse din declarațiile oficiale scrise ale familiilor victimelor și ale martorilor evenimentelor, trasează – într-o polifonie de voci și de perspective – amploarea brutalității soldaților și a localnicilor care au dus la îndeplinire planul criminal antisemitic. Filmul va fi urmat de un dialog cu Radu Jude și Adrian Cioflâncă.

Cristina Haneș:”A Rifle and a Bag” Official Trailer

 

Debutul în lungmetraj al Cristinei Haneș (co-regizat cu Isabella Rinaldi și Arya Rothe), intitulat „A Rifle and a Bag”, nu este ancorat în realitatea românească, dar prezintă o stare de fapt – impactul sărăciei și a inegalității de șanse asupra unei tinere familii – care are ecouri pretutindeni. Un cuplu de ex-naxaliți (membri ai organizației politice maoiste care luptă pentru recunoașterea drepturilor comunităților de aborigeni din India) încearcă să își crească băiatul de șase ani și bebelușul care se naște la un moment dat în timpul filmului, deși delimitările castei căreia aparțin vin la pachet cu o mulțime de piedici și de nedreptăți. Cristina Haneș va fi prezentă la premiera națională a filmului, care va avea loc marți, 24 august, de la ora 20.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

Întâlniri cu invitații festivalului 

Cu acești invitați și cu mulți alții vă veți putea întâlni în fiecare zi a festivalului, la Manasia Hub, între orele 14.00 și 16.00. Acolo va avea loc OWR Lactobar, o serie de întâlniri informale cu cineaști, performeri, cântăreți, membri ai juriului internațional și ai juriului liceenilor, care vor vorbi direct cu publicul pasionat de cinema, de cafea sau de produse lactate.

Anunț important

Din cauza unei schimbări de ultim moment, locația Contego – The Coffee Factory va fi înlocuită cu locațiile Rezidența BRD Scena 9 și Manasia Hub – fapt care va avea un impact minimal asupra orelor proiecțiilor anunțate anterior.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Bilete

Biletele se pot achiziționa de AICI.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută