Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/08/2020
Eat & Drink Lifestyle

Bucate de prin sate – lansare platforma online

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Bucate de prin sate – lansare platforma online Share Bucate de prin sate – lansare platforma online


Bucatedeprinsate.ro este o platformă de gastronomie care se concentrează pe documentarea și promovarea folclorului gastronomic local și regional și pe sprijinirea micilor producători din zonă care încă mai desfășoară agricultură sustenabilă și producție la scară foarte mică – două elemente aproape unice în Europa în prezent. Unul din aspectele esențiale în cadrul proiectului este de a susține că gastronomia, înțeleasă ca rețete, ingrediente și obiceiuri legate de mâncat, poate fi un diferențiator puternic pentru Transilvania, ca regiune și pentru România, ca țară, în peisajul european și global actual.

Bucate de prin sate urmărește să transforme mâncarea tradițională într-o experiență completă și pune accentul pe cinci componente: gust local, rețete tradiționale, patrimoniu gastronomic, povești din sate și evenimente gastronomice din zona rurală.

Bucatedeprinsate

Platforma online va aborda următoarele tematici:

Patrimoniu gastronomic documentează gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural imaterial.

Rețete transilvănene adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este doar hrană, ci și ritual, că gătitul ar trebui mereu precedat de buna intenție a folosirii ingredientelor și promovează restaurante și bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect. 

Gust local descoperă bucuria mâncatului și respectul pentru fiecare îmbucătură date de echilibrul datorat naturii și atenției pentru redescoperirea ingredientelor simple, locale.

Sustenabilitate este o rubrică ce oferă informații despre mâncarea de calitate, despre echilibrul în alimentație și despre cum devenim conștienți de ceea ce mâncăm.

Povești din sate descoperă, susține, documentează viața la țară și schimbul orașului cu satul ca mod de viață permanent.

Plimbare prin sate promovează evenimente de gastronomie locală, rețete și produse locale, evenimente culturale din zona rurală, producători locali.

Bucatedeprinsate

Despre noi

Bucate de prin sate este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, organizat de Asociația Culturală Imbold și Viscri 32, cu sprijinul Asociației My Transylvania, Eat-Local, Experience Transylvania, Slow Food Viscri. Proiectul se concentrează pe zona rurală din Transilvania și în special pe triunghiul geografic Brașov – Sibiu – Cluj, urmând ca în viitor să se extindă zona de documentare și spre alte regiuni.

În 2019, Imbold a organizat Festivalul Imbold Nativ care este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociația Imbold în patru sate din Transilvania (Viscri, Criț, Meșendorf și Saschiz) și implementat de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.

În cadrul Imbold Nativ a fost lansată cărticica de rețete Bucate de prin sate care a avut ca invitați bucătari responsabili care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect, iar această inițiativă continuă și pe platforma online la secțiunea Rețete transilvănene.

http://www.bucatedeprinsate.ro/

Ilustrații de Andrei Argaetic

Fotografii de Ștefan Vartolomei

Platformă online implementată de Mircea Sandu

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută