Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/08/2020
Zile si Nopti

Cronică de gastronomie de Cristian Cismaru: ”Tot ce ai nevoie: mâncare bună și o viață activă”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Cronică de gastronomie de Cristian Cismaru: ”Tot ce ai nevoie: mâncare bună și o viață activă” Share Cronică de gastronomie de Cristian Cismaru: ”Tot ce ai nevoie: mâncare bună și o viață activă”


Ce credeți? Cât de mult contează să faci mișcare în fiecare zi așa cum auzim în tot felul de spoturi radio sau tv? Are vreo legătură alimentația cu ceea ce facem noi în fiecare zi, cu rutinele noastre? Revin așadar după ceva vreme la tema calității vieți și vreau să explic de ce mișcarea e foarte importantă.

Până acum câtva timp și în unele sate încă, acest echilibru între mișcare și mâncare era firesc, se întâmpla de la sine. Dar cum poate funcționa astăzi echilibrul între aceste două componente esențiale, adică cum și ce acumulăm prin mâncat și cum ne consumăm energia?

Încep prin a menționa că în zona unde trăim existau tradițional foarte multe activități afară în rutina zilnică cum ar fi: munca la câmp, munca la pădure, scosul animalelor la păscut, lucratul grădinii și grija de gospodărie. De asemenea avem și activități specifice zonei noastre care au legătură cu păstoritul și modul cum se creșteau oile: avem transhumanța mare care ajungea pe vremuri la sud de Dunăre sau mai târziu în Dobrogea și Banat și avem transhumanța mică și pendulară care avea loc vara la munte la stânele alpine. Adică foarte mult mers pe jos și lucrat afară, outdoor cum se spune azi. Similar pendulează astăzi încă  apicultorii cu stupii lor prin toată țara iar vara avem activități agricole importante cum ar fi făcutul fânului, culesul fructelor și păscutul animalelor. Toate aceste cicluri de activități erau mari consumatoare de calorii și necesitau un aport crescut de hrană pe care localnicii au știut să-l gestioneze bine.  

Invers decât ne-am aștepta un procent mult mai mare de orășeni au înțeles în schimb că mâncarea bună e acompaniată întotdeauna de un program de sport. Astfel vedem că parcurile sunt pline, sălile de sport au mulți vizitatori și multe entități diferite promovează sportul în masă leagă activități de mișcare precum drumeția, alergarea sau mersul pe bicicletă.

Mâncarea locală se simte și ea mai bine dacă e consumată cu o porție suplimentară de mișcare. În 2020, noi, cei de la Asociația My Transylvania, organizatorii brunch-urilor rurale, am propus diverse forme prin care ardem calorii după masă: picnic cu drumeție, brunch în mișcare cu mai multe stații prin sate sau experiențele Musai. Acestea din urmă, o formă de slow travel cu un sejur de trei zile în același sat au o componentă lărgită de activități outdoor: participarea la muncile agricole cu localnicii, drumeție, alergare montană, ture de bicicletă, yoga în aer liber, cules de plante medicinale și ciuperci, participarea la prepararea meselor etc.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută