Cursuri teoretice și practice susținute de artiști, manageri și educatori culturali; documentare și cercetare; schimb cultural la Artisania e.V. – un centru cultural multidisciplinar din Neukölln, Berlin; tabără de creație la sat.
TERMEN LIMITĂ PENTRU ÎNSCRIERI: 7 august 2020, ora 23:59
Programul Mișcare și Culoare pentru formarea tinerilor educatori culturali 2020-2021 este un program de formare practică și teoretică în tehnici specifice educației non-formale prin cultură, aferente metodei de lucru a programului educațional Mișcare și Culoare.
Perioada de derulare a programului este 12 august 2020 – 15 septembrie 2021.
Programul Mișcare și culoare, pornește de la proiectul cu același nume, demarat în anul 2017, nominalizat în același an la Premiile AFCN pentru inițiative interdisciplinare și premiat cu Locul 1 în cadrul Galei Societății Civile 2018.
Programul Mișcare și culoare propune un nou tip de educație culturală care integrează dimensiunea cognitivă cu cea emoțională, kinestezică și de conștientizare a propriului corp ca instrument și ca subiect al exprimării prin artă. Pornește de la ideea că toate artele se întrepătrund, că domeniile științifice și tehnologia se interconectează cu arta, precum e lumea pentru care îi pregătim pe copii să devină adulți fericiți și bine integrați, acest puzzle – lumea contemporană. În consecință, programul sugerează o abordare a educației prin artă într-un mod ce cuprinde mai multe domenii de referință, cu pornire de la specificul și nevoile proprii vârstei, dar satisfăcând înainte de toate nevoia copiilor pentru joc – înțeles ca element cheie în dezvoltarea societății și acumularea de cunoștințe.
Programul Mișcare și Culoare pentru formarea tinerilor educatori culturali se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 ani, cu studii medii sau superioare, care nu au un loc de muncă stabil și sunt interesați să își extindă competențele profesionale prin dobândirea unor cunoștințe practice și teoretice pe care să le integreze în activități de educație, voluntariat, relații publice, asistență socială, ș.a., necesare în mediul instituțional sau privat.
Perioada de derulare a programului este 12 august 2020 – 15 septembrie 2021.
Pe parcursul acestei perioade:
- vei lua parte la cursuri teoretice și practice susținute de artiști, specialiști în comunicare și PR, manageri, educatori culturali, psihologi pentru a-ți diversifica paleta de cunoștințe, dar și a găsi formule de lucru care se potrivesc specificului tău profesional;
- vei participa la un schimb cultural la Berlin, pentru a cunoaște peisajul artistic contemporan european și pentru a observa programe de educație prin artă pentru migranții din Germania. Schimbul cultural de la Berlin va fi un prilej de a intra în contact cu comunitățile de artiști contemporani din Germania și de a observa modul în care educația non-formală este folosită în cadrul proiectelor adresate comunităților defavorizate. Gazda acestei vizite va fi Artistania e.V. FB: Artistania
Artisania e.V. este un centru cultural multidisciplinar în pivnița abandonată a „Berii Kindl” din Neukölln, Berlin. Un grup de oameni provenind din mai mult de 15 naționalități și cu vârste cuprinse între 19 și 70 de ani și-au unit forțele pentru a construi un spațiu de lucru independent, condus de deviza „învățare prin practică”. La un an de la înființare, spațiul a devenit un punct de întâlnire cultural. Acum este împărțit în studiouri private și spații comune. Spațiul comunitar sau „Atelierul comun” are o scenă și o bucătărie mică și este în centrul activităților proiectului. Proiectele colective ale Artistaniei au loc mai ales aici și sunt în mare parte ateliere de teatru, întâlniri comunitare, concerte etc.
„Atelierul comun” nu acționează doar ca o modalitate de a aduce împreună artiști locali, ci este utilizat ca loc pentru întâlniri internaționale și pentru implementarea proiectelor cu parteneri europeni. Artistania Atelier este o existență dinamică, unde oamenii gândesc în direcția complementarității și propagării cunoștințelor. Pe lângă întâlnirile cu artiștii Artistania, vei vizita sub ghidajul profesorilor coordonatori diferite muzee din Berlin, precum: Gallery, Old Museum, Bode-Museum, New Museum, Pergamon Museum, Bauhaus-Archive/Museum of Design, Berlinische Galerie, German Historical Museum, Gemäldegalerie (Old Master Paintings), Jewish Museum Berlin, Medical History Museum (Charité), Museum of Natural History;
- vei derula activități de documentare și cercetare;
- 2 tineri vor fi selectați pentru a participa în calitate de observatori la Tabăra de creație la sat pentru copiii participanți la programul Mișcare și Culoare, unde vor avea ocazia să intre în contact cu arta populară românească prin intermediul meșterilor locali.
Toate chelutielile de transport și cazare vor fi acoperite de Asociația Secția de Coregrafie.
SELECȚIA PARTICIPANȚILOR:
Etapa I
- CV
- Poză portret
- Scrisoare de intenție privind participarea la program sub forma unui eseu pe tema: Rolul educației culturale în integrarea socială a persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile (max. 2500 de caractere fără spații)
Așteptăm aplicația ta pe adresa de e-mail: miscaresiculoare@gmail.com
Termenul limită de trimitere a documentelor: 7 august 2020, ora 23:59
Etapa II:
Interviu online prin Zoom
Data: 10 august 2020 (ora urmează a fi comunicată ulterior)
Comunicarea rezultatelor: 11 august 2020
*Criterii de departajare
– disponibilitatea de a participa la Schimb cultural la Berlin și Tabăra de Creație la sat (datele exacte ale deplasărilor urmează a fi stabilite în funcție de evoluția Covid-19)
PROGRAM AUGUST 2020
Miercuri, 12 august 2020 – Muzeul Național de Artă Contemporană al României
15:30 – 16:30, Curs teoretic (introducere în program)
17:00 – 19:00, Curs practic (observarea activităților de predare, aferente Modulului 2 Mișcare și Culoare “Ce sunt emoțiile și cum ne colorează ele percepția asuypra lumii?” O introducere în lumea emoțiilor, despre cum acestea ne modifică percepția asupra lumii, în scopul de a facilita exprimarea liberă și conștientizarea propriilor emoții)
Locație desfășurare curs teoretic/practic: MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Sector 5, București
Vineri, 14 august 2020 – Muzeul Național de Artă Contemporană al României
16:00 – 17:00, Curs opțional (observarea activităților de predare online aferente atelierului online din cadrul Modulului 2 Mișcare și Culoare)
18:00 – 20:00, Curs online (teorie)
Realizator: Asociația Secția de Coregrafie (ASC), www.choreodep.com
Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Municipiului București, Școala Ferdinand I, Școala Sf. Silvestru, Liceul Bolintineanu
Co-finanțator: Administrația Fondului Cultural Național