Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/07/2020
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului

Premieră națională la Teatrul Gong: reprezentații la cerere pentru membrii unei singure familii

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Premieră națională la Teatrul Gong: reprezentații la cerere pentru membrii unei singure familii Share Premieră națională la Teatrul Gong: reprezentații la cerere pentru membrii unei singure familii


V-ați imaginat vreodată că ați putea participa la un spectacol care se joacă doar pentru familia dumneavoastră? „Exclusivitatea” aceasta e posibilă în Sibiu, la Teatrul “Gong”, din cauza pandemiei de coronavirus. Conducerea instituției a decis să le ofere celor care doresc să participe la spectacol posibilitatea de a se bucura de piesele puse în scenă și în această perioadă dificilă, dar cu condiția ca “publicul” să fie alcătuit din membrii unei singure familii.

Prin această inițiativă, Teatrul pentru Copii și Tineret “Gong” dorește să își țină publicul aproape, dar ținând cont de normele de distanțare fizică și de măsurile împotriva COVID-19.

Proiectul ce presupune participarea unei singure familii la spectacol a debutat în 19 iulie, iar de atunci, în fiecare weekend, în curtea interioară a Teatrului “Gong” se joacă spectacole cu public alcătuit din maximum zece persoane ce provin din aceeași familie.

Weekendul trecut, la “Gong” s-a jucat “Muzicanții din Bremen”, o adaptare după Frații Grimm, în regia lui Lilly Krauss-Kalmár, pe muzică compusă de Florin Grigoraş. Florin și Liliana Vădeanu au fost familia care a “dat” publicul de vineri seară la Teatrul “Gong”. Cei doi au venit alături de Cezara, fiica lor de șase ani, spunând că sunt îndrăgostiți de “Muzicanții din Bremen”, pe care nu e prima oară când îi văd la “Gong”. Pe tot parcursul spectacolului, cei trei au purtat mască de protecție, au aplaudat și, la final, au spus că s-au simțit speciali pentru că actorii au jucat doar pentru ei.

“E prima dată când se joacă doar pentru noi. E a treia sau a patra oară, însă, când venim la “Muzicanții din Bremen”. Eu am fost solistul Corului fostei Școli de Muzică din Sibiu. Pentru mine, această situație este inedită și frumoasă. Am venit de multe ori la spectacolele Teatrului, înainte de pandemie. De foarte multe ori. Acum, când am văzut în program “Muzicanții din Bremen”, am zis să venim, că ne-a fost dor de ei”, ne-a povestit Florin.

Familia Vădeanu iubește teatrul și spune că în starea de urgență, chiar dacă nu a putut veni la spectacole, a urmărit online fel de fel de reprezentații.

“Starea de urgență a fost grea, dar ne-am adaptat. Partea bună este că am petrecut mai mult timp împreună, în familie. Am vizionat și spectacole de teatru, ateliere de creație online, a trecut timpul frumos”, adaugă Liliana.

Micuța familiei, Cezara, are șase ani și, din toamnă, va fi în clasa pregătitoare, la Școala Nr. 21 din Sibiu. Spune că îi plac spectacolele de teatru și vine cu drag la ele, iar în această vacantă are de gând să treacă pragul Teatrului cât mai des. “Mai vin la teatru, o să mai merg la grădiniță în vacanță, pentru a mă întâlni cu prietenele”, spune Cezara.

Cine a dat viață “Muzicanților din Bremen”

“Muzicanții din Bremen” au prins viață datorită actorilor Daniela Dragomir, Jenö Major, Angela Páskuy, Adrian Prohaska și Claudia Stühler.

Pentru ei, orice reprezentație e specială și spun că joacă cu drag oricând, indiferent de numărul spectatorilor.

“Atâta timp cât vezi că publicul se bucură, e ok. Chiar dacă este o situație tristă… Joc cu aceeași plăcere, indiferent de câți spectatori mă urmăresc. Când vezi plăcere din partea publicului, e o mare împlinire. Copiii se bucură și se merită. Astăzi am primit, de exemplu, un aranjament floral foarte mare, superb. Fetițele care au venit dimineață au fost foarte încântate, au zis că vor să vină la toate spectacolele Teatrului. Vor să își facă abonament, dacă se poate”, spune Claudia Stühler.

Aceasta este unul dintre actorii cu cea mai mare vechime la “Gong”. Lucrează la Teatrul pentru Copii de 23 de ani.

“Eu am prins încă perioada veche cu păpuși multe. Acum se practică mai puțin, dar au rămas piesele vechi care au și acum tragere la public. Această piesă e din ’96. Are o vârstă… Peste tot unde am fost, în Sibiu, în alte orașe, alte țări, întotdeauna a fost bine primită. Nu e ușor să mânuiești. Eu am făcut aici curs de mânuire, la “Gong”. A fost calificare la locul de muncă. Ulterior am făcut și școală și facultate în domeniu. E o chestie de suflet. Dacă vii și îți intră în suflet, atunci rămâi acolo. Teatrul de animație, de păpuși, e altceva față de alte joburi”, conchide Claudia Stühler.

Peste 300 de spectatori în aproape o lună

De la lansarea proiectului și până în prezent, peste 300 de spectatori s-au bucurat de piesele de teatru prezentate la “Gong”.

“Cei mici sunt mult mai energici, aleargă, nu stau locului, se îmbrățișează cu toți prietenii pe care îi revăd la teatru. Tocmai din acest motiv, am considerat că e mai înțelept să organizăm aceste reprezentații în familie. Pentru noi, siguranța publicului și protejarea colaboratorilor sunt la fel de importante. Până în acest moment am avut deja peste 300 de spectatori, care s-au bucurat de magia poveștilor cu păpuși. Programăm reprezentații atât la cerere, cât și după un program prestabilit, în curtea interioară a Teatrului, pentru a nu avea cheltuieli suplimentare în această perioadă. Bucuria celor mici când descoperă că aceste spectacole se joacă special pentru familiile lor ne dă încredere că vom avea un teatru și mâine, respectând normele de siguranță sanitară, dar ținând legătura aproape cu întreaga comunitate”, spune Adrian Tibu, managerul Teatrului “Gong”.

În acest sfârșit de săptămână, la Teatrul „Gong” va fi pus în scenă “Greierele aproape faimos”, vineri, sâmbătă și duminică, de la orele 10 și 18. Din distribuție vor face parte actorii Mihaela Grigoraș și Monica Baldea. Prețul unui bilet este 50 de lei, fiind valabil pentru o familie alcătuită din maximum zece persoane. „Greierele aproape faimos” este un spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de La Fontaine.

Foto: Tribuna

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.