Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/07/2020
Viața Orașului

„Cântecele Munților” vor răsuna între 29 iulie și 3 august, în Sibiu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii „Cântecele Munților” vor răsuna între 29 iulie și 3 august, în Sibiu Share „Cântecele Munților” vor răsuna între 29 iulie și 3 august, în Sibiu


Începând de miercuri, 29 iulie, în Sibiu vor răsuna „Cântecele Munților”. Festivalul Internațional de Folclor, aflat la cea de-a 45-a ediție, va avea loc până în 3 august, iar evenimentele se vor desfășura în aer liber, pentru a se păstra distanțarea socială.

Festivalul „Cântecele Munților” este cel mai vechi festival al Sibiului și aduce în prim plan spectacole folclorice, ateliere de dans, un eveniment tradițional cu specific culinar și proiecții aniversare. Evenimentul este inclus în calendarul Consiliului Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

„Sunt 45 de ani de când Centrul «Cindrelul-Junii» Sibiu organizează, an de an, Festivalul Internațional de Folclor «Cântecele Munților», cel mai mare festival din județ dedicat culturii tradiționale. Manifestarea aduce bucurie în sufletele iubitorilor de tradiție, de dans și joc popular, iar Sibiul este renumit în întreaga lume pentru evenimentele unice pe care le găzduiește. Cu toate acestea, sănătatea noastră și a celor din jur este foarte importantă, iar organizatorii au luat toate măsurile ce se impun, însă e nevoie de fiecare dintre noi să fim conștienți că trebuie să fim responsabili. Purtați mască și păstrați distanța! Doar așa vom putea să ne bucurăm împreună, în continuare, de momente artistice”, spune Daniela Cîmpean președintele Consiliului Județean Sibiu.

Conform organizatorilor, Festivalul „Cântecele Munților” s-a remarcat în peisajul cultural prin capacitatea de reinventare a conceptului artistic și prin posibilitățile de adaptare a ofertei culturale. În contextul pandemiei Covid-19, conceptul ediției din acest an a fost adaptat pentru a respecta prevederile legale.

„Noi, artiștii, avem misiunea să fim aproape de sufletul oamenilor, să le oferim alinare în această perioadă, respectând, bineînțeles, normele privind distanțarea socială. Forța de a depăși aceste momente grele e în fiecare din noi și în moștenirea culturală atât de bogată de care ne bucurăm: cântecele și dansurile populare, costumul tradițional și obiceiurile bunicilor noștri”, spune Silvia Macrea, directorul Festivalului.

Toate evenimentele se vor desfășura în aer liber. Astfel, proiecțiile filmului „Cântecele Munților–45 de ediții” și spectacolele folclorice sunt programate în Piața Mare din Sibiu, vineri 31 iulie, sâmbătă, 1 august, și duminică, 2 august. Atelierele de dans popular și spectacolele folclorice se vor desfășura în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, iar evenimentul tradițional cu specific culinar va fi prezentat în spațiul exterior al Restaurantului “Cămara Boierului” de la Hotelul Hilton.

 

Reguli de acces la evenimentele Festivalului

Festivalul „Cântecele Munților” este organizat cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

Astfel, pentru spectacolele programate în Piața Mare din Sibiu, perimetrul de desfășurare a Festivalului va fi delimitat cu garduri de protecție, iar scaunele pentru spectatori vor fi amplasate la o distanță de doi metri. Locurile disponibile sunt limitate.

Conform organizatorilor, accesul publicului la spectacole se va face numai pe bază de invitație. Invitațiile, distribuite în regim gratuit, se vor ridica de la Sala Transilvania, luni, 27 iulie, marți, 28 iulie, și miercuri, 29 iulie, între orele 16-19.

Invitațiile vor fi însoțite de declarația pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, ce trebuie completată de fiecare spectator și predată organizatorilor la momentul accesului în perimetrul Festivalului.

Accesul publicului la spectacole se face între orele 17.30-18.45, pe patru intrări delimitate în Piața Mare din Sibiu: Intrarea A (Punct de reper Primăria Municipiului Sibiu), Intrarea B (Punct de reper Muzeul Național “Brukenthal” – Casa Albastră), Intrarea C (Punct de reper – strada Nicolae Bălcescu), Intrarea D (Punct de reper strada Gen. Magheru).

„Pentru a se evita aglomerația, accesul se va face pe intrarea menționată în invitația predată fiecărui spectator. La punctul de intrare, fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată, sau accesul celor care au temperatura mai mare de 37,3°C. Fiecare spectator va primi o brățară de acces, valabilă pentru seara respectivă. Prin participare, spectatorii își asumă responsabilitatea că vor urma îndrumările organizatorilor pentru a se putea bucura de festival în deplină siguranță. În plus, purtarea măștii este obligatorie, iar dezinfectarea mâinilor se va face în spațiile special amenajate este obligatorie”, arată organizatorii.

Cei care nu pot veni la evenimentele din Piața Mare le pot urmări live, pe Facebook, sau, ulterior, la TV, ele fiind înregistrate.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută