Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/07/2020
Artă & Cultură Viața Orașului

Concertele Filarmonicii „George Enescu” în perioada estivală

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Concertele Filarmonicii „George Enescu” în perioada estivală Share Concertele Filarmonicii „George Enescu” în perioada estivală


Joi, 23 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, la Filarmonica „George Enescu” debutează proiectul Artiștii Filarmonicii se prezintă. În primul concert din această serie, dirijat de Iosif Ion Prunner, au fost programate lucrările: Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde de Dan DediuConcerto Grosso, op. 6 nr. 1 de Arcangelo CorelliDivertisment, K. V. 138 de Wolfgang Amadeus MozartSerenada pentru orchestră de coarde, op. 20 de Edward ElgarTrei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2 de Constantin Silvestri.

„În această perioadă dificilă, am reușit sa menținem bucuria de a cânta, de a dărui publicului în continuare capodopere ale muzicii clasice, o bucurie care vine si dinspre artiști, și din partea publicului. Acest proiect, Artiștii Filarmonicii se prezintă, va pune reflectorul pe câteva dintre partidele Filarmonicii. Concertele vor debuta joi, 23 iulie 2020, cu Orchestra de coarde a Filarmonicii, va urma un grup din Corul Filarmonicii și vom continua cu diverse formule camerale”, a declarat Iosif Ion Prunner, director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu”.

Despre Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde, realizat în 2007, compozitorul Dan Dediu mărturisește: „Dirijorul Horia Andreescu mi-a dat spre lecturare un volum de transcripţii dintr-un manuscris braşovean, spicuit şi notat de Daniel Croner în secolul al XVIII-lea. Erau fragmente sau mici piese scrise de acesta şi de alţi compozitori (mai mult sau mai puţini doxaţi într-ale muzicii baroce), instrumentate pentru orgă sau lăută”. A selectat fragmentele cele mai reuşite de Croner, Kittel şi Meyer, toţi compozitori braşoveni. „Unde se plasează stilistic acest concerto grosso? E o combinaţie originală între polifonia fugatto de tip german şi armonia cromatică de tip francez-spaniol. (…) Astfel, acest concerto grosso este rezultatul contemporan al unei utopii baroce, căzute în uitare”, precizează compozitorul, în prezentarea lucrării.

Stagiunea online
Artiștii Filarmonicii „George Enescu” se prezintă
Joi, 23 iulie 2020, ora 19.00
Dirijor: Iosif Ion Prunner

Program:
Dan Dediu – Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde
Arcangelo Corelli – Concerto Grosso, op. 6 nr. 1
Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment, K. V. 138
Edward Elgar – Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20
Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută