De câteva săptămâni, suntem primul județ din România unde termenul local în gastronomie a fost definit într-un mod foarte simplu și clar: teritoriul județului sau proximitatea a 75 de km în jurul unei localități. Asta după ce în 2019 am celebrat cu toții cultura gastronomică locală printr-un proiect european cu bătaie lungă.
E o definire a localului în spiritul mișcării Slow Food și foarte relevantă fiindcă definiția vine de la noi, mai precis, de la nivelul regiunii și nu a fost impusă de o lege sau hotărâre de guvern la nivel național. Pentru că, în acest mod, noua definiție a localului reflectă dorința celor care produc aici. La fel de important, însă, este replicarea modelului sibian în alte regiuni, unde se dorește o dezvoltare similară, având la bază gastronomia locală. Altfel, inițiativa noastră va rămâne punctuală în România și nu va genera o schimbare majoră.
Ce anume a schimbat Consiliul Județean Sibiu și de ce este acest rol de pionierat așa de important?
În primul rând, trebuie menționat că setul de reguli noi, elaborate într-o primă etapă a proiectului Eurega, vor influența atât creșterea cererii dar și a ofertei de produse locale. Dacă, pe de o parte, se urmărește promovarea produselor locale și a unui stil de viață sănătos (care presupune consumul de produse locale), pe de alta, prin înființarea unui compartiment care sprijină IMM-urile din gastronomie, se dorește creșterea capacității de producție.
Focusarea pe gastronomie ca obiectiv strategic în domenii ca turismul, educația și sănătatea și implementarea celorlalte acțiuni conexe va duce, cu siguranță, la creștere economică și dezvoltare socială. Cu alte cuvinte, producând și mâncând local, generăm cu toții un impact pozitiv în comunitate.
Atât de ușor și, totuși, atât de greu: decizia de a cumpăra local e des o problemă de confort personal. De ce să facem, deci, efortul de a căuta mici băcănii, piețele sau chiar a vorbi personal cu fiecare producător? Pentru că impactul se răsfrânge nu numai asupra noastră, ci și asupra altora. De acum, și într-un cadru mai larg de politică publică locală asumată și votată.