Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/07/2020
Artă & Cultură / Carte Viața Orașului

Cronică de carte: ”200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești” de Bogdan Federeac

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Cronică de carte: ”200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești” de Bogdan Federeac Share Cronică de carte: ”200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești” de Bogdan Federeac


Recent, editura Junimea din Iași a publicat „200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte trebi gospodărești” de M. Kogălniceanu și C. Negruzzi.

„Cartea de bucate boierești” publicată inițial în 1841 se găsea oricum destul de greu prin librării: o ediție de la editura Vremea (din 2007) și una de la Paideia (din 2013), dar nu cred că ediția ieșeană va ușura accesul publicului doritor la opul pașoptiștilor.

Nu mă opresc, de această dată, la „rețele cercate”, ci la câteva informații culinare culese de Liviu Papuc în studiul introductiv (numit „În loc de aperitiv”):

Gazeta de bază a Moldovei timpului, „Albina românească”, „politico-literară” (1829-1858, cu întreruperi), păstorită de tradiționalistul Gheorghe Asachi, mai pigmentează viața culinară cu diverse informații, unele impregnate de un umor suculent, care nu știm cui i se datorează. De la relatări cât de cât credibile până la enormități patente, notele din gazetă ne arată că există o oarecare preocupare și pentru acest aspect social.  Nedorind să teoretizăm sau să clasificăm, vom lăsa în derulare, în ordine cronologică, unele dintre spusele timpului (fără a ne lipsi de plăcerea remarcării unor expresii de o suculență valabilă și astăzi):

Așadar: Supă homeopatică

Cunoscut este metodul nou al doctoriilor numite: homeopatie, care este de a da bolnavului, de pildă: a zecea mie parte din un dram de doctorie. O gazetă engleză spre derâdere publică următoarea rețetă pentru acei care se supun unei asemenea cure:

„Să iei doi hulubi leșinați de foame, anină-i la fereastra bucătăriei, așa însă ca umbra lor să cadă în un vas cu zece vedre apă, astă apă să o fierbi pe încet 10 ceasuri, apoi limpezindu-se și strecurând-o, să dai pătimașului, la fiecare zece zile, câte o picătură în un pahar de apă”.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.