Asociația pentru Egalitate și Libertate de Gen a făcut bilanțul activităților pentru 2019. Timp de 15 ani, organizația încurajează oamenii să trăiască o viață fără abuz și violență.
“M-am alăturat echipei A.L.E.G. când eram adolescentă, pentru că organizau acțiuni în liceu. Poveștile despre violența domestică nu îmi erau foarte cunoscute, dar nici străine. Prin deconstruirea poveștilor despre relații abuzive am auzit atunci pentru prima dată despre violența de gen, violența „normalului”, venită din ceea ce societatea ne învață că înseamnă a fi „cu adevărat” bărbat sau femeie – o violență a normelor sociale. Violența împotriva femeilor nu este problema femeilor, ci a tuturor forțelor vizibile și invizibile care pun oamenii într-o poziție de vulnerabilitate pe baza identității de gen”, spune Georgiana Epure , președintele consiliului director al Asociației A.L.E.G.
#ȘiEuReușesc
Potrivit reprezentanților Asociației, din momentul în care își poate spune #ȘiEuReușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare. Drumul nu e ușor, dar e important să înceapă, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. Programul #ȘiEuReușesc face vocile învingătoarelor auzite și este derulat în România de către Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) cu sprijinul Ashoka România și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania. Prima comunitate #ȘiEuReușesc s-a format la Sibiu la începutul anului 2018. În luna martie a aceluiași an, 50 de femei din opt orașe au răspuns invitației A.L.E.G. de a participa la primul Forum al Învingătoarelor din România, care a avut loc la București. Multe femei au vorbit atunci pentru prima oară în fața altora despre experiența lor și despre cum vor să contribuie la îmbunătățirea sistemului de suport pentru femeile care se confruntă cu violența în cuplu. S-a format Rețeaua Învingătoarelor, care comunică printr-un grup de Facebook secret, cu reguli care prioritizează siguranța. În noiembrie 2018, cu sprijinul Techsoup Europe și al consultanței în comunicare oferite de Raluca Ene, A.L.E.G. a lansat platforma www.sieureusesc.ro.
“Feminismul e și pentru mine!”
“Feminismul e și pentru mine!” a fost concluzia participanților din acest an la Festivalul Egalității de Gen, ce a avut loc la Sibiu, în prioada 14-17 octombrie. “Prin activitățile propuse i-am ajutat pe participanți să se familiarizeze cu drepturile femeilor organizând expoziții, cursuri pentru tineri, și conferințe pentru angajatori. Astfel, am arătat că e nevoie atât de implicarea femeilor, cât și a bărbaților pentru îndreptarea situației, iar beneficiile vor fi de toate părțile. E important să înțelegem cu toții că violența se naște din inegalitate și o adâncește, generând o stare de frică și intimidare. În cadrul conferinței Angajatori pentru respect am făcut apelul către instituții publice dar și private, de a institui mecanisme interne de prevenire şi de reclamare a hărțuirii sexuale la locul de muncă. Conferința a inclus prezentări despre ultimele noutăți legislative din domeniul egalității de șanse la locul de muncă și despre rolul pe care angajatorii îl pot juca în combaterea hărțuirii și discriminării. A.L.E.G. s-a oferit să ajute angajatorii să creeze politici interne pentru asigurarea siguranței la locul de muncă”, se arată în raportul anual al Asociației.
With and for Girls
Tot în 2019, cinci adolescente din România au avut ocazia să evalueze organizații din Europa și Asia Centrală pentru a stabili organizațiile câștigătoare ale premiului With and for Girls (WFGA). Câștigătoare a premiului With And For Girls (Cu și pentru fete) în anul 2016, A.L.E.G. a fost desemnată să organizeze la Sibiu selecția finală a organizațiilor din Europa și Asia Centrală care au primit premiul în 2019. Decernarea premiilor a avut loc în primăvara anului 2020 la Londra a inclus o finanțare pentru continuarea activităților în sprijinul fetelor. Decizia privind organizațiile câștigătoare din Europa și Asia Centrală a fost luată de un juriu format din 5 adolescente cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani recrutate din Sibiu,București,Bacău,Vâlcea și Focșani. Acest premiu este oferit anual de Colectivul With And For Girls Award, care a creat o inițiativă de finanțare feminista globală prin care identifică și susțin organizațiile locale puternice care lucrează cu și pentru adolescente. Colectivul este format dintr-o serie organizații internaționale cunoscute, care susțin drepturile fetelor: Comic Relief, Frida Fund, Global Fund For Children, Global Fund for Women, Mama Cash, Nike Foundation, NoVo Foundation, Plan UK, EMpower, Stars Foundation, Purposeful. Înainte de etapa de jurizare adolescentele au beneficiat de o serie de sesiuni de formare organizate de A.L.E.G. privind drepturile femeilor și contextul socio-economic al organizațiilor aflate în concurs.
Lansarea ghidului “Vorbesc cu copilul meu”
Cum le răspundem copiilor noștri la cele mai dificile întrebări legate de corp și siguranță? Câtă informație le oferim și la ce vârstă? Cum îi învățăm pe copii ce să facă dacă cineva îi pune într-o situație inconfortabilă, fără a-i speria sau a-i face anxioși? Sunt doar câteva întrebări la care răspunde ghidul Asociației. Atelierul “Vorbesc cu copilul meu” – conversații cu adulți și cu pitici și lansarea ghidului a avut loc la Sibiu și le-a avut invitate pe psih. Eniko Gall (A.L.E.G.), dr. Elena Ucenic și pe autoarea de carte Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană). Evenimentul a fost moderat de Camelia Proca (dir. A.L.E.G.) și găzduit de Școala Finlandeză Sibiu. Au participat peste 200 de părinți și copii. Ghidul a fost diseminat în grupurile de părinți, dar și în rândul consilierilor școlari și cadrelor didactice. Acesta poate fi descărcat de pe: www.aleg-romania.eu.
Martorele tăcute vorbesc
În perioada 25 noiembrie- 10 decembrie se marchează, la nivel global, cele 16 zile de activism împotriva violenței de gen. Tot atunci a fost organizat și manifestarea stradală “Martorele tăcute vorbesc”, un eveniment de informare asupra efectelor violenței asupra femeilor dar și de informare asupra serviciilor de suport.
Activitățile și proiectele derulate de A.L.E.G în 2019 pot fi consultate în raportul anual al organizației, disponibil pe https://aleg-romania.eu/wp-content/uploads/2020/06/Raport-2019-A.L.E.G.-nou-2_compressed-2.pdf?fbclid=IwAR1KKVMqh8Wq8gbmbqGxzoPvWyOh-1cPjlFrv62-HbFMYL_iBLLJWn5YKRE