Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/07/2020
Zile si Nopti

Interviu cu Cosmin Costea: ”Turul Ciclist al Sibiului a devenit portdrapelul ciclismului românesc”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Cosmin Costea: ”Turul Ciclist al Sibiului a devenit portdrapelul ciclismului românesc” Share Interviu cu Cosmin Costea: ”Turul Ciclist al Sibiului a devenit portdrapelul ciclismului românesc”


Ediția aniversară de 10 ani a Turului Ciclist al Sibiului va avea loc între 23 și 26 iulie 2020 și va marca prima mare întrecere la reluarea sezonului. Despre recordurile acestei ediții, echipele participante, trasee și evenimente conexe, am stat de vorbă cu Cosmin Costea.

 

Cu toate că traversăm o perioadă dificilă, am observat participarea unor echipe care nu au mai venit până acum în România. Care sunt cele mai așteptate echipe din acest an?

Perioada e într-adevăr deosebită, cu dificultăți nemaiîntâlnite legate de condițiile puse de virusul care a alertat toate statele lumii. Pentru noi, ca organizatori, competiția de anul acesta va fi o provocare deosebită, în sensul asigurării și aplicării tuturor măsurilor suplimentare de protecție sanitară. Cu toate acestea, situația actuală ne-a adus și oportunități nebănuite: suspendarea calendarului competițional internațional până la 1 iulie a făcut ca Turul Ciclist al Sibiului (TCS) să fie prima cursă de categorie 2.1 la reluarea competițiilor cicliste mondiale, devenind astfel de mare interes pentru echipele care au așteptat cu nerăbdare până acum redeschiderea sezonului ciclist. Astfel, vom putea urmări la Sibiu, pentru prima oară la o competiție din România, două echipe din World Tour – liga mondială de profil: Bora-hansgrohe și Israel Start-up Nation. Pe lângă acestea vor fi 6 echipe pro-continentale, un număr record pentru TCS. Un al treilea record de participare e numărul total de echipe: 25, cu un pluton de 150 de cicliști la start. Toate acestea pentru a aniversa cum se cuvine împlinirea primilor 10 ani de existență ai competiției, care a devenit portdrapelul ciclismului românesc.

 

Ce trasee vor avea de parcurs concurenții și care sunt noutățile ediției din acest punct de vedere?

Traseele sunt cele cu care i-am obișnuit pe iubitorii ciclismului din România, dar într-o configurație inedită. După clasicul prolog pe străduțele pavate din burgul sibian urmează etapa 1, care duce plutonul de la Sibiu pe o buclă ce urcă prin Săliște până la Poiana Sibiului, coboară prin Dobârca și Cristian, pentru a traversa Cisnădioara – Cisnădie – Avrig, cu sosire la Bâlea Lac. Șansele sprinterilor pentru o victorie de etapă vin în etapa a doua, în care sosirea va fi la capătul unei linii drepte de 800 de metri lângă parcul Sub Arini din Sibiu, după aproape 180 km prin Agnita – Cîrța – Tălmaciu – Rășinari – Gura Râului. Semietapa 3A e (semi)etapa regină în acest an: contratimp individual în cățărare pe traseul Curmătură -Păltiniș, cu sosirea la Arena Platoș – o provocare serioasă pentru toți cei care aspiră la câștigarea competiției și locul în care ne așteptăm la realizarea unor diferențe decisive de timp. Semietapa 3B începe duminică după-amiază cu trei treceri pe traseul consacrat al Criteriului Primăverii prin pădurea Dumbrava și continuă cu două bucle Orlat – Săliște/Săcel – Cristian, pentru o sosire spectaculoasă și foarte tehnică pe pavatele din orașul de jos, care urcă pe lângă teatrul Gong până în Piața Mare, acolo unde va avea loc și ceremonia finală de premiere.

 

La ce schimbări provocate de pandemie trebuie să se aștepte echipele participante și publicul?

Aceasta e provocarea de care vorbeam la început: sunt condițiile recomandate de Uniunea Ciclistă Internațională coroborate cu măsurile stricte stabilite de organizatori împreună cu autoritățile sanitare – din partea cărora am avut un sprijin consistent, care a făcut posibilă această competiție, în situația de nesiguranță datorată pandemiei. Toți participanții vor trece prin verificări zilnice, asigurate de o echipă medicală coordonată de un medic epidemiolog, pentru a asigura măsurile de reducere a riscului Covid-19. În același sens încurajăm publicul numeros iubitor de ciclism să urmărească transmisia live, pentru a limita prezența publicului și implicit riscurile asociate. Facem eforturi mari pentru a asigura transmisia integrală a cursei – o nouă premieră în România, tocmai pentru a oferi posibilitatea publicului (care ne-a stimulat să ne autodepășim în toți acești ani) să urmărească integral competiția într-un cadru sigur, fără a se expune la riscuri suplimentare.

 

O componentă importantă și apreciată a Turului Ciclist o constituie evenimentele conexe. Ne vom bucura de ele și în acest an?

Da, cu aceleași măsuri de protecție absolut necesare în această perioadă. Astfel, Cursă Sponsorilor va avea loc în 12 iulie, într-un format inedit, de contratimp pe echipe / individual pe traseul Sibiu – Poplaca și retur. King of Mountain va fi și el contratimp, pe Călugăru’ dinspre Gura Râului. Green Day Kids păstrează formatul de 2 etape (la prolog și la inainte de sosirea de pe bulevardul Victoriei). Rugăm participanții la aceste evenimente să respecte toate indicațiile organizatorilor și să conștientizeze că aceste evenimente sunt pentru ei și se depun eforturi deosebite pentru a face asemenea competiții posibile în condițiile actuale. Promovăm ciclismul, alăturând performanței spiritul de fairplay și contăm pe bunul simț și pe respectul reciproc în aceeași măsură în care apreciem sportivitatea.

 

Dacă ar fi să trageți o linie după primii 10 ani de când organizați Turul Ciclist al Sibiului, ce s-a schimbat din 2011 până în 2020? Și care sunt cele mai mari reușite?

Cu toată modestia, aici sunt multe de spus! Cea mai importantă reușită e echipa, care de la an la an a crescut nivelul competiției, a dezvoltat considerabil toate registrele organizării și care a ridicat Turul Ciclist al Sibiului la acest nivel: prima cursă de nivel 2.1 din România (din 2013), o competiție dificilă  din punct de vedere sportiv dar prietenoasă, cu nivel de confort și de siguranță ridicate, la startul căreia s-au prezentat cicliști de mare valoare: Primoz Roglic și Egan Bernal sunt două exemple concludente. Ediția a zecea nu face excepție: prima competiție de șosea din România care se transmite integral în direct în mediul on-line, prima participare a unei echipe de World Tour la o competiție din România, cu o listă de start de neimaginat acum zece ani pentru o competiție românească. Trebuie să amintim cu deosebită satisfacție evoluția consistentă a numărului celor ce folosesc bicicleta, apariția pistelor de biciclete, într-un cuvânt consolidarea prezenței bicicletei în peisajul românesc actual, pentru care considerăm că am adus și noi un aport important.

 

Dincolo de premiile în bani, care în acest an se ridică la aproape 20.000 de euro, care sunt cele mai mari satisfacții ale cicliștilor care participă la Turul Ciclist al Sibiului?

Aici pot fi concis: siguranța – atât rutieră, cât și sanitară, confortul dat de păstrarea locației de cazare pe toată durata competiției, punctele UCI consistente date la o cursă de nivel 2.1 și mai ales reluarea activității competiționale cât mai repede după suspendarea datorată pandemiei, sunt argumentele pentru care am avut peste 40 de echipe interesate să participe la competiția noastră. Adăugați cadrul natural deosebit al munților Carpați și șarmul burgului sibian și obțineți rețeta de succes pentru Turul Ciclist al Sibiului 2020.

 

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută