Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/05/2020
Artă & Cultură Viața Orașului

Muzeul Naţional al Ţăranului Român este deschis zilnic în online

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Muzeul Naţional al Ţăranului Român este deschis zilnic în online Share Muzeul Naţional al Ţăranului Român este deschis zilnic în online


Muzeul Naţional al Ţăranului Român continuă să rămână alături de vizitatorii săi, pe reţelele de socializare, în această perioadă în care activităţile sale culturale au fost suspendate. Cu o cifră de peste 102.000 de urmăritori, pagina de Facebook a muzeului (Facebook.com/MuzeulTaranului) este cea mai apreciată pagină a unei instituţii de cultură din România.

Pentru toţi cei care ne urmăresc zilnic, am pregătit o serie de postări interactive: ‘Casa de-a casa’, #particular – Muzeul de acasă, ‘De la tilincă la opincă. Dicţionar pe sărite’, ‘Poveşti de seară… meţeriste’, #MŢRmăinspiră | în plină criză, ne refugiem în artă.

În fiecare zi a săptămânii, vă aşteptăm la ‘Casa de-a casa’, o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. Actuali sau foşti specialişti ai muzeului vă însoţesc prin poveştile lor, îndemnând vizitatorii online să contribuie la colecţia noastră cu propriile lor experienţe de locuire. Fiecare dintre noi are poveşti ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trebuie doar să vă daţi răgaz şi să scotociţi în memorie. Chiar şi într-un detaliu puteţi descoperi o lume.

#particular este Muzeul de-acasă, o colecţie de obiecte şi poveştile lor (încă) nespuse. Un muzeu nu înseamnă doar colecţiile pe care le arată, ci şi poveştile pe care le poate aduna. Strângem laolaltă poveştile acelor obiecte personale care nu se epuizează niciodată; pe care le iubim sau care ne scot din minţi, dar de care nu ne-am despărţi niciodată.

În miezul izolării, Muzeul Ţăranului provoacă vizitatorii virtuali să se întrebe care este obiectul preţios? Care este lucrul a cărui poveste merită spusă, pentru că te face să te simţi acasă sau, din contră, te duce cu gândul departe? Adunăm imaginile şi poveştile pe care vizitatorii ni le trimit şi le postăm pe pagina Arhivei de Imagine MNŢR (Facebook.com/ArhivaDeImagine). Le păstram cu grijă de arhivist pe fiecare pentru ca, ulterior, seria curatoriată să îşi găsească locul într-una din secţiunile platformei web Reţelele Privirii (arhiva.muzeultaranuluiroman.ro).

Pentru că în vremurile acestea nu mai pot umbla pe teren, prin sate, în căutare de tradiţii mai noi sau mai vechi, o echipă de etnologi de la Muzeul Ţăranului a gândit un dicţionar multimedia. ‘De la tilincă la opincă. Dicţionar pe sărite’ este publicat cuvânt cu cuvânt, în fiecare joi, pe pagina de Facebook a muzeului. Nu va fi un dicţionar ca în cărţi, ci unul cu multe cuvinte folosite şi folositoare la ţară, pe care le-au aflat de la bunici, mătuşi, vecini, dar şi din publicaţii, din munca de la muzeu, ori din cercetările de teren.

Pe cei mici, îi aşteptăm în fiecare luni, miercuri şi vineri, la ‘Poveşti de seară… meţeriste’. Copiii au nevoie, în această perioadă, de personaje de poveste ca să înveţe diferenţa dintre bine şi rău, să înţeleagă lumea în care trăiesc, să se adapteze schimbărilor acesteia şi, nu în ultimul rând, să se exprime în relaţia cu ceilalţi. Dragostea pentru cărţi se transmite prin lectură. Iar actul lecturii trebuie încurajat din primii ani ai vieţii. Unii părinţi marchează momentele dinaintea somnului de seara a copilului prin ceea ce numim ‘povestea de seară’, care ajunge, cu timpul, să joace un rol esenţial în ritualul cotidian al celui mic.

Şi nu în ultimul rând, prin proiectul #MŢR mă inspiră, propunem familiilor cu copii să valorifice acest timp petrecut alături de cei mici şi să diversifice activităţile creative, arta fiind atât un mijloc de exprimare a unui talent şi de a relaţionare cu ceilalţi, cât şi o modalitate de terapie. Pornind de la activităţi pe care le vom înregistra foto/video şi le vom transmite pe canalele de social media, îndemnăm publicul să ne trimită propriile variante creative despre: #TEATRU ACASĂ, #JURNAL DE PANDEMIE, #MUZEUL LA CUTIE, #CE VEZI DE LA FEREASTRĂ, #GRĂDINĂRIM ACASĂ, #ADUSE CU POŞTA.

Mai multe detalii despre fiecare acţiune în parte, găsiţi pe:

www.muzeultaranuluiroman.ro
Facebook.com/MuzeulTaranului
Facebook.com/Educaţie-Muzeală-MŢR
Facebook.com/ArhivaDeImagine
Instagram @peasantmuseum

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.