Că te-ai născut prinţ în puf sau le ştii cu mingea din favele, că eşti câştigător de Oscar sau autor de bestseller-uri, că ai făcut fericiţi milioane de fani cu muzica ta sau nefericiţi pe mulţi pe care i-ai aburit cu promisiuni politice, virusul care ne ţine pe absolut toţi în izolare cu teama-n suflet s-a dovedit complet lipsit de respect pentru statutul de celebritate şi nu exclude pe nimeni pe acest criteriu.
Martori sunt sau au fost Charles, Albert de Monaco, Idris Elba, Tom Hanks, Luis Sepúlveda, Boris Johnson, Placido Domingo, Paulo Dybala, Manu Dibango şi încă atâţia alţii. Drept urmare, celebrităţi răspândite în toată lumea au ales panicate, plictisite sau indiferente la criza umanităţii să se transforme în broaşte ţestoase sperând că supravieţuirea le poate fi garantată de propria carapace amenajată confortabil. E opţiunea lor. Punct. N-o discutăm. Prin comportament şi atitudine, acestora li s-a opus însă un număr surprinzător şi… înviorător de mare de staruri din lumea Pop culture care au înţeles că beneficiile care vin la pachet cu celebritatea sunt inexorabil legate de starea de bine socială a comunităţii care le-a adus în ansamblul ei această notorietate profitabilă şi că acum e vremea să dăruiască, să ajute şi să se implice la rândul lor în regăsirea acesteia de către cei mai profund afectaţi de o pandemie pentru care, din nou, nici unul dintre noi nu am fost pregătiţi. Nici material sau fizic şi nici emoţional sau moral.
Cu certitudine vârful vizbil al aisbergului solidarităţii manifestat de artişti şi entertaineri în criza generată de coronavirus este până acum evenimentul One World: Together At Home, spectacol maraton impresionant prin simplitate şi decenţă, purtător de gratitudine şi dătător de speranţă, transmis în întreaga lume şi care a putut fi văzut live de către români – coincidenţă – chiar în Noaptea de Înviere. Pentru istoria Pop culture, One World: Together At Home, produs de Lady Gaga împreună cu organizaţia Global Citizen şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, reprezintă cea mai importantă demonstraţie de solidaritate a vedetelor entertainmentului mondial (în cazul nostru cu personalul medical ce luptă ceas de ceas împotriva unui duşman care ne afectează fără discernământ pe fiecare dintre noi) de la formarea supergrupului USA for Africa, lansarea single-ului We Are the World şi memorabilul spectacol Live Aid vizionat de aproape 40% din populaţia lumii, petrecute în urmă cu… 35 de ani. Sprijinul şi empatia zecilor de celebrităţi participante au dat senzaţia de autentic şi de firesc, mai ales că One World n-a avut caracter de teledon, iar mesajul luminos de ansamblu a răspuns nevoii tuturor de a ni se reaminti că viaţa noastră continuă dacă rămânem împreună şi ne regăsim puterea de a zâmbi. Aşa cum ne-a cântat Stevie Wonder, “Sometimes in our lives we all have pain / We all have sorrow / But if we are wise / We know that there’s tomorrow”.
Editorial semnat de Ioan Big, publisher Zile și Nopți