Cum găsești un restaurant bun pe o insulă exotică ce trăiește din turism? Pentru mine, răspunsul se află în online. Totuși, dincolo de abundența pozelor și a opiniilor, pentru o gastronomie ca cea din Bali, chiar și Trip Advisor devine, de la un moment dat, subiectiv.
Câteva restaurante deosebite mi-au rămas în minte din Bali. Ibu Rai Restaurant din Ubud a fost Asia autentică într-o farfurie. Specificul de aici sunt mirodeniile, deci mâncărurile depășesc Indonezia și duc în zona Indiei. Kare Bali de rață, pe care l-am mâncat eu, era exact ceea ce te așteptai de la un fel de mâncare balinez, cu un sos pe bază de lapte de cocos și o aromă subtilă de curry, ce exploda apoi în parfum de lemongrass. Cu un gust ușor picant și un amestec amețitor al aromelor, texturilor și condimentelor, era exact ceea ce așteptasem. Coastele de vită pe care le-am gustat la Ibu Rai erau din aceeași gamă a „ceea ce așteptasem”, dar cu un upgrade. Înăbușită la cuptor, carnea era extraordinar de moale. Iar sosurile… cu o combinație de condimente ce mi-a adus aminte de garam masala indian, pot spune sincer că fiecare bucată avea altă aromă, de la scorțișoară la cuișoare. Am înțeles la Ibu Rai de ce localnicii balinezi spun că, dacă o mâncare nu e condimentată, nu e bună.
Balique din Jimbaran a fost, prin aspectul cu adevărat exotic și prin atmosferă, fine dining autentic. O încăpere mare, cu o ușoară tentă shabby chic în decorul oriental, cu muzică ambientală cu personalitate și cu un plating demn de TV, restaurantul servește o mâncare bună, dar mai degrabă adresată turiștilor. Preparatele sunt condimentate, dar Sate Ikan (frigărui de pește pe lemongrass, servite cu legume, tăieței, orez și sosuri) mi-a lăsat impresia că era lipsit de acel curaj al combinațiilor pe care îl apreciasem atât de mult la Ibu Rai. Fără discuție, farfuria a fost cel mai spectaculos lucru pe care l-am văzut într-un restaurant, dar gustul lăsa parcă prea multe drepturi aromei de lemongrass.
De la Sunset Bar by Intercontiental Jimbaran mi-au rămas în minte un fresh divin cu mango și busuioc, un cocktail cu mangosteen și trandafiri, chipsurile de mămăligă cu lemongrass și cocos și un sushi deconstruit și servit ca salată. A, și imaginea unui apus ce se oglindea perfect din cer pe plajă, încât aveai senzația că pășești prin el.