O vizită la muzeu se poate transforma uneori în cea mai tare experiență. Mai ales dacă în locul operelor de artă, muzeul documentează ingrediente și preparate culinare. Iată câteva muzee culinare din Europa care ne-au atras atenția, unul mai interesant ca altul.
Belgienii au muzee pentru toate gusturile: Muzeul Ciocolatei în Bruxelles și Muzeul Cartofilor Prăjiți în Bruges. Lângă o porție de cartofi prăjiți merge perfect o porție de cârnați cu muștar. Cârnații au propriul lor muzeu, unde altundeva decât în Berlin, iar faima și istoria muștarului o puteți afla chiar acasă la el, în Dijon. Pe lista celor mai celebre mâncăruri din lume regăsim și pastele, iar singurul muzeu din lume care documentează pe larg lunga lor istorie se află la Roma. La loc de onoare găsim și brânzeturile, în muzee din Alkmaar și Amsterdam – Olanda, Camembert – Franța sau Endingen – Germania. În Spania, muzeele culinare sunt un prilej de a explora țara altfel: Muzeul Migdalei din Andaluzia sau Muzeul Trufei din regiunea Navarre. Atât în Spania cât și în Grecia sau Italia se găsesc muzee dedicate uleiului de măsline. Încheiem lista cu un muzeu dulce în Budapesta: Muzeul Marțipanului, unde găsiți expuse diverse obiecte realizate din marțipan.