Într-o lună dulceagă, încercați o combinație pe care aș numi-o „Statement Drink”.
Cocteilul Embassy in Rome e o variantă curată de deschidere a cinei de Ziua Îndrăgostiților, când vrei s-o asiguri de sentimentele tale nu doar prin cuvintele ălea de mare efect, dar care nu-ți vin acum în cap.
Se bea în doi și e o declarație cu care nu poți greși, întrucât e suficient de dulceagă pentru ca partenera ta să priceapă aluzia: îndeobște, bei altceva, dar azi vrei să-ți înmoi buzele în ceva ce i-ar plăcea și ei. Fiindcă, da, poți pune mai presus de preferințele tale plăcerile ei.
Practic, îi spui că o concesie nu e un capăt de țară, că ești disponibil și pentru altele, că merită să te privească prin fundul unui pahar azi, dar și mâine. Mixezi în pahar o parte de dragoste, două părți încredere, restul îl face alcoolul.
Am băut acest cocteil la Embassy Park din Șoseaua Nordului, într-o seară de ianuarie în care am celebrat cu colegii din companie rezultatele foarte bune și chiar bune. Am deschis meniul de băuturi, cum fac îndeobște, și cocteilul pe care vi-l propun luna asta mi s-a părut o idee bună. L-am testat, a corespuns.
Embassy in Rome (250ml) înseamnă vodcă Smirnoff Red cu o tușă de vanilie, mentă, lime și sirop de zmeură, totul în gheață zdrobită.
Îmi pare că aduce un pic, nu doar datorită denumirii, cu cocteilul Guilty in Rome, pe care îl puteți savura dacă vă aflați la New York – mă rog, punem cazul – , în foarte șicul bar Diego din Public Hotel – e una dintre combinațiile fluide pe care le-am găsit într-un articol care cuprinde 35 de propuneri de Valentine’s Day. Am sorbit textul și am aflat că această libație conține Aperol, Gonzalez Byass (vin fortifiat produs din struguri albi în regiunea andaluză din preajma orațului Jerez de la Frontera; Jerez e Sherry în engleză sau Xeres în franceză, ca să știți ce e de fapt) și lime. E tot ceva dulceag, nu-i musai să-l beți la New York. Și intră, precum Embassy in Rome, în ceea ce e în vogă în materie de cocteiluri pe anul în curs.
Astfel, revine la modă familia de băuturi denumită highball, compusă dintr-un alcool de bază și un mix, savant sau profan, de udătură non-alcoolică. A făcut o frumoasă carieră în State, unde variantele cele mai populare au fost Scotch whisky cu sifon sau rom cu cola, și a cunoscut o rejuvenare în Japonia, unde combinațiile sunt la fel de simple, cu condiția să atingă echilibrul perfect între calitatea whisky-ului, cât e de acidulat sifonul și temperatura la care e servită băutura.
Dar nu vă impacientați, în 2020 e cool orice cocteil. Cu genever (gin olandez), cu Baijiu (spirtoase chinezești din cereale), cu poitín (băutură distilată irlandeză) sau cu ce vi se năzare.
3 tendințe spirtoase ale anului
În 2020, cocteilurile își păstrează principala calitate prin intermediul căreia au ajuns în toate colțurile planetei: aceea de a fi instagramabile.
Altfel zis, firește că nu e de lepădat combinația de gusturi care ar putea arcui sprâncenele unui mixolog, însă primează modul în care arată preparatul. A doua calitate a unui cocteil în 2020 e dată de faptul că trebuie să fie lung, precum anul bisect. Iar a treia, tot dezarmant de simplă, ține de modul de preparare. Experții în branșă găsesc că un cocteil acătării aduce cu o omletă realizată în rafinata bucătărie franțuzească: clasică, trebuie doar bine făcută.
Material realizat de Horia Ghibuțiu
photo header: drink embassey