Calitatea aerului din București nu este deloc bună. Poluarea a atins în ultimii ani cote de-a dreptul alarmante, iar statisticile arată că bucureștenii au șanse mai mari să dezvolte boli ale aparatului respirator decât cei din restul țării, cu mici excepții care confirmă regula (Copșa Mică, cel mai probabil).
De vină sunt foarte multe aspecte neglijate de autorități: numărul extrem de mare de mașini, un sistem de transport public neperformant și deloc atractiv ca alternativă pentru mașina personală, lipsa unei infrastructuri pentru transportul alternativ (piste de biciclete), numeroasele șantiere care nu respectă normele pentru reducerea poluării, dispariția spațiilor verzi, gropile de gunoi din jurul orașului lăsate să facă ce doresc etc.
V-a mai dura până lucrurile se vor schimba și calitatea aerului se va îmbunătăți, așa că ce poți face este măcar să știi în timp real cum stau lucrurile cu aerul pe care-l respiri, pentru că atunci când calitatea este foarte proastă nu este deloc indicat să alergi, chiar și în parc, să mergi cu bicicleta sau să dormi cu geamurile deschise. N-ar fi o idee rea să-ți cumperi și o mască antipoluare pe care să o folosești în zilele negre.
Iată, așadar, 3 locuri unde poți să verifici în timp real cum e aerul din București.
Este o aplicație pe care o iei pe telefon și îți spune în timp real, îți trimite și alerte, atunci când aerul este sau nu respirabil în zona din București în care te afli. Datele sunt colectate cu ajutorul unor senzori Philips montați în câteva locuri din București. Din păcate senzorii nu sunt plasați și în centrul orașului.
Rețeaua oficială a Ministerului Mediului (calitateaer.ro)
Pentru cei care vor o treabă românească pentru o problemă românească, există și o hartă a calității aerului realizată de Ministerul Mediului. E ok să fii sceptic că tot ce vei găsi acolo reprezintă realitatea, dar tot e bine să mai arunci un ochi și acolo din când în când, pentru că au alți senzori distribuiți prin alte zone ale orașului.
Începând din 12 decembrie 2019, bucureștenii pot consulta și platforma aerlive.ro, care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale orașului. Pentru 2020, acest proiect își propune să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați în oraș. Aerlive.ro este un proiect implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U și partenerii și este susținut prin Fondul IKEA pentru Mediu Urban, gestionat de Fundația Comunitară București.
foto credit: Getty Images
Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți