EVENIMENT: Marin Moraru | “Suntem ce sunt amintirile noastre”
Ca prim eveniment dintr-o serie dedicată oamenilor de teatru ce au ales să își consacre întreaga viață scenei și publicului, vineri, 31 ianuarie, de la ora 18:00, la Librarium (librăria din spatele Casei de Bilete TNB), Teatrul Național I.L. Caragiale din București vă invită să reconstruiți amintiri despre regretatul actor Marin Moraru, de la a cărui naștere se împlinesc 83 de ani. Într-un ambient personalizat de costume și obiecte de recuzită din muzeul Teatrului Național, vor fi prezenţi Lucia Popescu Moraru, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Mihai Călin, Monica Davidescu, Vladimir Găitan, George Mihăiță, Constantin Cotimanis, Simona Bondoc și Traian Stănescu, iar discuția va fi moderată de jurnalista Maria Capelos.
MARIN MORARU a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, clasa doamnei Dina Cocea, în anul 1961. A performat pe scena Teatrului Tineretului în perioada 1961-1964, la Teatrul de Comedie 1965-1968, apoi la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra între anii 1968-1971, iar la Teatrul Național I.L. Caragiale din București a activat în perioada 1971-1974, după care a predat în Institut în calitate de conferențiar universitar, până în 1980. În același an, se reîntoarce pe scena Naționalului unde va juca până în 2014. Marin Moraru a fost o personalitate unică ce a lăsat ca moștenire un număr impresionant de roluri în teatru și film.
EXPOZIŢIE: Manuell Mănăstireanu @ Elite Art Gallery
Până pe 14 februarie, la Elite Art Gallery din Piaţa Naţiunilor Unite puteţi vizita expoziţia personală a artistului ieşean Manuell Mănăstireanu, intitulată Oglinzile Tăcerii. „Ca o scânteie care a adus prima suflare a libertății și care se dorește a fi păstrată vie printre veacuri, prin proiectul expozițional Oglinzile Tăcerii, Manuell Mănăstireanu ne oferă un punct maiestuos de observare a istoriei și a chinurilor condiției umane. Prin picturi ce vizează amprenta lasată de ororile războiului, fără a intra în detalieri concrete de forme sau obiecte cu aluzii clare, artistul adoptă o abordare simbolică. Portretele sale psihologice și atmosferele metafizice nu sunt simple memoriale în mod oficial sau simple recipiente pasive de înregistrări veridice ale istoriei, ci ne invită spre o introspecție asupra suferinței, pierderii și mai ales a sacrificiului uman. Traversând limitele temporale, picturile devin documente veridice de mărturie ce vin față în față cu propria noastră existență, căpătând o voce împotriva tăcerii și invizibilității. Picturile artistului transpun reverberațiile spectatorilor ca martori tăcuți ai istoriei, prezentându-se ca item de aducere la cunoștință a unor evenimente netrăite, întrucât nici artistul, nici privitorul nu a perceput direct evenimentele istorice. “ – Felicia Acsinte, coordonator proiect.
EVENIMENT: In memoriam Alexandru Tatos
Cinema Union găzduiește evenimentul In Memoriam ALEXANDRU TATOS – LIANA TATOS organizat de Uniunea Cineaştilor din România și vă invită vineri, 31 ianuarie, la proiecția a două dintre cele mai apreciate filme semnate de Alexandru Tatos, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la moartea regizorului:
– de la ora 16:00, Mere roşii (1976, Premiul ACIN Opera Prima), cu Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Emilia Dobrin, Mitică Popescu, Ion Cojar, Angela Stoenescu, Carmen Galin.
– de la ora 18:30, Secvenţe (1982, Premiul ACIN pentru regie), cu Ion Vâlcu, Geo Barton, Mircea Diaconu, Luminița Gheorghiu, Emilia Dobrin, Alexandru Tatos, Dragoş Pâslaru.
Proiecțiile sunt urmate de la ora 20:00 de discuții pe marginea filmelor proiectate, cu membri ai echipelor acestor filme, întâlnire moderată de criticul de film Cristina Corciovescu.
FILM: Zilele Filmului Cubanez
În weekend, în cadrul Zilelor Filmului Cubanez, în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38), sunt programate proiecţiile a 4 filme produse de Institutul Cubanez de Artă și Industrie Cinematografică, în versiune originală cu subtitrare în limba engleză. Acces liber în baza rezervării pe email (cultbuc@cervantes.es).
Vineri, 31.01, ora 17:00 – Madagascar (1994, 53’, r: Fernando Pérez). Cuba, anii ’90. Laura, profesoară universitară, și-a pierdut capacitatea de a visa. Fiica ei, adolescentă, se mișcă într-o lume fantastică. Viața ei se transformă într-un coșmar. Relațiile dintre mamă și fiică, pline de ciudățenii, neînțelegeri, dar și apropieri sunt proiecții ale nevoii fiecărei dintre cele două de a-și apăra propria utopie. Ora 19:00 – El camino de la vida (2016, 43’, r: Isabel Santos). Inspirat din cartea Historia de una niña de la guerra, documentar ce spune povestea vieții lui Isabel Álvarez Morán, martoră a unor momente cruciale care au marcat istoria secolului XX.
Sâmbătă, 01.02, ora 17:00 – Clandestinos (1987, 89’, r: Fernando Pérez). În timpul revoluției cubaneze, Ernesto Ardeniz e vizitat la închisoare de Nereida, o tânără necunoscută. Repus în libertate, deși urmărit de serviciile secrete ale lui Batista, Ernesto începe să se simtă atras de ea și, în ciuda unei epoci de luptă armată care le condiționează viețile, între cei doi se leagă o puternică iubire. Ora 19:00 – Esther en alguna parte (2013, 95’, r: Gerardo Chijona). La un an de la moartea soției, Lino Catalá, un vârstnic sobru și formal, este abordat de Larry Po, bătrân excentric cu multe personalități, care-i spune că soția lui ducea o viață dublă: ziua era casnică, iar noaptea o impresionantă cântăreață de bolero. Din acel momento, ambii bărbați pornesc într-o scormonire atentă a trecutului pe urma femeilor pe care le-au iubit.