Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/01/2020
Muzică

Rockstadt | 3 motive ca să ne vedem la concertul Compact B

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Rockstadt | 3 motive ca să ne vedem la concertul Compact B Share Rockstadt | 3 motive ca să ne vedem la concertul Compact B


Cum își continuă Compact B parcursul când cei mai mulți muzicieni din generația lor își agață chitara-n cui sau pleacă? Sunt mereu fascinați de fenomenul rock; lucru’ care s-a păstrat nealterat mai bine de 40 de ani.

Legendă
Chiar dacă stilul și versurile pot spune multe despre o trupă, pot spune ceva și despre cei care o ascultă, așa că n-o să vorbim despre Compact Vs Compact B.  Un lucru este cert :muzica lor este o mărturie despre noi, iar asta trebuie să ne bucure.

Trupa s-a „reinventat“ subtil cu aproape fiecare lansare în parte (dar mai ales cu fiecare solist în parte), oscilând, pe măsura trecerii timpului, cu mai multă hotărâre între disonanță și încercarea de a rămâne o punte între generații.
N-ar fi inventat apa caldă, dar uneori au dat-o în clocot…iar asta s-a simțit.
Poate așa au trecut prin vremurile tenebroase care făceau ca, până-n 1989, muzicienii să plece și să fie ștersi de pe peste tot, numai din dosarul securității-nu. Dacă după Cortina de  Fier, trupele se impuseseră într-un acerb sistem concurenţial, cu susţinere profesionistă, la noi lucrurile s-au prezentat fundamental diferit. Rockul se afla în iniţiativa câtorva oameni care ştiau să cânte şi erau la curent cu ce se întîmpla în lumea largă, privilegii ontologice la care s-a adăugat curajul de a înfrunta riscul profesional asumat.

,,Perioada ’88 — ’96, aproape 9 ani de Compact în care s-a făcut muzică bună, s-au făcut texte bune, s-au făcut hit-uri după hit-uri, între 200 și 250 de concerte pe an, apariții tv, 3 CD-uri, prieteni cu sutele (fără facebook), prima și cea mai mare instalație de sunet din țară, peste 10 tehnicieni ai formației, artificii la fiecare spectacol aproape, un TIR cu scule, lumini cumpărate de la ruși, repetiții, zilele și nopțile de sub cireșul din curte, nopțile pierdute, zilele însorite, am râs și ne-am întristat. A fost cea mai veselă și mai prietenoasă formație în care am cântat vreodată. Ceea ce știu sigur e că nu regret nicio secundă nimic din ce am trăit și ce am învățat în timpul ăsta, mi-e dor de pâinea cu untură și cu ceapă, de pachetele de țigări împărțite frățește, de tigăile pline cu carne prăjită și de cartofii rântăliți pe care îi făcea Teo, de ‘Căruțași’, lângă Cișmigiu, o cârciumă (…) unde beam multă, multă bere și de momentele când o luam spre casă pe jos, fiindcă nu mai aveam nici măcar un leu în buzunar’’ declara Adrian Ordean.

Pasiune
După ani și ani, formația Compact B s-a reunit în anul 2017, într-o formulă ,,de aur”, cu membrii marcanți ai trupei, care au contribuit de-a lungul anilor la istoria grupului.
Astăzi, membrii grupului l-au cooptat pe Gabi “Guriță” Nicolau, care nu știe cum era vremea atunci când s-a născut, dar trebuie să fi fost o zi frumoasă. Luând parte din ICAR, Krypton, Quartz, acesta a devenit un virtuos în materie de muzică. Nu știm încă dacă va cânta tot repertoriul (vechi și nou) dar știm că este cel care ne va aduce “Fata din vis”

 Muzică

Trenul acesta nu e pierdut. De ce suntem convinși că tinerii care nu le știu muzica n-ar fi dezamăgiţi dacă ar veni la concert?
Răspunsul vine chiar de la Monel Puia, care zice așa: Pentru atmosfera de la concertele noastre, pe care ar trebui să o știe de la părinții lor; pentru că hiturile nu mai sunt ale formației Compact B – sunt ale României, au devenit bunuri naționale. 

Unde îi putem asculta?

La Rockstadt, bineînțeles!

Când?
Sâmbătă, 18 ianuarie, de la 17.00.

 Anna Antal, redactor Zile și Nopți

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută