Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești…PICTOR cu DANIEL ZLOTA

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești…PICTOR cu DANIEL ZLOTA Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești…PICTOR cu DANIEL ZLOTA


 

 

 

Daniel Zlota este pictor, arhitect, antreprenor, călător și visător.
După o carieră de succes în domeniul arhitecturii și al designului interior, el s-a dedicat complet picturii. Operele sale au fost expuse în numeroase galerii și se află acum în colecțiile personale ale pasionaților de artă din toată lumea: Statele Unite, Mexic, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța și, bineînțeles, România.

 

Despre alegerea acestui domeniu: „Încă de mic mi-a plăcut să desenez, fiind atras de libertatea de exprimare pe care ți-o oferă arta, de diversitatea de teme și de tehnici. Cristi, fratele meu, a fost cel care desena foarte mult în copilărie și care m-a inspirat. Apoi a mai fost un concurs de desene pe asfalt la care am participat și la care am avut un rezultat aproape dezastruos, dar care m-a ambiționat să vreau să desenez cât pot de bine. Am ales arta, pictura și desenul, deoarece este domeniul care mă face fericit. Când pictez, o fac cu bucurie, iar această energie este transmisă mai departe către privitor. Arta este o joacă a creierului și o relaxare a acestuia. Fără artă (muzică, pictură, literatură etc.) am fi mai săraci spirituali și, cel mai probabil, mult mai triști. Acesta este motivul pentru care, din punctul meu de vedere, prețul unui tablou este extrem de subiectiv: este hrana sufletului tău. Cât ești dispus să plătești pentru hrana sufletului? Nu este greu să practici pictura atunci când mesajul vine din suflet, deoarece acesta va ajunge cu siguranță la privitor.”

 

Despre cum arată o zi din viața de pictor: „Muncă, muncă, muncă. În fiecare zi încerc să descopăr și să caut alte modalități de exprimare, încerc tehnici noi, materiale noi și cele mai importante subiecte din cele mai diverse. Astfel, deși am realizat mai multe tablouri cu aceeași tematică, rezultatele au fost tot timpul surprinzătoare și diferite. În fiecare zi încerc să creez astfel încât picturile mele să transmită ceva, un ceva care să fie memorabil. Astfel se întâmplă să pictez sau să creionez un detaliu pentru un proiect nou în prima parte a zilei, iar în partea a doua să mă concentrez pe proiecte deja începute, alteori fac research de proiecte noi și mă informez despre alți artiști, despre materiale etc. Nicio zi nu seamănă cu cealaltă.”

 

Un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul pictor: „Ai punctat foarte bine: acesta este un job, iar ca orice job trebuie tratat cu foarte mult profesionalism, dar nu și cu rigiditate. Acesta este și motivul pentru care am renunțat la viața de corporație, pentru că trăiam într-o lume destul de inflexibilă. Jobul de Pictor este un job full time. Mi se întâmplă să am un gând și să mă trezesc noaptea pentru a-mi nota o idee sau o schiță. De asemenea, ar mai fi bine de știut faptul că acest job este unul cu care trebuie să ai foarte multă răbdare, căci rezultatele pot veni mai târziu decât preconizezi.”

 

Despre cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un pictor, Daniel ne spune:

„Cred că este foarte important să ai un mesaj de transmis și materiale calitative cu ajutorul cărora să te exprimi. De pildă, în cea mai recentă colecție (Camino de la Vida), pe care am expus-o în Barcelona, am creat o fuziune de elemente tradiționale mexicane și românești, iar mesajul principal este acela de comuniune a două culturi atât de diferite, însă care pot fi unite de valori similare. În esență revenim la natura umană, care la bază este aceeași indiferent de țara în care trăim sau cultura din care provenim.”  

 

Despre cele mai mari idei preconcepute ale românilor în legătură cu domeniul în care activează: „Cele mai des întâlnite de mine, până acum, au fost că nu poți trăi din artă, că arta este un hobby și că oricine poate să picteze.”

 

Despre cea mai mare satisfacție pe care ți-o oferă acest job: „Cred că sunt mai multe, dar cea mai importantă este bucuria. Mă bucură enorm să pictez, mă face fericit și mă împlinește sufletește.”

 

Cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care-și dorește să se facă pictor: „Să aibă răbdare, căci rezultatele nu apar peste noapte. Este foarte important să crești organic, să nu sari etape și să te bucuri de ce oferi. Dacă vrei să faci asta pentru bani, nu te aștepta ca acest lucru să se întâmple peste noapte. Banii vin ca o recunoaștere a ceea ce tu oferi, este un răspuns la ce ai sădit.”

 

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din această meserie: „Pictura pentru mine a fost dintotdeauna un vis pe care am dorit să mi-l împlinesc. Nu a fost o decizie ușoară să mă dedic în totalitate acestei meserii și faptul în sine, că am ales să parcurg acest drum, a fost o lecție importantă pentru mine, ca mai apoi tot procesul de dezvoltare a visului meu (și a carierei de pictor). Prin tot acest proces de tranziție către meseria de pictor, viața mea a căpătat mai multă semnificație și am învățat să mă bucur de fiecare minut, atât pe plan personal, cât și profesional. Și să am mai multă răbdare.”

Material realizat de Gruia Dragomir

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută