Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu: ”2019 a fost încă o cărămidă solidă în dezvoltarea orașului”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu: ”2019 a fost încă o cărămidă solidă în dezvoltarea orașului” Share Interviu cu Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu: ”2019 a fost încă o cărămidă solidă în dezvoltarea orașului”


Edilul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a avut un an plin din toate punctele de vedere. Alături de comunitatea în fruntea căreia se află a participat la evenimente diverse în 2019, unele chiar cu o valoare istorică deosebită, așa cum a fost Summit-ul, acesta fiind de-altfel și cel pe care l-a considerat cel mai important din ultimele douăsprezece luni. Aproape 200 de evenimente au ținut sibienii în priză în tot acest an, iar doamna primar consideră că au constituit împreună „încă o cărămidă solidă în dezvoltarea orașului”.

Am stat de vorbă cu Astrid Fodor, primarul Sibiului, despre evenimentele care i-au rămas în suflet anul acesta, despre dorințele pe care le are pentru anul viitor, precum și despre ceea ce le urează sibienilor la final de 2019.

 

Ce evenimente speciale, culturale și sportive, din 2019, v-au rămas în suflet?

Cel mai important eveniment a fost fără îndoială Summit-ul informal al șefilor de state și guverne din Uniunea Europeană care a avut loc în data de 9 mai. Sibiul a avut onoarea să reprezinte România în acest eveniment istoric, găzduindu-l. Pentru o zi, Sibiul a fost inima României și capitala Uniunii Europene, iar orașul nostru a strălucit, demonstrând încă o dată spiritul european înnăscut al Sibiului care nu doar aderă la valorile Uniunii, ci le și practică. 

Sibiul a fost animat însă tot anul de aproape 200 de evenimente culturale, sportive și comunitare incluse pe agendele finanțate de Primăria Sibiu cu 12 milioane de lei, aceasta fără a socoti programele instituțiilor culturale sibiene care au și acestea câteva sute de evenimente pe parcursul anului și bugete importante. Prin ghidul de finanțare am încercat să impunem condiții care să asigure calitatea evenimentelor pe care le finanțăm și am reușit asta în bună măsură. Evenimente precum Târgul de Crăciun, Festivalul Internațional de Artă Stradală, Artmania, Romania Rocks!, Festivalul George Enescu, Sibiu Guitar Meeting, Classics for pleasure, Festivalurile Cântecele Munților și Ioan Macrea, Concertul de Crăciun Johann Strauss Ensemble, Târgul Olarilor, Astra Film și TIFF, Festivalul Internațional de Fotografie Focus Sibiu, Sibiu Fashion Days și Feeric Fashion Week, Noaptea Cercetătorilor sau proiectele editoriale marca Sibiul Cultural ne dau certitudinea că agendele noastre își ating scopul și utilitatea.

Evenimente reușite au fost și unele proiecte gastronomice sau cu componentă gastronomică. Aș aminti Transilvania Gastronomică, Gusturile celor patru anotimpuri, Street Food, Focus in the Park, proiectele editoriale ale Universității Lucian Blaga Sibiu și evenimentele gastronomice organizate sau găzduite de Muzeul Astra.

În Agenda Sport au fost 53 de evenimente care au strâns un public impresionant. Finanțările alocate pentru clubul de baschet sibian BC CSU Sibiu, pentru Raliul Sibiului și Sibiu Rally, pentru Maratonul Internațional Sibiu cu cauzele comunității noastre, Transylvanian Grand Prix la dans sportiv, competiția de tenis Sibiu Open și Turul Ciclist s-au întors în comunitate, către publicul care a participat la acestea.

Au fost însă alte evenimente care, din păcate, nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Sibiul este singurul oraș din țară care alocă astfel de sume din bugetul local pentru agenda culturală, iar rezultatul, în cazul fiecărui proiect în parte, trebuie să fie un câștig pentru comunitate și pentru oraș.

 

Acum că trageți linie la final de an, care este impresia generală asupra modului în care Sibiul a evoluat în 2019? Cu ce gânduri încheiați anul?

Anul 2019 a fost încă o cărămidă solidă în dezvoltarea orașului. A fost intens, dificil, dar frumos. Am avut un an dedicat culturii gastronomice, am găzduit un Summit european la care au participat cei mai importanți oameni de stat ai Europei, am avut proteste de stradă pentru democrație, am avut alegeri prezidențiale câștigate de un sibian, fost primar al acestui oraș și multe proiecte de infrastructură pe plan local. Am început noul Liceu de Arte și transformarea Lacului lui Binder într-un spațiu de agrement, am dat în folosință un skate park mare lângă Obor și am redat orașului un imobil de patrimoniu: Piața Mică nr. 22, noua casă a căsătoriilor. Un alt imobil istoric, Baia Populară Sibiu, este în curs de reabilitare în prezent și va fi redat sibienilor în prima jumătate a anului 2020. 

În ultima perioadă s-au finalizat lucrări de modernizare în 11 zone din cartierele de blocuri, anul acesta continuându-se proiectul cu Hipodrom și începând investiția în zona Henri Coandă – Oțelarilor. De asemenea, s-a semnat recent contractul pentru o nouă zonă din Hipodrom. Modernizarea cartierelor Terezian, Ștrand și o altă zonă din Hipodrom este în curs de contractare.

Și modernizarea străzilor a continuat în 2019, unele rămânând în lucru peste iarnă. Am pornit proiecte pentru trei mari parcări de mare capacitate în Piața Gării, piața Cibin și cartierul Hipodrom.

Înainte de Summit am efectuat reparații în tot centrul istoric, am înlocuit mobilierul urban și, foarte important, am montat un sistem de camere care monitorizează orașul pentru siguranța sibienilor, sistem pe care îl vom extinde în anii următori. Am început modernizarea transportului public prin achiziția a 65 de autobuze noi, adică mai bine de jumătate din parcul de autobuze a fost înnoit. Vom continua acest proiect cu fonduri europene. De altfel, am depus peste 20 de proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile din partea UE, însumând peste 70 de milioane de Euro. Cred că este un bilanț bun al anului 2019, acestea fiind doar proiectele majore.

De aceea închei 2019 cu satisfacție și bucurie, dar și cu gândul că mai avem atât de multe proiecte în curs pe care aș vrea să le văd finalizate. Anul acesta a fost un impuls a cărui energie ne va ajuta să creștem din nou în următoarea perioadă, Sibiul fiind pe traiectoria corectă.

 

Cum s-a descurcat orașul nostru din perspectiva Regiunii Gastronomice Europene 2019?

Sibiul este un oraș cultural și turistic consacrat, dar și o locație economică atractivă și funcțională. Consolidăm aceste direcții, dar în paralel trebuie să găsim noi și noi unghiuri pentru a scoate în evidență potențialul uriaș pe care îl are orașul nostru.

Așa a pornit programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Cultura gastronomică a zonei este vestită, dar poate fi mult mai bine evidențiată și pusă în valoare pentru a fi conservată pentru viitor pe de o parte și pentru a genera beneficii  pentru comunitate în prezent. Anul 2019 a fost doar un început. La un proiect de asemenea anvergură nu poți să te aștepți ca într-un an să obții toate rezultatele scontate. Nu e realist. De aceea am stabilit obiective pe termen scurt, mediu și lung.

Obiectivul pe termen lung a fost acela de a aduce în atenția sibienilor și turiștilor cultura gastronomică a regiunii, foarte gustoasă și strâns legată de istoria locurilor și comunitatea multietnică. Prin evenimente de stradă, prin provocarea reprezentanților Horeca, prin colectarea de informații despre istoria gastronomică, am reușit să strângem rândurile în jurul ideii. Acesta e principalul câștig al anului 2019 și mi se pare remarcabil. S-au strâns legăturile între Horeca locală și producătorii din zonă, comunitatea a devenit mai conștientă că Sibiul are o gastronomie valoroasă și, cu mândrie locală, ne putem întoarce către bucătăria și produsele noastre bune.

Pe termen mediu și lung scopul este de a utiliza cultura gastronomică ca vector de creștere turistică și mai ales economică a regiunii. Producători locali pot avea o piață de desfacere bine organizată, restaurantele pot avea produse proaspete la mică distanță, turiștii pot avea un punct de atracție în gastronomia locală astfel că Sibiul poate crește prin aceasta. O componentă importantă este cea educațională prin care vom putea să îi învățăm pe copii și tineri în sensul mâncării sănătoase. Toate acestea depind de toți și fiecare din cei implicați. Trebuie să știm să capitalizăm toate acestea. Nu doar autoritățile locale spre care privesc toți, ci fiecare dintre actorii urbani trebuie să se implice. Sper că acest program va reuși să coaguleze din nou comunitatea pentru a obține maxim de rezultate.  

Ca să răspund întrebării: ne-am descurcat bine. Dar e doar un începutul unui drum care trebuie continuat de toți cei implicați în acest domeniu: autorități, restaurante, producători locali, mediul academic și cel al afacerilor care să creeze infrastructura pentru schimburi reale, directe între producători și consumatori.  

 

Ce vă doriți pentru Sibiu în 2020? Vă veți axa atenția pe anumite evenimente în mod special?

Ne vom concentra mai mult pe calitatea evenimentelor, determinând operatorii să fie mai atenți la aspectele de detaliu, să consume banul public corect și să îndeplinească cât mai îndeaproape cerințele publicului. Noi finanțăm agendele în folosul sibienilor și al turiștilor care ajung la noi în oraș și asta trebuie să primeze. Toți operatorii trebuie să înțeleagă că aceste evenimente nu pot fi afaceri pe bani publici și nici evenimente de slabă calitate care să aducă prejudicii de imagine orașului.

Am monitorizat pe parcursul acestui an fiecare eveniment cu echipa Serviciului Cultură, Sport, Turism pentru a avea informații cu privire la calitatea evenimentelor, numărul de spectatori, respectarea programului propus prin cererea de finanțare și promis publicului, precum și corectitudinea deconturilor. Am întocmit rapoarte și notificări către operatori și vom transmite toate acestea Comisiei de selecție a proiectelor pentru agendele anului 2020 și sper că vor ține cont de aceste observații.

Îmi doresc ca toate evenimentele din agendele anului 2020 să fie de o bună calitate, chiar dacă vom avea mai puține evenimente. Dacă sunt de bună calitate, sibienii vor fi mai câștigați.

 

Veți sărbători trecerea în noul an alături de sibieni și turiști în Piața Mare?

Pe parcursul anului, Piața Mare e principala locație de desfășurare a evenimentelor orașului. Aici am primit șefii de state europene, aici au avut loc cele mai mari evenimente astfel că este normal să organizăm o petrecere în aer liber de Revelion tot aici pentru sibieni și turiști, ca în fiecare an.

De la ora 21.30 începe distracția cu The Montans, Feli, Corina Chiriac, Luminița Anghel, Daniel Iordăchioaie și Adrian Daminescu și un foc de artificii spectaculos.

Nu voi fi pe scenă la miezul nopții, dar cred că sibienii nu vor să asculte discursuri în acele momente. Cei care vin în Piața Mare vor să se distreze și să asculte muzică. Eu m-am asigurat că vor avea muzică bună ca să îi însoțească în noul an și un foc de artificii care să introducă anul 2020 cu voie bună.

 

Ce mesaj le transmiteți sibienilor, acum, la final de an?

Le mulțumesc că au fost alături de Sibiu și de Primărie și în 2019, că au participat la viața unui oraș viu datorită comunității sale. Sper ca sărbătorile să îi găsească acolo unde își doresc să fie, alături de familie și prieteni. Pentru noul an le doresc în primul rând sănătate și inspirație în tot ceea ce fac, iar deciziile pe care le vor lua să îi aducă mai aproape de împlinirea dorințelor personale și a planurilor profesionale.

Crăciun fericit! La mulți ani! 

 

Interviu realizat de Cristina Bălău

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.