Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

Muzeul ASTRA intră în top 3 muzee de profil din Europa. Număr impresionant de vizitatori în 2019

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Muzeul ASTRA intră în top 3 muzee de profil din Europa. Număr impresionant de vizitatori în 2019 Share Muzeul ASTRA intră în top 3 muzee de profil din Europa. Număr impresionant de vizitatori în 2019


Pentru Muzeul ASTRA din Sibiu, anul 2019 a fost un real succes. Cea mai mare împlinire a instituției muzeale este Premiul European Museum Academy / Luigi Micheletti. În plus, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie, CNM ASTRA a înregistrat un număr impresionant de vizitatori și beneficiari ai proiectelor derulate, respectiv 634.404.

2019 a fost unul de impact, atât pe plan național, dar mai ales pe plan internațional pentru Muzeul ASTRA. Ca dovadă, instituția a câștigat marele premiu European Museum Academy/ Luigi Micheletti, adică un fel de Premiu Oscar din cinematografie transpus în perimetrul muzeelor europene.

“Este un premiu care ne motivează și ne responsabilizează pe toți, în egală măsură. Este clar că nu avem voie să dăm înapoi, ci doar să ne focusăm pe calitate și pe proiectele sustenabile cu care am obișnuit publicul vizitator. Trebuie acum să ne continuăm demersurile pe care le-am început, dar și să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem în plan, alături de Consiliul Județean Sibiu și de toți partenerii noștri. Vorbim despre premiul european pentru muzeele inovatoare și una dintre activitățile de frunte ale Fundației “Luigi Micheletti”. Candidații sunt fie muzee noi, înființate pentru prima dată în ultimii doi sau trei ani, fie muzee mai vechi, care au fost remodelate substanțial sau s-au mutat în spații noi în aceeași perioadă. Formatul premiului Luigi Micheletti are două caracteristici principale: extinderea Muzeului cu exemple concrete de proiecte inovatoare și creative, dar și interpretări ale colecțiilor plus implicarea activă în dezvoltarea fenomenului cultural. Anul 2019 va rămâne în istoria muzeelor din România’’, a spus Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA, în cadrul unei conferințe de presă.

Peste 3.000 de meșteri au susținut demonstrații în Muzeul ASTRA

În anul 2019, Muzeul ASTRA a câștigat și derulat opt proiecte cu finanțare nerambursabilă natională și internațională în valoare de 1.092.048 lei. În același timp, instituția a pregătit și depus spre finanțare alte trei proiecte majore în valoare totală de aproape trei milioane de euro. În acest an, au fost organizate peste 2.000 de ateliere și demonstrații meșteșugărești, în care au fost implicați peste 3.000 de meșteri, artizani și animatori culturali. De asemenea, au fost puse în scenă 270 ateliere și demonstrații culinare.

În acest an, la Muzeul ASTRA au fost organizate 756 ateliere educative și de interpretare a patrimoniului. În ceea ce privește realizările în domeniul conservării și restaurării, în 2019 Muzeul ASTRA a participat la patru saloane internaționale de restaurare și patrimoniu: Târgul Internațional pentru Patrimoniu Material si Imaterial Paris – susținerea Atelierului de restaurare textile, Târgul Internațional Pentru Patrimoniul Cultural EXPONATEC – Koln din Germania, Salonul Internațional de Restaurare de la Leipzig și Salonul Internațional de Patrimoniu de la Ferara.

“În 2019, au fost făcute 68 de lucrări – intervenții de restaurare a monumentelor, cinci lucrări de reconstrucții ale monumentelor, lucrări de înlocuire a învelitorilor la 17 monumente, 34 de lucrări diverse, precum amenajare expoziții și manifestări, 90 de obiecte restaurate, 1.739 obiecte conservate, 152 de intervenții de conservare a monumentelor”, au mai explicat reprezentanții CNM ASTRA.

Aproximativ 81.000 de vizitatori la Astra Film

Parte din proiectul CNM ASTRA este și Astra Film. Astra Film 2019, un eveniment de talie internațională, ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, a prezentat între 14 și 20 octombrie o selecție a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de țări ale lumii. Programul a fost completat de zeci de filme de excepție, grupate după subiectele abordate în 12 programe tematice speciale, care au adus pe marele ecran subiecte contemporane. Astra Film a înregistrat în 2019 aproximativ 81.000 de vizitatori.
Potrivit lui Ciprian Anghel Ștefan, managerul CNM ASTRA, în 2019 au fost peste 27.000 de copii care au beneficiat de oferta Astra Film. “Numărul beneficiarilor din zona școlilor primare, gimnaziale și liceale a crescut foarte mult. Practic, sectorul nostru de educație muzeală a venit cu oferte dense, complete”, a explicat directorul instituției.

Potrivit acestuia, Muzeul ASTRA se află în prezent în topul muzeelor cu profil etnografic din Europa.

“Am reușit să ducem Muzeul ASTRA în top trei muzee cu profil etnografic din Europa. (…) Nu ne raportăm doar la numărul de vizitatori sau la încasări. Ne raportăm la tot ceea ce înseamnă o infrastructură muzeală și activitate”, a conchis Ciprian Ștefan.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută