Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

La 30 de ani de la Revoluţie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană pregăteşte lansarea unui album „inventar”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii La 30 de ani de la Revoluţie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană pregăteşte lansarea unui album „inventar” Share La 30 de ani de la Revoluţie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană pregăteşte lansarea unui album „inventar”


 

 

 

 

Muzeul Național de Artă Contemporană pregătește lansarea unui album “inventar” cu reproduceri de lucrări omagiale din colecția muzeului, moștenită în mare parte pe cale instituțională, de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

Lansarea oficială va avea loc în luna ianuarie a anului 2020.

La 30 de ani de la Revoluţie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană pregăteşte lansarea unui album „inventar”

La înființarea sa în 2001, Muzeul Național de Artă Contemporană a preluat colecția fostului Oficiu de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste, reciclat în 1990 în Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă. Un fond important îl constituiau lucrările cu caracter omagial și – mai ales – portretele soților Ceaușescu. Lucrările erau achiziționate direct de la artiști din ateliere, sau indirect prin intermedierea Uniunii Artiștilor Plastici, realizate la comanda unor instituții ale statului sau aduse spontan de către autori pentru a fi expuse în numeroasele expoziții cu caracter politic.

Acest fond documentar a migrat de la vechile structuri de propagandă culturală la Muzeul Național de Artă Contemporană sub protecția unui pașaport diplomatic de artă contemporană și – atenție – de proprietate a statului român. 

“Ceea ce a caracterizat anul 2019 a fost tocmai o suspendare a preocupărilor identitare, o punere în paranteze a marilor teme nerezolvate, o răsucire perpendiculară pe axa memoriei – astfel că nici privirea scrutătoare asupra trecutului, nici contemplarea îngrijorată a viitorului nu au mai fost posibile. Această absență și această tăcere m-au făcut să simt nevoia unui inventar cu (modest) rol compensator. El se referă la una dintre realitățile care – în mod simbolic – au stat la temelia înființării în 2001 a Muzeului Național de Artă Contemporană, anume arta omagială.” (Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană)

Sponsori: 

Greentek & DARA Lighting, Crama OprișorPolicolor RomâniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua

Parteneri:

CărtureștiElle RomâniaEnergieaFEEDER.roGaleria Sector 1, GOKID.roIgloo mediaLife.roNational Geographic RomaniaRadio România CulturalRevista ARTARFI Romania, Revista ZeppelinSUB25SuperSupereroi printre noiTANANANAThe Institute,  Ziarul MetropolisZile și Nopți București.

credi foto: metropolis

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.