Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

Omul cu discurile | JAMES FRANCIES – ”FLIGHT”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Omul cu discurile | JAMES FRANCIES – ”FLIGHT” Share Omul cu discurile | JAMES FRANCIES – ”FLIGHT”


Din noile generații de muzicieni se remarcă tot mai multe personaje cu adevărat spectaculoase, care ne merită atenția, uneori chiar peste puterea noastră de a le cuprinde. Nimeni nu poate spune că jazz-ul nu mai are reprezentanți, dimpotrivă, ne putem bucura de o abundență de nume care să ne arate cât de viu este jazz-ul și cât de mult se extinde.

Rămân totuși câțiva aleși care reușesc să existe deasupra celor chemați. Unul dintre ei este pianistul James Francies, care la 23 de ani a ajuns să cânte deja alături de Pat Metheny, Chris Potter sau Stefon Harris, fiind foarte solicitat și din acea zonă comercială în care talentul mai contează. Debutul discografic l-a marcat in 2018 sub titlul ”Flight”, mediul perfect pentru a ne oferi combinația lui densă de jazz și pop sau un prilej de a ne descrie prezentul prin piese voit complicate și direct adresate, într-o mainieră care-l plasează alături de marii predecesori și iluștri contemporani din familia Blue Note, la un nivel care înseamnă un anumit grad de desăvârșire dar și responsabilitatea de a prezenta jazz-ul într-o simetrie trecut-prezent, de a releva istoria unui gen adăugând ceva personal și neprevăzut.

”Flight” conține această bună proporție, prin compoziție, atitudine și alegerea muzicienilor. Mai mult, această potrivită combinație de clasic și nou, fără a afecta compoziția sau solistica ne este oferită într-un ritm intens, cu multă informație expusă în viteză, clar și expresiv. Nu aș zice că e greu de urmărit, ci mai degrabă că îți capacitează toată atenția, iar James francies știe exact ce face când impune această dinamică, acest zbor turbulent care-ți verifică simțurile.

Berti Barbera

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută