Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LOCAL HOSTS: Cum să te pierzi prin București, ca să-l descoperi mai bine

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LOCAL HOSTS: Cum să te pierzi prin București, ca să-l descoperi mai bine Share POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LOCAL HOSTS: Cum să te pierzi prin București, ca să-l descoperi mai bine


Local Hosts propune tuturor celor interesați, nu doar turiștilor, tururi ghidate prin București, dar nu în stilul clasic, ci realizate într-o manieră care să-i facă pe aceștia să se simtă mai mult la o plimbare cu prietenii printr-un oraș prietenos și plin de lucruri interesante la fiecare colț. Nu-i o misiune chiar ușoară, dar este una plină de satisfacții, atât pentru turiști, cât și pentru ghizi. Despre ce se întâmplă la Local Hosts ne-a povestit mai multe, Mihai Constantin.

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LOCAL HOSTS: Cum să te pierzi prin București, ca să-l descoperi mai bine

Despre cum a apărut Local Hosts și care e oferta cu care vine: „Contactul cu tururile ghidate a fost pur întâmplător, dar a trezit o pasiune mai veche pe care o aveam pentru turism, istorie și oameni curioși de pe alte meleaguri sau chiar localnici dornici să afle câte ceva nou despre orașul în care trăiesc. În momentul de față există o efervescență a tururilor de oraș peste tot în lume, dar noi vedem acest aspect ca un semnal extrem de pozitiv și util pentru comunitate. Tururile noastre vin în completarea ofertei deja existente pe piață adăugând incluziuni complete: o gustare și o masă completă, cafea, bere sau vin, intrarea la obiective turistice etc. Traseele gândite de noi sunt alternative și deschid zone noi din oraș, unde turistii nu ar ajunge pe cont propriu.”

Despre cele mai populare tururi pe care le organizează, Mircea ne spune: „Cele mai populare tururi sunt, de fapt, cele mai iscusite povești pe care gazda (ghidul) le poate extrage din memorie, și realizarea unui context, a unei atmosfere care să lase o impresie plăcută și onestă invitatului care a ales să viziteze intrigantul nostru oraș. Turul nostru Instahood Stories călătorește prin Cartierul Creativ și vorbește despre comunitatea din zona Griviței, despre regretata Piață Matache și Teatrul Marconi, onorăm memoria maestrului Constantin Tănase și a lui casă memorială de pe strada Puțul cu Plopi și, printre altele, ne răcorim cu o limonadă sau bere în curtea palatului lui Aristide Blank, celebrul bancher din perioada interbelică. Turul Mahallopolis începe cu o inedită plimbare prin cimitirul Bellu, apoi se desfășoară mai departe prin superba zonă a parcului Carol I și a Dealului Filaret, aducând la suprafață poveștile mahalalelor de altă dată, dar descoperind și obiective legate de istoria noastră mai recentă, cum ar fi fostul sediu KGB, a mausoleului din parc, dar și a Casei Poporului.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LOCAL HOSTS: Cum să te pierzi prin București, ca să-l descoperi mai bine

Cele mai mari provocări cu care s-a înfruntat Local Hosts au legătură cu încercarea de a schimba felul în care este privit Bucureștiul. „Pe de-o parte, localnicii nu realizează ce bijuterie este acest oraș. Pe de cealaltă parte, oaspeții noștri din orice colț al lumii, încă pășesc cu grijă în România, prejudecățile existând pe alocuri, dar mult mai rare decât acum 20 de ani.”

Ce face ca Bucureștiul să fie un oraș deosebit? Mihai ne spune că diversitatea arhitecturală de astăzi așezată pe structura veche a mahalalelor este fără discuție punctul forte al orașului. „Bucureștiul a evoluat mult. Câteodată ne este greu să admitem, fiind destul de încinși cu neajunsurile sau lipsa unor măsuri concrete de rezolvare a problemelor urbei. Totuși, poziționarea la marginea imperiilor, la periferia acestora, a adus și bine și rău. Poate cel mai important aspect de care încă nu suntem conștienți este interacțiunea istorică cu toate aceste culturi care au trecut pe aici. Orașul păstrează multe dintre aceste influențe ale momentelor istorice prin care a trecut, iar asta îl face fascinant în ochii turistului străin ce ajunge pentru prima oară in Europa de Est.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LOCAL HOSTS: Cum să te pierzi prin București, ca să-l descoperi mai bine

Despre cum privesc turiștii Bucureștiul vs. cum îl privesc bucureștenii, aflăm următoarele: „Să începem cu bucureștenii sau cu turiști români aflați în trecere prin București și să spunem lucrurilor pe nume: Bucureștiul nu este Viena, nu este nici Paris, el este așa cum este și, totuși, e un oraș care merită iubit. Dar ca să iubim orașul în care trăim trebuie să-i înțelegem trecutul. Românii sunt tot în faza de tranziție, o fază care durează de ceva vreme și pe care, credem noi, trebuie s-o depășim. De asemenea, cred că românii trebuie să renunțe să privească Casa Poporului din același unghi, al proiectului comunist care a distrus orașul, al unei structuri grotești. Acestea sunt impulsuri emoționale transmise în comunitate de cei care au trăit în regimul comunist (printre care și noi, pentru o bucată scurtă de vreme) și care au avut de suferit enorm… Astăzi cred că datorăm ceva mai mult către tot ce a însemnat această construcție și care reprezintă obiectivul turistic nr.1 în România, clădire pentru care mulți oaspeți la tururile noastre și-au manifestat admirația. Încercarea turiștilor de a explora orașul singuri nu este întotdeauna încununată de succes, de aici și sloganul nostru: Get lost with a host! A călători înseamnă evoluție, iar a te pierde într-un oraș poate fi chiar cel mai interesant mod de a observa viața acelei comunități”.

 Ce le place vs. ce nu le place celor de la Local Hosts la București: „Ne place orașul la ore matinale, poate chiar pe 1 ianuarie, când totul este adormit și înghețat. Ne plac străduțele întortocheate ce ne duc nicăieri, iar în capătul lor să găsim un giuvaier de căsuță ascunsă după o perdea groasă de iederă. Nu ne place indiferența față de patrimoniul nostru cultural, arhitectural și istoric.”

Despre lucrurile care-i atrag pe turiști la București, Mihai ne dezvăluie: „Cred că foarte puțini turiști aleg destinația București ca pe o dorință aprigă de cunoaștere a orașului și a locuitorilor ei. Majoritatea aleg această destinație pentru că au auzit că este o variantă mai ieftină sau pentru că s-au săturat de aglomerația din alte capitale europene mai faimoase. Totuși, centrul vechi a devenit un magnet pentru turiștii străini în căutare de petreceri ieftine. Suntem destul de dezamăgiți de direcția pe care a luat-o zona și credem că se putea vinde mai bine și cu bun gust această parte importantă a orașului. Avem mulți oaspeți care revin la București pentru a continua explorarea orașului și a țării. Oamenii întotdeauna revin pentru alți oameni pe care i-au cunoscut și cu care s-au apropiat. Foștii noștri oaspeți sunt actualii noștri prieteni de peste mări și țări, și este un sentiment unic să descoperi ce legătură puternică se poate crea într-un tur de doar câteva ore.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | LOCAL HOSTS: Cum să te pierzi prin București, ca să-l descoperi mai bine

 Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, Local Hosts ar descrie-o astfel: „O persoană amabilă și primitoare, care îți mai dă un ghiont din când în când, să vadă dacă ești atent. O persoană cu părul lung, nu prea înaltă, și care are câteodată accese isterice, dar se blochează când vede că ripostezi. E complicată și interesantă așa cum a fost, de fapt, toată existența ei.”

Despre planurile de viitor: „Vrem să ne dezvoltăm mai mult pe partea de tururi ghidate corporate, adică acele tururi pe care le gândim și le personalizăm pentru angajații (localnici sau expați) din companii. Așa pot descoperi mai bine orașul în care locuiesc. Am vrea să convingem măcar 3 milioane de bucureșteni că trăiesc într-un oraș frumos pe care trebuie să-l ocrotim. Încă 3 milioane de români din diaspora să revină în țară. Dar să aducă cu ei și 3 milioane de prieteni străini pe care să-i plimbăm noi!”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile și Nopți București
FOTO credits: Film Scotch

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută