Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | FERESTROIKA: Primul muzeu care-ți arată cum era viața de familie în comunism

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | FERESTROIKA: Primul muzeu care-ți arată cum era viața de familie în comunism Share POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | FERESTROIKA: Primul muzeu care-ți arată cum era viața de familie în comunism


Ferestroika este primul muzeu dedicat vieții de familie în comunism și care oferă o experiență complexă în care se îmbină istoria, povestirea, gastronomia și divertismentul. Aici este prezentată povestea adevărată a unei familii și a apartamentului lor cu trei camere, acesta fiind și punctul de plecare al unei călătorii în care vizitatorii sunt invitați să experimenteze trecutul pentru câteva ore. Muzeul este proiectat de o familie tânără interesată să creeze experiențe unice și care să aducă oamenii mai aproape de istorie. Vizitele ghidate oferite de istorici vor ajuta vizitatorii să înțeleagă mai bine modul în care moștenirea comunistă a marcat istoria modernă și a modelat mintea colectivă. Raluca Jianu ne-a răspuns la câteva mici curiozități:

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | FERESTROIKA: Primul muzeu care-ți arată cum era viața de familie în comunism

Despre cum a luat naștere Ferestroika, acest muzeu inedit și unic în România: „Cochetam de câțiva ani cu ideea unei capsule a timpului, care să transpună vizitatorul în ultima decadă a regimului comunist. Ideea a început să prindă contur în 2018, când am decis să folosim apartamentul în care am copilărit alături de bunicii mei și să aducem în prim plan povestea familiei. Ne-am dorit de la bun început să le oferim vizitatorilor o experiență autentică, senzorială, promovând conceptul Atinge-Gustă-Descoperă. Îi încurajăm să atingă obiectele expuse, să deguste preparate specifice, lucruri pe care nu le poți face în mod normal într-un spațiu muzeal. Ferestroika este un concept unic, reprezintă primul muzeu privat din București dedicat vieții de familie în comunism.”

Susținerea pentru acest proiect a fost mare: „Proiectul s-a bucurat de susținere încă din stadiul de idee. Familia și prietenii s-au alăturat inițiativei donând obiecte sau promovând experiența. Mulți dintre vizitatorii noștri sunt străini, iar reacțiile și impresiile lor ne-au ajutat să ne validăm ideea.”

Despre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat Ferestroika, Raluca ne spune: „Este unul dintre cele mai frumoase și mai dificile proiecte la care am lucrat. Proiectul de amenajare a durat aproape 10 luni, timp în care am apelat la muzeografi, istorici și designeri pentru a crea setup-ul optim. Pe lângă provocările de amenajare, ne-am lovit și de obstacole financiare, pentru că bugetul inițial a suferit modificări și au existat cheltuieli pe care nu le-am putut anticipa.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | FERESTROIKA: Primul muzeu care-ți arată cum era viața de familie în comunism

Cum decurge un tur la Ferestroika? „Tururile sunt exclusiv ghidate de istorici. Ne adresăm grupurilor mici, de maxim 6 persoane, pentru a asigura calitatea experienței. Turul începe cu o introducere în cartierul Militari (unde este situat apartamentul). Apoi, vizitatorii ajung la Ferestroika și sunt invitați în fiecare încăpere, descoperind povestea familiei, insight-uri și informații despre viața de atunci. Ascultă știri de la Europa Liberă din anii ‘80, beau cicoare și sifon, degustă preparate specifice, urmăresc materiale de arhivă pe un televizor Diamant. Sunt încurajate întrebările și dezbaterile. În fiecare încăpere există și câte o mică provocare pentru a energiza atmosfera și a face experiența mai interesantă.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | FERESTROIKA: Primul muzeu care-ți arată cum era viața de familie în comunism

Cum privesc turiștii / bucureștenii Frestroika? „Proiectul a fos bine primit până acum de vizitatori, români sau străini. Periodic organizăm și tururi ghidate gratuite pentru adolescenți.”

Ce le place celor de la Ferestroika vs. ce nu le place la București: „Îmi place efervescența orașului. Este un mix interesant și inedit de stiluri arhitecturale care reflectă mai multe epoci (Bucureștiul Fanariot, Burghez, Interbelic, Socialist). Din păcate, această moștenire nu este valorificată suficient. Lipsa infrastructurii și a spațiilor verzi sunt două dintre problemele majore care ar trebui rezolvate cât mai curând pentru o mai bună calitate a vieții.”

POVEŞTI DIN BUCUREŞTI | FERESTROIKA: Primul muzeu care-ți arată cum era viața de familie în comunism

Dacă Bucureștiul ar fi o persoană, Raluca ar descrie-o astfel: „Îmi imaginez un om de vârstă medie, dinamic, care se află la o răscruce de drumuri. Are un potențial enorm și încearcă să privească spre viitor, dar nu se poate împăca cu trecutul.” 

Despre planuri de viitor pentru Ferestroika: „Pregătim sub umbrela Ferestroika o serie de proiecte educative și experiențe care îmbină istoria și storytelling-ul.”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti

credite foto: Ferestroika

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută