Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

#bucharestoffline | Duminică, ora 13.23 Teatrul Național, lângă Căruța cu paiațe

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii #bucharestoffline | Duminică, ora 13.23 Teatrul Național, lângă Căruța cu paiațe Share #bucharestoffline | Duminică, ora 13.23 Teatrul Național, lângă Căruța cu paiațe


Recunosc, am această plăcere mai mult sau mai puțin vinovată de a observa cuplurile bucureștene în intimitatea discuțiilor lor, pe stradă, prin parcuri sau la cârciumi. Să fim onești, un el și-o ea așezați pe o bancă, la ce pare abia a doua sau a treia întâlnire, anunță mereu începutul unei povești. Așa s-a întâmplat atunci, în fața Teatrului Național, în acea duminică de aprilie, când oprindu-mă să-mi trag sufletul puțin l-am auzit pe el, tuns hipsterește în stilul clasic de barber shop, spunându-i c-un glas de cocoș fudul ei, mică și subțire, c-un aer de tocilară delicată : Ai auzit c-au pus manele aici, la Teatrul Național, la o gală de filme, ceva?!

Ea nu zice nimic. El insistă : eu cred că, mă rog, dacă și în Teatrul Na-ți-o-nal pui manele… Ea tace. El: E totuși un teatru național, iar maneaua, mă rog, e orientală și… Ea deschide timidă gura, la început ezitantă, apoi din ce în ce mai sigură, într-o tiradă care ne lasă și pe hipster și pe mine cu gurile căscate :

Știi, profa mea de română pe care o ador, ți-am zis data trecută, ne-a ținut cândva o oră despre împrumuturile lexicale. Și ne exemplifica, pentru a vedea cât de tolerantă e româna, vocabularul manelelor. Să nu te țin mult, din ce-mi amintesc eu: maneaua are ritmuri melodice turceşti, greceşti, sârbeşti, arăbeşti, româneşti/lăutăreşti
şi
cuvinte cheie cu etimologii:
slavă/slavonă – jupân, nevastă, bogație, iubire, dragoste, noroc, veselie,
latină – valoare, viață, moarte, frate, femeie, bagabont,
țigănească – gagică, barosan,
maghiară – a cheltui, pahar, oraş, cârciumă, chip,
turcă – duşman, chef, belea,
grecă/neogreacă – oftică, farmec, frică, paranghelie, patimă,
franceză – milion, campion,
germană – şmecher, fraier, mişto şi chiar
albaneză (preferatul meu) – zână.
Etc.

#bucharestoffline cu George Mihalcea, un bucureştean devenit dintr-un ploieştean, jurnalist de radio de 17 ani, cu 15 ani de Radio Guerrilla, convertit recent la Smart Radio, jurnalist de film la cinemap.ro, autor de proză scurtă la editura Trei, care iubeşte Bucureştiul – vorba lui Caragiale – cum iubeşte sclavul lumina şi orbul libertatea.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută