Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

”Virtual” de Corina Gruber

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Virtual” de Corina Gruber Share ”Virtual” de Corina Gruber


„Il n’y a pas de hors-texte”, afirma filozoful Jaques Derrida în, probabil, cea mai discutată sintagmă a deconstructivismului. Traducerea „Nu există nimic în afara textului” e parțial adecvată intenției originale, însă ea se potivește perfect dorinței textualiștilor francezi din anii ’70 de a percepe lumea drept o manifestare textuală infinită.

La aproape 50 de ani distanță, lumea nu mai arată deloc la fel. Nu e vorba despre schimbările politice, economice sau climatice. E vorba despre apariția unui factor, internetul, a cărui existență se bazează pe text în proporție de o treime (alături de imagine și video). Am înțeles cu adevărat acest lucru abia în clipa în care am început să utilizez Internetul în scop profesional, ca scriitor. Iar partea scrisă a www-uli, fațada de cuvinte și imagini, e un infinit hiper-text, cu legături profunde, suprafețe strălucitoare și monstruozități îngropate adânc. E incredibil cât de multe realități pot fi dublate prin text (și imagine) în mediul online. Un magazin virtual, un canal de circulație a banilor reali, nu e altceva decât o colecție de cuvinte și de imagini. De fapt, tot ceea ce există (inclusiv o formă a relațiilor interumane) e dublat în mediul online printr-un construct ce funcționează exclusiv pe baza textului și a imaginii.

Ce face acest mediu virtual cu psihicul uman? Greu de spus. În presă și în exemplele psihologilor și ale medicilor se vor vedea întotdeauna doar situațiile negative, iar aceastea abundă. Ce e limpede e faptul că, în mediul virtual, psihicul individului devine altceva decât în viața reală, în lipsa coerciției sociale. Și da, de multe ori, acest lucru e nefast. În același timp însă, lipsa limitărilor înseamnă libertate, iar internetul oferă în mod cert un grad de libertate pe care omul nu l-a mai avut niciodată. Rămâne la latitudinea fiecăruia cum alege să o folosească.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută