Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

”Un capitol din istoria de 828 de ani a Sibiului” de Bogdan Federeac

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Un capitol din istoria de 828 de ani a Sibiului” de Bogdan Federeac Share ”Un capitol din istoria de 828 de ani a Sibiului” de Bogdan Federeac


În anul 1870 pe Heltauergasse, pe locul a două case mai vechi, Gottfried Thellmann ridică o clădire monumentală formată din mai multe corpuri. De aproximativ o sută de ani strada era pavată cu pietre de râu, iar de mai mult de un deceniu erau amenajate și trotuarele. La cinci ani după ridicarea construcției cunoscute acum drept „Casa Thellmann” întreaga strada (Nicolae Bălcescu după cum o știm astăzi) a fost pavată cu granit. În această perioadă, la parterul clădirii a existat Librăria Othmar Pfaundler unde a lucrat, pentru scurt timp, Emil Sigerus ca librar.

La finalul secolului al XIX-lea, Casa Thellmann intră în proprietatea Universității Săsești până în anul 1937 când intră în proprietatea Bisericii Ortodoxe. La 1 octombrie 1937 este inaugurat aici Liceul Industrial de Fete de 8 clase. După mai bine de jumătate de veac, pe 11 octombrie 1991, la parterul Casei Thellmann, de pe Nicolae Bălcescu nr. 16 se deschide Librăria Humanitas „Constantin Noica”.

Maria Moga, alături de grupul Humanitas, a fost ctitor al librăriei. La începutul lunii octombrie a acestui an Maria Moga s-a retras din activitate, cu câteva zile înainte ca Librăria (la a cărei apariție și dezvoltare a contribuit decisiv) să împlinească 28 de ani.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută