Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești bibliotecar… cu Silviu Borș

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești bibliotecar… cu Silviu Borș Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești bibliotecar… cu Silviu Borș


Silviu Borș a descoperit pasiunea pentru cărți încă de mic. Iubitor de lectură, a avut șansa de a-și trăi viața printre cărți încă de la o vârstă fragedă iar jobul său este unul dintre cele mai frumoase – este bibliotecar încă din 1997. A fost numit director al Bibliotecii ASTRA în iunie 2011, a absolvit biblioteconomie şi arhivistică la Sibiu, în 1996, apoi a lucrat la Biblioteca Universităţii 1 Decembrie din Alba-Iulia timp de 1 an.

În 1997 a dat concurs la Biblioteca Judeţeană Astra unde a lucrat până în anul 2004 la Serviciul Informatizare. În 2004 a dat concurs la universitate pe discipline legate tot de informatizare, iar din 2005 este şi tehnoredactor şi redactor la Revista Transilvania.

 

Am fost curioși să aflăm ce titlu ar fi avut Sibiul dacă ar fi fost o carte: „Locul întâmplărilor. Mai vechi și mai noi. Educație, cunoaștere, lumină.”

L-am întrebat pe Silviu Borș ce crede că ar fi fost, dacă nu ar fi fost bibliotecar: „Dascăl. Într-o comunitate mică.”

Se poate câștiga din meseria aceasta în România? „Dacă ne referim la salariul de bază, nu! Dacă te preocupă oportunitățile alternative de finanțare a proiectelor culturale, poți să îmbunătățești, cu greu, o situație a veniturilor financiare! Trebuie să vrei!”

Silviu spune că meseria aceasta se bucură de apreciere în Sibiu, „la nivelul normalității! Suntem un exemplu bun! Brukenthal, Mitropolia Ardealului, ASTRA, Biserica Evanghelică, Institutul de Cercetări Socio-Umane (al Academiei Române), Universitatea sibiană (Cu școală de biblioteconomie din 1991, actualmente una din cele trei din țară!)…”

Cum arată o zi de muncă din viața ta? „Depinde pe ce palier al vocației te afli! Cel mai provocator mi se pare (exceptând zona managerială / administrativă) să lucrezi în partea de prelucrare a informației. Compar acea zonă cu una care este, de fapt, arhitectură pură! Arhitectura informației! Sunt și lucruri mai puțin plăcute care se întâlnesc în locurile în care trebuie să lucrezi cu oameni, cu personalități mai mult sau mai puțin dificile! Este, în același timp, o vocație asumată!”

L-am întrebat pe Silviu ce înseamnă să fii cu adevărat bun în această meserie: „Am susținut și cu altă ocazie și nu mă las: autoperfecționarea! Consider în continuare că face parte din trusoul de igienă intimă!”

Există cartea perfectă? „Cartea împrumutată (de la bibliotecă), citită, returnată (de mai multe ori!). Se cheamă parte din procesul de lectură publică!”

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută