Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal gurmand: ”Wiener Apfelstrudel” de Corina Gruber

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal gurmand: ”Wiener Apfelstrudel” de Corina Gruber Share Jurnal gurmand: ”Wiener Apfelstrudel” de Corina Gruber


Atunci când vizitezi Viena, primele lucruri ce îți vin în minte sunt rafinamentul și grandoarea. Și, dincolo de bulevardele impresionante și de arhitectura spectaculoasă, dincolo de palatele marcate de sute de ani de istorie europeană și de parcurile imense, cred că rafinamentul capitalei austriece se regăsește și în acele preparate gastronomice ce au devenit reprezentative în mentalul colectiv. Printre ele se numără și o prăjitură arhicunoscută, ștrudelul cu mere, pe care nu o cunoști însă cu adevărat până nu o mănânci în Viena.

La palatul Schönbrunn, simbol al epocii imperiale a Austriei, are loc zilnic un spectacol culinar, în care ștrudelul e pregătit în fața participanților într-una dintre bucătăriile palatului, folosită pentru prepararea produselor de patiserie și transformată acum în cafenea. Evident, la finalul spectacolului fiecare participant primește de porție din prăjitura plină de arome. Spațiul în care se desfășoară spectacolul, dedicat în exclusivitate evenimentului, este un exemplu perfect de marketing bine pus la punct (așa cum sunt multe altele în capitala austriacă). Arată exact așa cum îți imaginezi că trebuie să arate bucătăria unui palat, cu pereți de cărămidă, un tavan jos, boltit și mobilier alb, clasic. Decorurile sunt ele însele apetisante, cu coșuri enorme pline de mere perfect colorate și strălucitoare. Cofetarii prezintă rețeta în germană și în engleză, în etape clar definite, cu ingredientele pregătite în prealabil și prezentate într-un mod atractiv. Ce mi-a plăcut în mod deosebit e cum ți se prezintă, exact ca și în rețetele video, care sunt ingredientele și apoi se trece direct la produsul rezultat.

Ștrudelul vienez are o serie de particularități ce îl individualizează. Evident, aluatul e preparat de la zero, dar tehnica întinderii e cea care îl face deosebit. E un aluat simplu de foietaj, despre care tradiția spune că trebuie să fie întins atât de subțire, încăt să poți citi ziarul prin el. După întindere, se taie în foi, în care apoi se rulează umplutura. Umplutura are și ea anumite particularități. Merele tăiate în bucăți sunt stropite cu suc de lămâie, pentru a evita oxidarea și amestecate apoi cu zahăr, pesmet, stafide și eventual bucăți de nucă. Pentru mine, pesmetul a fost ingredientul-surpriză, mai ales prin faptul că rezultatul a fost absolut spectaculos, cu o umplutură cremoasă și extrem de savuroasă. În privința foietajului, tehnica de frământare și întindere a dat rezultate desăvârșite. Nu am fost niciodată mare fan al acestui tip de aluat, însă tot ce aveam de obicei de reproșat (că e sfărâmicios și greu de mâncat) s-a dovedit a nu reprezenta o problemă cu ștrudelul preparat la Schönbrunn. La final, ștrudelul se servește pudrat cu zahăr, fără frișcă sau sos de vanilie, în maniera tradițională vieneză și pot spune cu mâna pe inimă că e cel mai bun ștrudel mâncat vreodată.

Spectacolul preparării ștrudelului cu măr e, fără îndoială, o acțiune de marketing destinat turiștilor. În același timp însă, e un marketing cu baze solide în tradiția a tot ce a însemant Austria imperială, așa cum sunt și spectacolele de dresaj cabalin. Iar tradiția, în cazul ștrudelului, înseamnă respectarea cu sfințenie a pașilor trasați de o rețetă veche de sute de ani, într-un cadru perfect adaptat și decorat.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută