Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival Share Interviu cu Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival


 

Ediția cu numărul 26 a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu, care va avea loc între 14 și 20 octombrie, propune un remarcabil maraton cinematografic, o explorare a realității în 126 de filme. Publicul se va bucura de povești diverse și profunde despre lumea în care trăim, de întâlniri și discuții cu regizorii, de concerte și de o atmosferă vibrantă ce antrenează întreg orașul timp de 7 zile. Despre surprizele ediției din acest an, filme, invitați speciali, Astra Film Junior și programul cinematografului-dom, care revine în inima Sibiului, am stat de vorbă cu Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

 

”Mulți autori de film doresc să-și expună filmul la Astra Film Festival tocmai pentru că s-a dus vestea unui public primitor și activ.”

 

Ca în fiecare an, probabil toată lumea așteaptă să afle surprizele și noutățile ediției din acest an. Cu ce ne va surprinde Astra Film Festival 2019?

Surprizele țin nu numai de filmele proiectate, de evenimentele care vor avea loc și de invitații speciali, ci și de interacțiunea publicului cu realitățile prezentate. La rândul nostru, ne dorim să fim surprinși. În asta constă fenomenul unui festival viu, în dinamica dintre oameni și în atmosfera creată. Chiar dacă pregătirile sunt asidue și încercăm pe cât posibil ca totul să se desfășoare cât mai bine și să nu avem parte de probleme, lucrurile inedite care pot avea loc sunt la fel de importante. Din asta se desprind noi sensuri care ne pot duce mai departe în aventura a ceea ce este cu desăvârșire uman.

Ce filme țin capul de afiș al ediției cu numărul 26?

Toate filmele sunt cap de afiș și toate au afiș.

Se poate spune că Astra Film Festival și documentarul românesc s-au dezvoltat în același timp, iar de foarte multe ori, cărările lor s-au întrepătruns. Cum arată selecția de filme românești din acest an și ce corzi sensibile ale societății românești ating?

Într-adevăr. Cele 11 filme selectate în competiția România țin de trecutul nostru, de conflictele interne și externe datorate unei perioade marcante din istoria turbulentă a țării, cea a comunismului. Prin lentila regizorilor descoperim tarele unei societăți și traumele lăsate în urmă, conturându-se clar și dureros portretele unor generații. Remarcăm că lupta pentru libertate este cea mai semnificativă, că indiferent de limitele impuse de stat, individul încearcă, cu toată puterea de care dă dovadă, să se elibereze și să-și traseze singur propriul destin. Dar libertatea individuală există și se manifestă și în societatea de azi sub alte forme, precum cea a recuperării demnității, sau a emigrării în afară pentru a câștiga suficient cât să te poți reîntoarce acasă la familie, sau prin dovada pasiunii pentru profesia aleasă. Lecția este că nu trebuie să faci compromisuri indiferent de situație. Iar situația este de cele mai multe ori încurcată și complicată, chiar de neînțeles. Ceea ce se exprimă cu toată ființa rămâne însă de neschimbat.

În ultimii ani, ați mizat pe programe tematice bine curatoriate, care examinează printr-un grupaj de filme diverse fațete ale lumii. Ce fel de subiecte aduc pe marele ecran programele speciale din acest an?

În acest an, festivalul propune 12 programe speciale variate, complexe și captivante, care angajează cu totul spectatorii, îi împing spre introspecție și îi fac să iasă din zona de confort și să-și pună, poate, întrebarea inconfortabilă ”Ce înseamnă normalitatea?”. În ”Videograme – România 1989”, în regia lui Andrei Ujică, aflăm despre relația dintre mass media și puterea politică în Europa la sfârșitul războiului rece. În ”Sex Work Stories” și ”Marriage, Sex and Beyond”, secretele ascunse prin ungherele sensibile ale căsătoriei, dragostei și sexului, ies la suprafață și ne surprind. Stiluri de viață distructive, experiențe promiscue, tabuuri, abuzuri și migrații redefinesc relațiile și lărgesc orizonturile. În ”Puterea e de genul feminin”, poveștile sunt rezultatul rezervelor interioare impresionante a femeilor de a înfrunta viața pentru un ideal, pentru supraviețuire, sau pentru binele comunității. Aceste filme ne dezvăluie forțele incomensurabile ale maternității și sacrificiile pe care le poate îndura. În ”China necunoscută” luăm contact cu universul intim și complex al unei națiuni, atât în realitatea ei imediată, cât și în filosofia ei, iar revelațiile sunt năucitoare. În ”Aparatul de filmat, membru al familiei” camera denunță trecutul familiei și din liniștea apăsătoare de ani de zile apare o nouă înțelegere. În ”Sistemul juridic sub lupă” aflăm cum se manifestă justiția, ce înseamnă dreptatea și cine sunt oamenii din spatele cazurilor judecate. Pentru că, în acest an, s-a stins din viață Asen Balikci, una dintre figurile marcante ale antropologiei vizuale moderne, îi dedicăm un program-portret care include proiecții de filme și discuții panel. În ”Maeștri ai documentarului” avem ocazia de a lua parte la cele mai recente creații ale unor nume de marcă din cinematografia mondială: Viktor Kossakovsky, Kim Longinotto și Werner Herzog, care aduce pe marele ecran o conversație memorabilă cu nimeni altul decât Gorbaciov. Nu vor lipsi nici de data aceasta proiecțiile-eveniment:  ”Touch Me Not”, ”Siberia în oase” și ”Între Chin și Amin”, filme care tratează inconfundabil subiecte grele.

Una dintre componentele cruciale ale festivalului, încă de la începuturile sale, e dialogul. An de an publicul e invitat să rămână în sala de cinema și după genericul de final și să intre în dialog cu regizorul, personajele etc. Cu ce invitați ne vom întâlni la ediția din acest an?

Publicul Astra Film, care se adună în Sibiu pentru aventura cinematografică de 7 zile, e deja renumit prin căldura cu care primește filmele, dar, totodată, și prin spiritul său analitic și critic. În sălile de cinema se pun întrebări grele și se încing discuții lungi. Mulți autori de film doresc să-și expună aici filmul lor tocmai pentru că s-a dus vestea unui public primitor și activ. Majoritatea regizorilor din programul de anul acesta vin la Sibiu, iar la unele dintre filmele lor vin chiar însoțiți de protagoniștii acestor filme, a căror viață este expusă fără perdea pe marele ecran. Proiecțiile unde vor fi autorii prezenți sunt marcate în program cu semnul Q&A. Toți invitații sunt importanți și cred că cel mai bine e să-i descoperiți pe cont propriu.

Astra Film Festival înaintează și el o dată cu tehnologia. Cinematograful-dom revine și în 2019 în inima Sibiului. Care este factorul de atracție al producțiilor virtuale, care face ca biletele pentru proiecțiile full-dome să se epuizeze în doar câteva ore în fiecare an?

Tehnologia ne aduce mai aproape de filme, iar impactul vizual e foarte puternic. Domul a devenit un spațiu aparte, parcă ești în pântecul unei balene și pe fiecare perete în parte se desfășoară o scenă. În acest mediu de destindere, care provoacă la visare și interogație, te naști pentru a doua oară. Ești în Sibiu, te plimbi prin oraș și, inevitabil, ajungi în Piața Mare unde dai peste acest loc, ca o paranteză de la cotidian, exact în centrul orașului, cum să nu intri?! Proiecțiile VR și proiecțiile 360 de grade sunt proiecții de viitor care stârnesc ușor curiozitatea. E o experiență sinestezică de care îți este greu să te desparți odată ce ai încercat-o.

De 11 ani deja, prin programele sale, Astra Film Junior acoperă un gol major pentru preocupările culturale ale copiilor și adolescenților din județul Sibiu. Ce le oferă în plus experiența de la festival față de ceea ce le oferă școala sau internetul?

Pe de-o parte, școala e un loc strict, cu o programă anume, cu note și premii. Pe de altă parte, internetul e un loc liber, în care te poți pierde cu ușurință, căutând de toate. Ambele locuri sunt foarte importante în educația copilului, dar complet diferite ca mod de abordare. La școală ai parte de îndrumare, pe când pe internet, nu. Prin Astra Film Junior încercăm să creăm o formă alternativă de învățare prin intermediul filmelor documentare. Elevii care vin aici, vin pe cont propriu, sunt curioși și entuziaști, fie că fac parte din public, fie că sunt voluntari. De ambele părți, experiența e una unică, creativă și productivă. Aici pot să vadă filme în săli de cinema, se pot angaja în dezbateri, pot participa la atelierul Primul Meu Film Documentar, care pune bazele teoretice și practice pentru realizarea de film. Apoi, aceste filme circulă și, chiar sunt premiate, în circuitul festivalurilor de gen. Anul acesta veți putea vedea filmele realizate de ei în cadrul Galei „Primul Meu Film Documentar“, care va avea loc duminică, 20 octombrie, la sala Thalia. Copiii din clasele primare sunt provocați fie să “re-povestească” prin imagini firul narativ al filmului vizionat, fie să creeze benzi desenate în care chiar ei sunt personajele. Astfel, elevii învață să se exprime în felul lor, să-și comunice liber ideile, să riște să fie judecați de ceilalți, să lege prietenii și să se maturizeze în gândire. Noile viziuni în cinema pot să apară de aici.

În încheiere, care credeți că este superputerea cinematografiei care poate ajuta la ”însănătoșirea societății” în care trăim?

Formatul festivalului creează un spațiu public unic pentru reflexie: publicul (oricine din societate) vizionează un film, trece printr-un traseu inițiatic și plin de emoții, în care povești importante ale societății contemporane sunt evocate, iar după film are ocazia de a intra în discuție cu însuși autorul și personajele filmului, sau cu diferiți invitați. Astfel, acest format practicat de Astra Film Festival, experimentat de-a lungul celor 26 de ani, e deschis examinării fluxului de idei și povești și, cu siguranță, e revelator și vindecător. Am avut de nenumărate ori senzația că, după un film urmat de discuții incitante, până și aerul din sală s-a schimbat, iar oamenii au ieșit transfigurați.

 

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută