Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/10/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID cu MIRCEA CONSTANTIN

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID cu MIRCEA CONSTANTIN Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID cu MIRCEA CONSTANTIN


Mircea Constantin este ghid la Local Hosts, ceea ce înseamnă că jobul său este de a prezenta Bucureștiul turiștilor, dar nu oricum, ci într-o manieră care să-i facă pe aceștia să se simtă mai mult la o plimbare cu prietenii printr-un oraș prietenos și plin de lucruri interesante la fiecare colț. Nu-i o misiune chiar ușoară, dar este una plină de satisfacții.

Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID cu MIRCEA CONSTANTIN

Despre alegerea acestui domeniu: „Povestea sună cam așa: am terminat Turismul, fiind convins că voi ajunge turist. Culmea este c-am fost un semi-turist, muncind și călătorind prin lume. Într-un final, am rămas în zona de care mă simt cel mai apropiat, adică în jurul oamenilor. Îmi place să-i cunosc, să-i descos și, poate, chiar să transmit mesaje prin intermediul lor. Turismul îmi oferă acestă oportunitate, acest acces nemaipomenit asupra oamenilor din toate colțurile lumii. Dacă acest discurs este sincer, atunci nu este o meserie, ci mai degrabă o responsabilitate plăcută. Și vom avea nevoie de tot mai mulți profesioniști adaptați noilor cerințe și standarde care să activeze în acest domeniu care încă suferă în anumite zone din țară.”

Despre cum arată o zi din viața de ghid: „În general, toate zilele sunt diferite. Itinerariul îl adaptez și în funcție de profilul și interesele grupului, încercând astfel să le ofer o experiență completă. Pentru mine, partea frumoasă este întotdeauna „small talk-ul” și șușoteală dintre obiective sau de la masă. Atât eu, cât și gazdele locale (ghizii) cu care Local Hosts colaborează, suntem acolo pentru că dorim să le prezentăm orașul în care trăim într-un mod cât mai puțin formal, dar cu o imagine reală și de ansamblu asupra lui și a comunității. Trebuie să spun că este una dintre cele mai amuzante, interesante și satisfăcătoare activități pe care le poți întreprinde.”

Un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de ghid: „Nu toate tururile se fac într-un grup de 50 de oameni cu un ghid în față, fluturând stegulețul sau umbreluța. De fapt, noi nici nu ne distingem pe stradă, grupurile noastre apar ca o gașcă de prieteni care se plimbă, descoperă și se distrează în același timp.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID cu MIRCEA CONSTANTIN

Despre cea mai importantă calitate pe care un ghid trebuie să-o aibă: „Trebuie să-ți iubești orașul, poveștile copilăriei, incluzând chiar și poveștile bunicilor/părinților. Trebuie să povestești cu patos, să transmiți legătura pe care o ai cu acel moment, cu acea poveste. Doar așa se spun poveștile.”

Cea mai mare idee preconcepută a românilor în legătură cu domeniul în care activează Mircea: „Că orice taximetrist este ghid, și viceversa! În general, lumea își imaginează ghidul ca un muzeograf care este cam plictisit și mai are și ceva atitudine dacă pui întrebări.”

Despre cea mai mare satisfacție pe care ți-o oferă acest job: „Un birou măricel cu tot felul de surprize la fiecare colț. Oportunitatea de a desface din prejudecățile cu care ajung unii oaspeți, și de a schimba felul în care localnicii își cunosc orașul. Nu rare au fost ocaziile în care poveștile Bucureștiului au restabilit coordonatele prin care trebuie să-l privim, iar satisfacția resimțită este fantastică atunci când un localnic îți mărturisește că habar n-avea că există acea casă pe acea stradă, cu toate că a trecut zilnic pe acolo în drum spre muncă.”

Lucruri pe care le știi doar dacă ești GHID cu MIRCEA CONSTANTIN

Cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care-și dorește să se facă ghid: „România are nevoie de ghizi locali. Ghizi onești care știu poveștile zonei de unde se trag. Așadar, trageți bătrânii de limbă, căutați povești de epocă din casele voastre și dați-le mai departe. Acolo este toată esența, pe lângă toată lecția de istorie pe care trebuie s-o prezentați așa cum nu v-a fost ea prezentată niciodată în școală.”

Despre cea mai importantă lecție pe care a învățat-o din această meserie, Mircea ne spune că este că uneori trebuie să începi turul cu un păhărel de tărie: „Era o zi de toamnă târzie și ploua torențial. Așteptam opt turiști și eram convins că jumătate nu se vor prezenta din cauza vremii. Fiind și răcorică afară, am decis să încep turul cu un shot de palincă pentru cei care se vor prezenta! Au sosit toți și în ciuda faptului că eram uzi leoarcă la finalul turului, toți am fost de acord că a fost una dintre acele zile speciale și memorabile.”

Articol de Gruia Dragomir, Redactor Zile şi Nopţi Bucureşti
credit foto: FilmScotch

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută