Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Lucruri pe care le știi doar dacă ești barista… cu Ana Maria Mărgărit

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lucruri pe care le știi doar dacă ești barista… cu Ana Maria Mărgărit Share Lucruri pe care le știi doar dacă ești barista… cu Ana Maria Mărgărit


Ana Maria are 32 de ani și de câțiva ani le face zilele mai frumoase tuturor celor care trec pragul Rennes Caffee. Barista de cinci ani, Ana pregătește la Rennes unele din cele mai delicioase cafele din oraș, de trei ani de zile. În timpul liber merge la sală, la baschet, face poze și petrece timp cu prietenii. O putem găsi în fiecare zi de luni până sâmbătă pe cel mai energic colț din Sibiu, Bulevardul Victoriei la intersecția cu strada Rennes.

 

Am întrebat-o pe Ana dacă Sibiul ar fi o cafea, ce fel de cafea ar fi: „Cred că ar fi un cappucino pentru că suntem o esență tare, un pic diluată sau ar putea fi un latte mic pentru că suntem mai domoli, doar suntem în Ardeal, nu?”

Dacă nu ai fi fost barista ce ai fi fost? „Aș fi fost un speaker motivațional, ceea ce sper să ajung cândva, dar mai vedem.”

Se poate câștiga din meseria ta în România? „Dacă menții calitate, câștigi și asta pe termen lung. Dacă vrei să te îmbogățești peste noapte însă, calitatea cafelei clar cade pe planul al doilea, iar faima nu o să țină prea mult, pentru că cei care apreciază calitatea vor merge cu siguranță să caute în altă parte.”

Cât este de apreciată în Sibiu? „A ajuns să fie apreciată experiența prin care îți vinzi cafeaua, nu experiența de a fi barista. O cafea bine făcută e mai apreciată decât o cafea vândută perfect, dar fără suflet.”

Cum arată o zi de muncă din viața ta? „Dimineața începe la 5-5 și ceva, dar mirosul de cafea începe să se simtă de pe la ora 7. Cu bucurie și mult suflet îmi primesc prietenii „reni” cu care schimb zâmbete și urări pentru o zi perfectă. După-masa majoritatea se întorc pentru o nouă cafea și schimbăm impresii despre ziua lor de muncă. Dacă am timp fug puțin la sală, fac ceva cumpărături și pregătesc totul pentru a doua zi.”

Am întrebat-o pe Ana ce înseamnă să fii cu adevărat bun în meseria aceasta: „Devotament, entuziasm, precizie, deschidere către nou sunt câteva dintre abilitățile de care ai nevoie pentru a fi un barista bun.”

Care este secretul cafelei perfecte? „Calitatea cafelei începe de la bobul verde până la felul în care este prăjită cafeaua, pentru că nu oricine poate face asta corect. De asemenea, contează modul de depozitare și măcinătura, pas care se schimbă în funcție de mai mulți factori. Tocmai de aceea îi lăsăm pe cei avizați pentru a prăji cafea să își facă meseria așa cum știu că trebuie.”

Cât de mult contează ambianța unei cafenele? „Prin definiție, „cafeaua de plimbat” (coffee to go) pleacă de la lipsa de timp a omului care își ia pur și simplu cafeaua și pleacă la serviciu, la școală și așa mai departe. Totuși noi putem categorisi cafeaua de plimbat în trei viteze – hiperactivă (ți-ai luat cafeaua și ai fugit), activă (le acorzi totuși oamenilor dragi câteva momente și apoi fugi) și ardelenească (mai ai timp și de o poveste, o postare pe Instagram, câteva râsete și apoi pleci molcom spre muncă sau școală). Așadar, de multe ori ambianța cântărește foarte mult, mai ales pentru ultima categorie care petrece pe puțin 20 minute în cafenea, cu paharul de „to go” în mână.”

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută