Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal de cititoare de Adela Dinu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal de cititoare de Adela Dinu Share Jurnal de cititoare de Adela Dinu


19 iulie 2019

“În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului” de Vintilă Mihăilescu. Spitalul românesc este supus unei concise analize antropologice: “Spitalul meu arată ca România: plin de contraste, de tristețe și de miracole. Spitalul reflectă societatea”. Spitalul devine un soi de pandemoniu al imaginarului omului bolnav: “Lasciate ogni personalità, voi ch’entrate”. Internarea este înțeleasă ca un rit de trecere, de separare de lumea cunoscută (“lumea de afară”). Spitalul  configurează un soi de spațiu distopic (“instituție totală”), o realitate alternativă, în care omul social este invitat să-și abandoneze sau să-și suspende sine die vechea identitate construită, îmbrăcând, ca pe un halat ponosit, o noua identitate de împrumut: cea a veșnicului pacient evocată Don DeLillo în “Zgomotul alb”. Pacientul Vintilă Mihăilescu devine un observator pertinent al acestei exasperante lumi noi.

Boala nu e privită doar din unghiul apocalipsei personale. Îi sunt relevate, ca la Nietzsche, veleitățile paideice, trezirea din somnul cotidian, din acea Unmündigkeit nesuferită lui Kant, din confortabila și familiara zonă a rutinei zilnice&silnice.

Cartea lui Vintilă Mihăilescu este una necesară, pentru că suspendă antinomia viață/cultură și detabuizează unul dintre cele mai sensibile subiecte ale actualului zeitgeist (“cultura analgezicelor”), care tinde să glorifice sănătatea, tinerețea, corpul perfectibil, înfierând suferința&durerea și ignorând voluntar versantul întunecat al condiției umane: boală, degradare, bătrânețe și moarte.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută