Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Jurnal de Călătorie | ”Canalul Corint” de Alexandra Cristian

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Jurnal de Călătorie | ”Canalul Corint” de Alexandra Cristian Share Jurnal de Călătorie | ”Canalul Corint” de Alexandra Cristian


 

Vara aceasta am ales să vizitez peninsula Peloponez din Grecia. A fost o excursie nebună și oarecum contra cronometru deoarece aveam o mulțime de obiective turistice de vizitat și atât de puțin timp. Peloponezul este extrem de ofertant pentru iubitorii de istorie dar și pentru cei aflați în căutarea plajelor sălbatice și a apei în culori hipnotizante. În cele zece zile petrecute în sudul Greciei, am avut șansa să descopăr sate cocoțate în vârf de munte, situri arheologice captivante și peisaje ireal de frumoase. Prima locație în care m-am oprit, din lunga listă pregătită temeinic de acasă a fost Canalul Corint. Ce imagine splendidă! Deși am vizitat multe locuri până acum, pot spune că odată ajunsă în fața impresionantului canal, panorama descoperită m-a lăsat fără rasuflare. Este unul dintre cele mai frumoase locuri în care am fost și cu siguranță în top-ul celor vizitate anul acesta. În momentul în care am pășit pe unul din podurile suspendate deasupra pereților săpați în stâncă, mi s-au înmuiat picioarele de emoție și bucurie. Este impresionant să observi de sus canalul cu o lungime de aproximativ 6 m. Apa de un verde-turquoise contrastează în cel mai frumos mod cu zidurile aurii. Pereții masivi par că se prăbusesc peste firul de apă traversat în liniște de bărcile turistice.

Amatorii de senzații tari au posibilitatea să facă bungee jumping de pe unul din podurile suspendate deasupra canalului. Eu am atins maximul de adrenalina de pe pod, însă sunt convinsă că este o experiență pe care nu ai cum să o uiți prea curand. Poate data viitoare…

Canalul Corint taie istmul Corint și unește cele două mări, Marea Egee și Marea Ionică, scurtând drumul vaselor cu aproximativ 400 km. Acesta separă Peloponezul de continent, facându-l practic o insulă.

Canalul are o adâncime minima de 8 m, o lungime de 6,3 km și o lățime de doar 21 m , făcându-l impracticabil pentru vasele de mari dimensiuni. Astăzi, peste 11.000 de vase traverseaza anual canalul Corint însă este folosit în mare parte de bărcile turistice.

Înca din secolul al VII-lea a aparut ideea construirii unui canal care să lege cele două golfuri, Corint și Saronic însă datorită tehnicii prea puțin dezvoltate în acele timpuri, proiectul a fost abandonat. Chiar Imparatul roman Nero ar fi început lucrări de excavare, care mai apoi au fost abandonate, după moartea acestuia.

Mai târziu, în secolul al XIX-lea, ideea realizării canalului a reapărut. O firmă franceză a început să lucreze la acesta însă datorită unor probleme financiare, a renunțat la proiect. Cei care au reușit să ducă la bun sfârșit planul gândit cu secole înainte, au fost arhitecții unguri care au realizat și Canalul Panama, Istvan Turr și Bela Gerester. În 1881 au început din nou lucrarile, iar 12 ani mai târziu canalul a fost finalizat de către o companie din Grecia.

Distanța Atena – Corint  este de doar 84 km (aproximativ 1 oră), așa că un city break în capitala Greciei poate să fie prelungit cu o vizită chiar aici. Deși am avut în plan să rămân peste noapte în Corint, micuțul oraș cu doar patru hoteluri, am ales stațiunea Loutraki, aflată la doar 8 km distanță de acesta, cu o ofertă mult mai bogată pe partea de unități de cazare.

 

https://alexandracristian.ro/ 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută