Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Tudor Șt. Popa, organizatorul proiectului ”Orașul Artiștilor”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Tudor Șt. Popa, organizatorul proiectului ”Orașul Artiștilor” Share Interviu cu Tudor Șt. Popa, organizatorul proiectului ”Orașul Artiștilor”


Deschis în ultima zi a lunii mai, ediția din acest an a proiectului ”Orașul Artiștilor” se apropie de final. Până la mijlocul lunii octombrie, zi de zi, în fața Turnului Sfatului din Piața Mică, iubitorii de artă de toate vârstele au la dispoziție ateliere de pictură, numeroase expoziții, o bibliotecă cu cărți despre artă, dar și o galerie de artă contemporană amenajată în spațiul public. Am stat de vorbă cu Tudor Șt. Popa, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, despre cum a decurs ediția din acest an până acum, despre lipsurile Sibiului la capitolul artă contemporană, dar și despre cum decurg pregătirile pentru prima sa expoziție personală.

 

Dacă ar fi să tragi o linie după primele trei luni de ”Orașul Artiștilor” din aest an, câte expoziții și ateliere au fost organizate și, mai ales, câți participanți și vizitatori au atras?

Anul acesta au fost invitaţi să expună la Galeria Art Point din Oraşul Artiştilor 16 artişti, fiecare prezentându-şi cele mai recente lucrări către mii de oameni, sibieni şi turişti deopotrivă. Pe lângă aceştia, în atelierul deschis amenajat în Piaţa Mică de cei de la Frame Shop, s-au perindat câţiva artişti foarte cunoscuţi publicului sibian. Pentru copii şi adulţi am organizat weekend de weekend workshopuri de pictură, gravură şi street-art, numărul participanţilor fiind peste aşteptări.

Sibiul e șters de pe lista orașelor cu galeriile de artă contemporană. Puținele inițiative private care au existat de-a lungul anilor au dispărut destul de repede, fiind invocată mereu lipsa de interes a sibienilor. Din experiența ta cu proiectul ”Orașul Artiștilor”, cât de interesați sunt sibienii de arta contemporană?

Discutăm despre un cerc vicios. E evident că sibianul nu poate să fie extrem de interesat de arta contemporană atâta timp cât nu e educat în acest sens. Deci ne trebuie galerii de artă cât mai multe pentru a educa publicul larg. Pe partea cealaltă, galeriile private nu pot trăi fără publicul consumator. Tocmai de asta a şi apărut Oraşul Artiştilor, proiect ce sper că se va dezvolta în viitorul apropiat şi spre identificarea şi scoaterea la lumină a noi galerii de artă în Sibiu, pe lângă scopul iniţial de a promova noul val de artişti şi de a susţine într-un fel sau altul artiştii deja consacraţi.

Artiștii sibieni sunt mai degrabă cunoscuți în alte părți ale țării, și chiar ale lumii, decât la ei acasă. O excepție o constituie Dan Perjovschi. Dacă ar fi să-i propui cuiva să descopere Sibiul prin prisma artiștilor săi, către ce nume l-ai îndruma?

Punctual, aş recomanda oricui să facă un tur al galeriilor „înfiinţate” ad-hoc cu ocazia NAG (Noaptea Albă a Galeriilor) ce va avea loc în acest an în seara de 11 octombrie. De obicei, pe cei mai mulţi artişti contemporani sibieni îi regăseşti cu această ocazie în diverse ipostaze, expunând pentru câteva ore în spaţii mai mult sau mai puţin controversate. De asemenea, anul acesta am tipărit o hartă prin care orice sibian sau turist poate descoperi Sibiul artistic. Astfel, am gândit patru tururi turistice ce scot la iveală muzeele şi galeriile de artă, frescele și sculpturile cu valoare artistică deosebită, picturile și elemente de arhitectură ale bisericilor precum şi un tur gastronomic, unde prezentăm cafenelele şi restaurantele din Sibiu prietenoase cu arta, acolo unde de obicei găseşti expoziţii de pictură ale artiştilor sibieni. Aceste tururi pot fi regăsite şi pe Sibiu City App, astfel încât sunt libere la descoperit în orice moment al anului, de către oricine.

Multe evenimente organizate în cadrul ”Orașul Artiștilor” au ca scop dezvoltarea și perfecționarea abilităților artistice ale copiilor și adolescenților. Cine sunt cei care îi îndrumă în acest sens?

Ca şi în ultimii ani, am avut o colaborare foarte bună cu Diana-Ribana, cu fetele de la Art & Fun şi cu artiştii din cadrul Brukenthal von Studio. Fiecare pe partea lui a reuşit să susţină nişte ateliere şi workshopuri ce au atras aproape de fiecare dată mai mulţi participanţi decât am avut noi locuri disponibile, ceea ce ne face să credem că e o sete acută de petrecut timpul liber pictând ori desenând. E şi normal, fiind o activitate recreativă care îţi aduce satisfacţie atunci când descoperi rezultatul după doar câteva ore de pictat. De asemenea, şi anul acesta unii dintre artiştii invitaţi să expună în cadrul proiectului Oraşul Artiştilor au susţinut la rândul lor workshopuri pentru a le arăta celor mici şi părinţilor tehnici de lucru mai puţin cunoscute, cum a fost de exemplu workshopul de gravură susţinut de către Sofian Albert (artist şi doctor în arte vizuale) ori workshopul de street-art susţinut de către artistul Ionuţ Vişan. Cătălin Precup e un alt îndrumător ce ne ajută extrem de mult încă din primul an de proiect. Acesta susţine atelierele de pictură în aer liber, în general în ultima zi de joi a fiecărei luni, acolo unde sunt invitaţi de fiecare dată şi studenţii Şcolii populare de Arte „Ilie Micu”.

”Orașul Artiștilor” e un proiect care te-a schimbat chiar și pe tine. După o pauză lungă te-ai decis să pui mâna din nou pe creion și pensulă și să pregătești prima ta expoziție personală. Cu ce gânduri ai pornit pe acest drum și când va avea loc vernisajul expoziției?

Într-adevăr, dacă în anii trecuţi, unul câte unul, părinţii mei au reînceput să picteze datorită acestui proiect, anul acesta mi-a venit şi mie rândul. Am decis să realizez o expoziţie-experiment prin care vreau să (îmi) răspund la două întrebări care mă macină de ceva timp: oare poate cineva pasionat de artă să revină la vechile obiceiuri şi, oare, atunci când alegi să urmezi un cu totul alt drum în viaţă, te vei desprinde definitiv de latura ta creativă? Având aceste întrebări în minte, în prima săptămână a lunii octombrie voi face un experiment ce cu siguranţă îmi va oferi răspunsurile căutate. Voi încerca să îmi caut şi să regăsesc talentul ce l-am părăsit cu mai bine de 15 ani în urmă, pregătindu-mă şi realizând o expoziţie în doar câteva zile. Zilnic, în Oraşul Artiştilor voi studia, voi lucra şi voi transforma câteva pânze în nişte tablouri ce vor fi expuse în Galeria Art Point din Piaţa Mică, vernisajul având loc în cadrul evenimentului naţional Noaptea Albă a Galeriilor. Există mulţi oameni ca mine ce au temeri atunci când pasiunea pentru artă încearcă să îi împingă să deseneze, să picteze. Vreau să le demonstrez (şi lor dar şi mie) că oricine se poate întoarce la abilităţile din trecut şi acest lucru ar trebui să fie o uşurare, nu o temere.

Ce alte evenimente ne așteaptă în încheierea ediției din acest an a proiectului ”Orașul Artiștilor”?

Începutul lunii octombrie aduce alte două expoziţii realizate de această dată în Turnul Sfatului. Dacă la etajul doi al turnului se poate regăsi un rezumat în imagini a proiectului din acest an, prin prisma obiectivului foto al Anei Maria Nichiţelea, etajul unu va găzdui expoziţia câtorva artişti de seamă a artei contemporane sibiene: Alexandru Cînean, Tara von Neudorf, Alexandru Bunescu, Andy Ciocan. Ambele expoziţii vor fi deschise publicului larg până în 15 octombrie, ocazie cu care ne vom retrage şi noi din Piaţa Mică, urmând să revenim aici cu Oraşul Artiştilor la anul, în perioada iunie-octombrie 2020.

 

Interviu realizat de Răzvan Sădean

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută