Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

ANDREI ȘERBESCU | București, un oraș pe care credeam că îl cunoaștem

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ANDREI ȘERBESCU | București, un oraș pe care credeam că îl cunoaștem Share ANDREI ȘERBESCU | București, un oraș pe care credeam că îl cunoaștem


 

 

 

Ne mișcăm zilnic prin acest oraș, locuim și trăim aici. Dar îl vedem neclar, ca oricine care se obișnuiește prea mult cu un loc: e o cunoaștere care ne protejează, dar ne și amorțește, ne îndepărtează. Îl redescoperim scurt după ce lipsim mai mult timp, sau când ni se povestește (prin viu grai, prin scris, prin film…) într-un anumit fel despre el. Se întâmplă atunci o desprindere și o limpezire a privirii.

Același lucru îl pot face o grădină, o casă, o stradă. Sau chiar un proiect de școală (de arhitectură), care poate să aibă capacitatea de a reface orașul prin imaginar: proiecția asupra unui loc poate să însuflețească, să redescopere, să dezmorțească. Un singur gest, chiar la scara unei case, poate să reașeze un București bogat, complex, profund, ramificat, cu toate straturile sale redeschise pentru noi, cei care îl privim. Un loc imaginat (frumos), adică „proiectat” (bine), ne arată că orașul nu este același pentru toți și nu este așa cum ni se spune că este. Ci este așa cum ni-l imaginăm, atunci când îl înțelegem. Ceea ce nu ne mai este ușor și nici la îndemână.

Unele din proiectele observate în ultimii ani în selecțiile Diploma reușesc acest lucru cu o forță nebănuită. Sunt atât de bune, încât riscă să fie trecute prea ușor cu vederea, tocmai pentru că nu sunt ușor accesibile. Nu se pot înțelege imediat și oferă adâncimi succesive de semnificație și interpretare. Ceea ce este îmbucurător, sau poate de-a dreptul salvator.

Arhitect, partener fondator al biroului de arhitectură ADNBA și conduce un atelier de proiectare la facultatea de arhitectură din București.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută