Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/09/2019
Arhiva Zile si Nopti

PE GUSTUL NOSTRU | Old Kitchen – nu e lemn precum mahonul și nici ciorbă ca tarhonul

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Old Kitchen – nu e lemn precum mahonul și nici ciorbă ca tarhonul Share PE GUSTUL NOSTRU | Old Kitchen – nu e lemn precum mahonul și nici ciorbă ca tarhonul


Am mîncat vara asta, prin Sighișoara, la Gasthaus Alte Post – rețineți și nu evitați locul dacă ajungeți în localitate – o ciorbă săsească fabuloasă. Eu sunt un ciorbar fervent și mofturos, dar ciorba asta mi-a făcut viața mai frumoasă și mi-a înseninat brusc perspectiva asupra Sighișoarei cea ticsită de turiști toată vara. Secretul fericirii unei astfel de ciorbe cu cartofi, carne și tarhon și dreasă cu smântână e relativ simplu: e nevoie de carne de porc cu os, sau un os cu măduvă şi carne pe el, costiță afumată sau scăricică, depinde.

În cârciumile bucureștene, din nepăsare sau din rațiuni economice, carnea de porc din felurile anunțate ca fiind cu afumătură este înlocuită barbar cu kaiser. Știu, e mai simplu și mai ieftin. Excepție de la regula asta îngrozitoare face, după gustul meu, ciorba ardelenească cu afumătură și tarhon de la Old Kitchen. Aici, pe strada Sfinții Voievozi, la numărul 13, unde era înainte Papa la Șoni de la București, niște oameni faini se încăpățânează să păstreze intacte gusturile și aromele bucătăriei transilvane, adaptând unele rețete vechi la gusturile contemporane. Chiar dacă asta înseamnă niște prețuri care trebuie să acopere costul ingredientelor și al muncii.

Ciorba cu tarhon de la Old Kitchen – în buna tradiție a ciorbei ardelenești – e una din marile mele slăbiciuni. E 18 lei porția dar, remember, e o ciorbă atât de sățioasă încât eu mai iau în plus, rar, doar câte o porție de pâine cu untură și ceapă roșie ca aperitiv – 10 lei. E mai mult decât suficient pentru orice fomilă care are bucurii la ciorbe.

Meniul de la Old Kitchen se întinde pe două pagini dar ăsta e un semn bun, zic eu. Nu știu care chef celebru zicea că zeci de feluri de mâncare în meniu îți arată clar că nu toată mâncarea e proaspătă fiindcă nimeni nu e nebun să gătească într-o zi zeci de feluri care vor fi sau nu comandate. Eu v-aș recomanda cu căldură deja celebrul gulaș de vită – 35 de lei, care își merită cu prisosință celebritatea sau – într-o zi de salariu – friptura de porc în sos de mere, cu găluște de cartofi, 42 de lei. 

Old Kitchen are în panoplie clasicele feluri ardelenești descinse din bucătăria germană: tăiței de casă cu varză și șuncă/sau fără șuncă– 28/25 de lei, varză călită cu cârnați -32 de lei, dar și niște dish-uri rustic-vegetariene de-mi lasă gura apă când scriu aceste rânduri, cum e tocănița de ciuperci de pădure cu mămăligă pe plită – 32 de lei. La final, dacă n-ai încercat și gomboți (găluștele) cu prune la desert – 16 lei, te-ai dus degeaba să-ți răsfeți stomacul în dulcele stil ardelenesc clasic.

Old Kitchen: Strada Sfinții Voievozi nr. 13
Program: Luni-Sâmbătă, 12:00-22:00

Articol de George Mihalcea

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută